nagenieten 2021

online festivaldag

 
Het festivalthema voor 2021 is Van fin de siècle naar nieuwe stromingen. Het fin de siècle was een roerige tijd, net als nu. De muziek uit de tijd weerspiegelt dat en is daarmee opnieuw bijzonder actueel. Om daar live van te kunnen genieten moet u helaas wachten tot het najaar,  maar we laten u niet in de kou staan en brengen de muziek naar u toe!

Rond 1900 staat in Wenen en Parijs de wereld op zijn kop. Het einde van de 19e eeuw luidt het begin van een nieuw tijdperk in. Ontwikkelingen in de wetenschap, technologie en de politiek brengen oude zekerheden aan het wankelen en openen nieuwe perspectieven. Het verleden botst met het heden en de ideeën van bijvoorbeeld Darwin en Freud druisen in tegen de bestaande orde. De bourgeoisie en de avant-garde staan lijnrecht tegenover elkaar.

nieuwe stromingen

Ook in de kunsten komt een enorme vernieuwingsdrang aan het licht. In rap tempo ontstaan nieuwe stijlen, stromingen en kunstvormen. Het fin de siècle is de tijd waarin impressionisme en jugendstil hoogtijdagen beleven, cinematografie en fotografie opkomen en kunst losgezongen raakt van de noodzaak nuttig te zijn. De veranderingen in de liedkunst zijn hoorbaar in de liederen van Mahler en Strauss die tot de laatromantiek worden gerekend, terwijl Schönberg met zijn werken een nieuw tijdperk inluidt: schurend, confronterend en spannend.

in Nederland

Dicht bij huis wordt het fin de siècle hoorbaar in de werken van Alphons Diepenbrock (1862 – 1921), die ongeveer vijftig liederen componeerde. Zijn voorkeur voor vocale muziek was in die tijd voor Nederland volkomen ongewoon en ook zijn tekstkeuze is opmerkelijk te noemen. Ter ere van Diepenbrocks honderdste sterfdag besteden we dit jaar bijzondere aandacht aan zijn werk, naast dat van de componisten Fauré, Wolf, Mahler, Strauss, Rachmaninov, Debussy, Schönberg en Berg. Dichters van wie de werken tijdens die festival centraal staan zijn Rückert, Eichendorff, Verlaine en Baudelaire.

13.00 uur – Les Apaches

13.00 uur – Les Apaches Ellen Valkenburg, sopraanMaurice Lammerts van Bueren, piano Welkom in de online concertzaal. Deze livestream is afgelopen.  toelichting programma liedteksten musici

Lees verder »

20.15 uur – Die Nacht

20.15 uur – Die Nacht Ellen Valkenburg, sopraanRosina Fabius, mezzosopraanPeter Gijsbertsen, tenorFlorian Just, baritonMaurice Lammerts van Bueren, piano Welkom in de online concertzaal. Deze livestream

Lees verder »

Delen met anderen