woensdag

18 mei

17.00 - 17.45

Brahms, poëzie en vriendschap

Natasha Loges, musicoloog

Toegang gratis na reserveren. Reserveren doet u door een gratis toegangskaart aan te schaffen.

LET OP: de voertaal tijdens deze lezing is Engels.

‘Ik geef al mijn geld uit aan boeken; boeken zijn mijn grootste genoegen’, heeft Johannes Brahms (1833 – 1897) gezegd. Doorgaans wordt hij niet geassocieerd met goede vrienden noch met grote poëzie, maar als iemand die gedichten koos om praktische, muzikale redenen. En hij wordt meestal ook gezien als iemand die eenzaam was en geïsoleerd, uitsluitend toegewijd aan zijn kunst.

Natasha Loges – musicoloog en professor aan de Hochschule für Musik Freiburg en het Royal College of Music – onderzoekt tijdens haar lezing deze veronderstellingen over Brahms. Aan de hand van liederen die tijdens het festival te horen zijn laat ze zien dat zijn houding tegenover poëzie geworteld is in een veel bredere trend. Brahms bezat namelijk bijzonder veel kennis over de literatuur uit zijn tijd en reageerde daarop met veel gevoel. Bovendien weerspiegelen zijn keuzes voor gedichten de diepe vriendschappen die hij onderhield en de veranderende maatschappij waarin hij leefde.

Na vanavond luistert u met andere oren naar de werken die in de rest van de festivalweek te horen zullen zijn.

Natasha Loges / musicoloog
Natasha Loges is een gewaardeerd wetenschapper op het gebied van het Duitse lied, gender, concertgeschiedenis, de relaties tussen tekst en muziek en levens en werken van Brahms en Robert en Clara Schumann. In 2021 kreeg zij een eigen leerstoel toegekend aan het Royal College of Music en dit voorjaar werd zij benoemd tot professor musicologie aan de Hochschule für Musik Freiburg. Tot haar publicaties behoren onder andere een aantal uitgaven over Brahms’ leven en werk.
Buiten haar academische activiteiten is Loges is regelmatig te horen op BBC Radio 3 - onder meer als liedpianist - schrijft voor het BBC Music Magazine en geeft lezingen.

locatie
Kleine kerkzaal / Zusterplein 20 / 3703 CB Zeist

Delen met anderen