nagenieten 2021

festival

 
Het festivalthema voor het Internationaal Lied Festival 2021 is Van fin de siècle naar nieuwe stromingen. Het fin de siècle was een roerige tijd, net als nu. De muziek uit de tijd weerspiegelt dat en is daarmee opnieuw bijzonder actueel. Om daar live van te kunnen genieten moet u helaas wachten tot het najaar,  maar we laten u niet in de kou staan en brengen de muziek naar u toe!

Rond 1900 staat in Wenen en Parijs de wereld op zijn kop. Het einde van de 19e eeuw luidt het begin van een nieuw tijdperk in. Ontwikkelingen in de wetenschap, technologie en de politiek brengen oude zekerheden aan het wankelen en openen nieuwe perspectieven. Het verleden botst met het heden en de ideeën van bijvoorbeeld Darwin en Freud druisen in tegen de bestaande orde. De bourgeoisie en de avant-garde staan lijnrecht tegenover elkaar.

nieuwe stromingen

Ook in de kunsten komt een enorme vernieuwingsdrang aan het licht. In rap tempo ontstaan nieuwe stijlen, stromingen en kunstvormen. Het fin de siècle is de tijd waarin impressionisme en jugendstil hoogtijdagen beleven, cinematografie en fotografie opkomen en kunst losgezongen raakt van de noodzaak nuttig te zijn. De veranderingen in de liedkunst zijn hoorbaar in de liederen van Mahler en Strauss die tot de laatromantiek worden gerekend, terwijl Schönberg met zijn werken een nieuw tijdperk inluidt: schurend, confronterend en spannend.

in Nederland

Dicht bij huis wordt het fin de siècle hoorbaar in de werken van Alphons Diepenbrock (1862 – 1921), die ongeveer vijftig liederen componeerde. Zijn voorkeur voor vocale muziek was in die tijd voor Nederland volkomen ongewoon en ook zijn tekstkeuze is opmerkelijk te noemen. Ter ere van Diepenbrocks honderdste sterfdag besteden we dit jaar bijzondere aandacht aan zijn werk, naast dat van de componisten Fauré, Wolf, Mahler, Strauss, Rachmaninov, Debussy, Schönberg en Berg. Dichters van wie de werken tijdens die festival centraal staan zijn Rückert, Eichendorff, Verlaine en Baudelaire.

Cas Jönsthövel 1200-800

Lezing Heinrich Heine

dinsdag 17 mei / 17.00 – 17.45

Cas Jönsthövel, spreker

Tijdens zijn lezing gaat Cas Jönsthövel in op Heine’s Buch der Lieder en Schumanns Liederkreis opus 24 en Dichterliebe dat u vanavond kunt horen.

Lees verder »

Young Artist Platform

ZES JONGE, PROFESSIONELE LIEDDUO’S
Wie gaat naar huis met de belofte voor een recital tijdens het Oxford Lieder Festival én het Internationaal Lied Festival Zeist in 2022?

22 oktober 2021
11.00 – 17.00 uur

Lees verder »

Dag van het Lied

EEN WORKSHOP, LEZING ÉN DRIE RECITALS
De Dag van het Lied wordt georganiseerd i.s.m. de Vrienden van het Lied

23 oktober 2021 / 10.30 – 15.15 uur

Lees verder »

Marlis Petersen & Matthias Lademann

INNENWELT
Een muzikale ontdekkingstocht in onze binnenwereld. In de werkplaats van de ziel wemelt het van de dromen en visioenen, het is de plek voor verbeelding en van het onbewuste.

24 oktober 2021 / 19.30 – 21.30 uur

Lees verder »

Haven van Zeist

Jong geleerd is oud gedaan, daarom stimuleert het festival ook het plezier in (samen) zingen met een project voor midden- en bovenbouw van het primair onderwijs. Dit jaar is het thema De haven van Zeist.

26 oktober 2021 11.00 – 12.00 uur

Lees verder »

Nachtmuziek

Jong geleerd is oud gedaan, daarom stimuleert het festival ook het plezier in (samen) zingen met een project voor leerlingen aan het voorgezet onderwijs. Dit jaar is het thema Nachtmuziek.

29 oktober 2021 / 21.00 – 22.15 uur

Lees verder »

Presentatierecital masterclass

Deelnemers masterclass professionele duo’s
Een week lang werken professionele duo’s aan hun samenspel. Tijdens dit recital hoort u het resultaat van hun inspanningen.

30 oktober 2021 / 12.00 – 14.00 uur

Lees verder »
ILFZ Dirk Scheele

In Holland staat een huis

Stilzitten is geen optie tijdens het familieconcert In Holland staat een huis door Dirk Scheele. Tijdens dit vrolijke concert voor kinderen en hun grote mensen gaat het om meedoen.

30 oktober 2021 / 15.00 – 16.00 uur

Lees verder »

Florian Boesch & Justus Zeyen

PROMETHEUS
Het menselijk leven en lijden, vreugde en verdriet, verbondenheid en eenzaamheid vormen de rode draad in dit programma met liederen van Schumann en Wolf.

30 oktober 2021 / 20.15 – 22.00 uur

Lees verder »

Coco Collectief

IK, PAULINE
Een ode aan Pauline Viardot: in haar eigen tijd een superster, tegenwoordig bijna vergeten.

31 oktober 2021 / 15.00 – 17.00 uur

Lees verder »

Powered By EmbedPress

Powered By EmbedPress

Powered By EmbedPress

Powered By EmbedPress

Powered By EmbedPress

Powered By EmbedPress

Powered By EmbedPress

Powered By EmbedPress

Delen met anderen