Wenen en Parijs

29 oktober 2021
20.15 – 22.00 uur

Marta Fontanals-Simmons, mezzosopraan

Ashley Riches, bas bariton

Sholto Kynoch, piano

Sholto Kynoch - pianist en artistiek leider van het Oxford Lieder Festival - is een graag geziene gast in ons festival. In 2017 trad hij op met tenor James Gilchrist en het optreden in 2019 met mezzosopraan Paula Murrihy - die op het laatste moment inviel voor een zieke collega - kon op veel waardering van het publiek rekenen. Voor het recital van vanavond nodigde hij twee jonge, aanstormende talenten uit. Marta Fontanals-Simmons wordt alom geprezen om haar warme en fluwelen stem. En bariton Ashley Riches ‘ontpopt zich snel als een van de beste jonge zangers op dit moment’, zo schreef the Guardian.

Dit drietal neemt u mee naar Wenen en Parijs, de steden waar het fin de siècle het meest voelbaar was, in een rijk programma met een combinatie van zowel Duitse als Franse sololiederen en duetten. Het zijn stuk voor stuk pakkende verhalen. Ontsproten uit de wonderhoorn van een knaap of over een reizende jongeman die treurt om het verlies van zijn geliefde. Verhalen ook van heinde en verre en met dieren in de hoofdrol. Kom luisteren en laat u meevoeren!

Gustav Mahler (1860 - 1911)
Hans und Grethe (Mahler) - mezzosopraan

Rückert Lieder - mezzosopraan
1. Ich atmet’ einen linden Duft
2. Blicke mir nicht in die Lieder! 
3. Um Mitternacht 
4. Liebst du um Schönheit
5. Ich bin der Welt abhanden gekommen

Lieder eines fahrenden Gesellen (anoniem) - bas-bariton
1. Wenn mein Schatz Hochzeit macht
2. Ging heut' morgen übers Feld
3. Ich hab' ein glühend Messer
4. Zwei blauen Augen

uit: Des Knaben Wunderhorn - duet
Verlor'ne Müh’
Trost im Unglück

Pauze

Francis Poulenc (1899 - 1963) - bas-bariton
Chansons Villageoises (Fombeure)
1. Chansons du clair-tamis
2. Les gars qui vont à la fête
3. C'est le joli printemps
4. Le mendiant
5. Chanson de la fille frivole
6. Le retour du sergent

Hector Berlioz (1803 - 1869) - mezzosopraan
uit: Les Nuits d’été
1. Villanelle 
2. Le spectre de la rose 
6. L’île inconnue 

Leo Delibes (1836 - 1891) - duet
Les trois Oiseaux (Coppée)

Gabriel Fauré (1845 - 1924) - bas-bariton
Le Papillon et la fleur (Hugo)
Les Roses d'Ispahan (Leconte de Lisle)

Louis Vierne (1870 - 1937) - mezzosopraan
Les Hiboux (Baudelaire)

Charles Gounod (1818 - 1893) - duet
La Siesta (Anoniem)

Camille Saint-Saëns (1835 - 1921) - duet
Pastorale (De la Motte)

Marta Fontanals-Simmons / mezzosopraan
De Spaans-Britse mezzosopraan Marta Fontanals-Simmons wordt alom geprezen om haar warme en fluwelen stem. Ze studeerde af aan de Guilliard School of Music & Drama en sleepte verscheidene prijzen in de wacht. In de afgelopen jaren heeft zij zich ontpopt als een sterke, artistieke persoonlijkheid en ze vertolkt een breed repertoire. Recent baarde zij veel opzien tijdens haar debuut bij het Royal Opera House in Covent Garden. Ook komend seizoen zal zij in verscheidene operarollen te horen zijn. Ze trad op met gerenommeerde orkesten en musici en werkte voor liedrecitals samen met onder meer Roger Vignoles, Simon Lepper, Bengt Forsberg and Iain Burnside.

Ashley Riches / bariton
Ashley Riches studeerde Engels in Cambridge waar hij zong in het befaamde King’s College Choir, voordat hij zang ging studeren aan de Guildhall School of Music and Drama. Vervolgens trad hij toe tot het Jette Parker Young Artist Programme aan het Royal Opera House. Hij was ook een BBC New Generation Artist.

Ashley was te horen in een groot aantal operaproducties waarbij hij samenwerkte met onder meer Sir John Eliot Gardiner en Masaki Suzuki. Daarnaast was hij ook te horen in liedrecitals met gerenommeerde pianisten als Simon Lepper, Sholto Kynoch en Joseph Middleton. Inmiddels heeft hij meerdere cd’s met liedrepertoire uitgebracht.

Sholto Kynoch / piano

Sholto Kynoch is een veel gevraagd pianist, gespecialiseerd in kamermuziek en liedbegeleiding. Hij is oprichter en artistiek leider van het Oxford Lieder Festival dat dit jaar 20 jaar bestaat. Daarnaast ontving hij in 2018 de titel Associate van de Royal Academy, die verleend wordt aan studenten die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het muzikale vak.

Sholto Kynoch was te horen op de belangrijkste concertpodia en werkt samen met vele gerenommeerde zangers. Samen met violist Jonathan Stone en cellist Christian Elliott vormt hij het Phoenix Piano Trio. Hij nam verscheidene cd’s op, waaronder de complete werken van Hugo Wolf.

Grote kerkzaal / Zusterplein 12 / 3703 CB Zeist

Tarieven / Normaal € 32,00 / Vrienden ILFZ € 29,00 / < 30 jaar € 10,00
 

Valkenburg heeft een fraaie, ranke stem, die ze met grote muzikaliteit en zuiverheid inzet, voorbeeldig begeleid door het verfijnde toucher van Lammerts van Bueren.

Recensie Erik Voermans in het Parool 26 februari 2021

Delen met anderen