zaterdag

21 mei

14.30 - 15.45

Poëtisch Perzië voor liedduo's & Brahms: over liefde, verlangen en dromen

Robbert Muuse, zangdocent
Micha van Weers, pianodocent
Annelies van Gerven, zangdocent
Lidwien Boumans, pianodocent
© Marcel Schmidt

Toegang gratis na reserveren. Reserveren doet u door een gratis toegangskaart aan te schaffen.=

Samen musiceren als liedduo (zanger en pianist) is een kunst waar veel bij komt kijken. Stemgebruik, tekstbegrip, presentatie, wanneer die samenkomen komt de uitvoering van een lied op een hoger plan. Daaraan werkten de deelnemers van de masterclasses Poëtisch Perzië & Brahms: over liefde, verlangen en dromen. Tijdens het presentatierecital gaan de deelnemers de uitdaging aan om voor publiek te laten horen wat zij als liedduo hebben geleerd.

Poëtisch Perzië
Deelnemers aan de Masterclass Poëtisch Perzië zijn meegenomen op een ontdekkingsreis door het oude Perzië, waar dichters als Hafez en Mirza Shafi Vazeh prachtige poëzie schreven. Friedrich Rückert, Georg Daumer, Friedrich von Bodenstedt en Hans Bethge maakten nieuwe vertalingen van die oude gedichten en die inspireerden op hun beurt weer componisten als Schubert, Schumann, Mendelssohn, Brahms, Strauss, Wolf en Röntgen tot het schrijven van een uitgebreid liedrepertoire. Maar er zijn ook latere en meer onbekende componisten voor wie deze teksten de basis werden van liederen, zoals Schoeck, Szymanowski, Sekles, Von Einem, en Ullmann.

Brahms: over liefde, verlangen en dromen
In het liedrepertoire van Brahms zijn talloze liederen te vinden over de liefde, het verlangen daarnaar of de dromen die een mens kan koesteren. Ze gaan over liefdespijn, je verbonden weten of juist verlaten en niet gehoord. Over hemelse gevoelens en de klap waarmee je soms weer op aarde terugkeert. Het zijn ook gevleugelde liederen, waarin je vogels hoort zingen en je opgetild voelt. In deze masterclass voor gevorderde amateurs werkten gevorderde amateurliedduo’s (zanger en pianist) aan liederen uit dit repertoire. Tijdens het presentatierecital gaan de deelnemers de uitdaging aan om voor publiek te laten horen wat zij hebben geleerd.

Zelf meedoen aan deze masterclasses voor amateurliedduo’s? Klik hier voor meer informatie over de:

  • masterclass Poëtisch Perzië voor liedduo’s
  • masterclass Brahms: over liefde, verlangen en dromen – volgeboekt, aanmelden is niet meer mogelijk

Robbert Muuse / zangdocent
Robbert Muuse studeerde zang en opera in Maastricht bij Mya Besselink, en in Karlsruhe bij Donald Litaker. Hij volgde liedstudies bij Konrad Richter, Hartmut Höll en bij Julius Drake. Robbert is een veelgevraagd concert- en oratoriumsolist en zong verscheidene operarollen. Hij trad als solist op met vermaarde dirigenten, orkesten en andere musici.
Met zijn partner, pianiste Micha van Weers, vormt hij al vele jaren een gelauwerd liedduo dat nationaal en internationaal recitals geeft. Naast het uitvoeren van het bekendere liedrepertoire zoeken zij de uitdaging in onbekend of vergeten repertoire. Ze namen ook een aantal cd’s op die lovend werden ontvangen.

Micha van Weers / pianodocent
Micha van Weers specialiseerde zich in liedbegeleiding bij Konrad Richter, Hartmut Höll en Julius Drake. In Praag verdiepte zij zich in de interpretatie van twintigste-eeuws Tsjechisch repertoire. Masterclasses volgde ze bij onder meer Rudolf Jansen en Graham Johnson. Als gespecialiseerd liedbegeleider geeft zij ook zelf masterclasses en privélessen aan liedduo’s, (vocale) ensembles en instrumentalisten.
Micha is te horen in kamermuziekconcerten en liedrecitals met diverse zangers en instrumentalisten. Met haar partner, bariton Robbert Muuse, vormt zij al vele jaren een gelauwerd liedduo. Ze ontvingen verschillende prijzen en namen een aantal cd’s op. Naast het bekende repertoire zijn zij onder andere te horen met liederen van joodse, vervolgde componisten uit WO II.

Annelies van Gerven / zangdocent
Annelies van Gerven studeerde zang aan het Conservatorium van Utrecht. Tijdens het tweede Internationaal Concours voor Liedbegeleiders in 1988 behaalde zij samen met pianiste Lidwien Boumans de prijs voor het beste Nederlandse duo. Voor Annelies van Gerven is lesgeven een grotere passie dan zelf op het podium te staan. Zij geeft les aan jong en oud in zowel klassiek- als musicalrepertoire. Bij het KunstenHuis Idea afdeling muziek in Zeist, leidt ze een theaterkoor: Het Zangtheater. Voor haar geldt dat er niets leukers is, dan van je hobby je vak maken.

Lidwien Boumans / pianodocent
Lidwien Boumans studeerde piano aan het Utrechts Conservatorium bij Herman Uhlhorn en liedbegeleiding bij Thom Bollen. Met zangeres Annelies van Gerven won ze de prijs voor het beste Nederlandse duo bij het Internationaal Liedbegeleiders Concours. Zangles kreeg zij bij Michel de Kort.
Lidwien was correpetitor bij Meinard Kraak, haar grote mentor en inspirator in poëzie en muziek. Ze werd een veelgevraagd liedbegeleidster bij concerten en concoursen. Zij bedacht de Liedklas voor amateurduo’s. In haar eigen muziekbedrijf De Toetsenhoek geeft ze pianoles en coacht liedduo’s. Daarnaast zingt ze in Huis van de Weemoed door haarzelf vertaalde Portugese fado en eigen Nederlandstalig werk.

presentatierecital en nazit
Zaterdag 21 mei / 14.30 – 15.45 uur
Zaterdag 21 mei / 15.45 – 16.15 uur

Locatie
Kleine kerkzaal / Zusterplein 20 / 3703 CB Zeist

Delen met anderen