Ik, Pauline

31 oktober 2021
15.00 – 17.00 uur

Coco Collectief:
Kristina Bitenc, sopraan
Tinka Pypker, sopraan
Merlijn Runia, mezzosopraan
Jannelieke Schmidt, sopraan
Ellen Valkenburg, sopraan
Maurice Lammerts van Bueren, piano

  • liedrecital
  • programma
  • biografie
  • locatie/tarieven

In haar eigen tijd was ze een superster, maar tegenwoordig is ze bijna vergeten: Pauline Viardot. Het Coco Collectief brengt een ode aan deze gevierde zangeres, componiste en pianiste die het middelpunt vormde van een illuster negentiende-eeuws gezelschap waarvan de meeste heren tot op de dag van vandaag beroemd zijn. Viardots wekelijkse salon in Parijs was beroemd en werd druk bezocht. Het feit dat het dit jaar 200 jaar geleden is dat ze werd geboren is er alle reden bijzondere aandacht aan haar te besteden.

De vijf zangeressen van het Coco Collectief, door Maurice Lammerts van Bueren begeleid aan de vleugel, brengen een programma met liederen van Pauline Viardot zelf en van haar tijdgenoten Massenet, Ravel, Rachmaninov, Meyerbeer, Liszt en Berlioz. Van het Coco Collectief kunt u een aangename middag verwachten. ‘Ik ben nog nooit zo vrolijk geweest na een voorstelling’, vertelde een bezoeker van het recital van het collectief in 2019.

Pauline Viardot (1821 – 1910)
La petite chevrière (Toergenjev)

Giacomo Meyerbeer (1791 - 1864)
La dame invisible (Thierry)

Pauline Viardot (1821 – 1910)
Старый муж, грозный муж - Old husband, terrible husband (Poesjkin)

Pauline Viardot (1821 – 1910)
Sara, la baigneuse (Hugo)
Methode-Pauline (arr. Jannelieke Schmidt)

Jules Massenet (1842 - 1912)
Joie! op. 2 no. 5  (Distel)

Enrique Granados (1867 - 1916)
La maja dolorosa (Periquet)

Frédéric Chopin (1810 - 1849)
Mazurka opus 24 no.2 in C (pianosolo)

Sergej Rachmaninov (1873 - 1943)
Здесь хорошо - How nice it is here (Galina)

Frédéric Chopin (1810 - 1849) | Pauline Viardot (1821 – 1910)
Aime-moi (Pomey)

Pauze

Pauline Viardot (1821 – 1910)
die Sterne (Bodenstedt; gebaseerd op Poesjkin)

Franz Liszt (1811 - 1886)
O lieb (Freiligrath)

Johannes Brahms (1833-1897)
Der Jäger

Maurice Ravel (1875-1937)
Don Quichotte à Dulcinée (Morand)
1. Chanson romanesque
2. Chanson épique
3. Chanson à boire

Sergej Rachmaninov (1873 - 1943)
Le Poète Op.21 No.6 (Musset)

Pauline Viardot (1821 – 1910)
Ночевала тучка - Een kleine wolk (Lermontov)

Hector Berlioz (1803 - 1869)
La mort d'Ophélie Op.18 No.2 (Legouvé)

Kristina Bitenc / sopraan
Kristina Bitenc startte op jonge leeftijd met vioollessen, maar ontdekte al snel haar ware passie: zingen. Ze behaalde haar bachelor aan het Konkinklijk Conservatorium in Den Haag waar zij les had van Barbara Pearson. Aansluitend werd ze toegelaten tot de Dutch National Opera Academy, waar zij haar master met onderscheiding afrondde. Kristina Bitenc wordt momenteel gecoacht door Brian Masuda en Ira Siff.

Inmiddels is Kristina Bitenc een veelgevraagd zangeres voor zowel solorecitals als een verscheidenheid aan operarollen. De afgelopen jaren werkte ze samen met gerenommeerde dirigenten en orkesten. Met vier zangeressen en pianist Maurice Lammerts van Bueren maakt zij deel uit van het Coco Collectief.

Tinka Pypker / sopraan
Tinka Pypker begon haar muzikale opleiding al op vijfjarige leeftijd met vioolspelen. Later ontdekte ze haar stem in een kinderkoor en zong vervolgens in verschillende koren en operaproducties. Ze studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Lenie van den Heuvel en volgde lessen bij Dorothee Mields, Peter Kooij en Pascal Bertin als onderdeel van de minor Oude Muziek. Ze vertolkte verscheidene operarollen en was te horen als solist in verschillende oratoria, cantates en liedrecitals. Naast oude muziek zingt Tinka ook graag hedendaags repertoire. Ze was te horen op concertpodia in heel Europa en volgde masterclasses bij Robert Holl en Hans Eijsackers.

Merlijn Runia / mezzosopraan - Coco Collectief
Merlijn Runia studeerde af aan de Dutch National Opera Academy, waar ze les kreeg van Sasja Hunnego. Daarnaast nam ze deel aan masterclasses van onder meer Doris Soffel, Dennis O'Neill, Raúl Giménez, Margreet Honig, Nadine Secunde en Ira Siff. Merlijn vertolkte diverse operarollen, was te horen als solist in oratoria en speelde in muziektheaterproducties. Ze werkte met vooraanstaande dirigenten en regisseurs.

Met Mark van Nispen vormt zij een liedduo. Zij is lid van het Coco Collectief en het Kameroperahuis, en wordt gecoacht door Brian Masuda.

Jannelieke Schmidt / sopraan - Coco Collectief
Jannelieke Schmidt begon op het Koninklijk Conservatorium Den Haag met zingen en kreeg les van Sasja Hunnego en Lenie van den Heuvel. Momenteel wordt zij gecoacht door Nadine Secunde en Francis van Broekhuizen. Masterclasses volgde ze onder andere bij Eva Maria Westbroek, Ira Siff, Henk Neven en Annett Andriesen.

Jannelieke is een veelgevraagd zangeres in zeer uiteenlopend repertoire, variërend van grote opera’s tot en met composities van het Kyteman Orchestra. Met vier andere zangeressen en pianist Maurice Lammerts van Bueren vormt zij het klassiek vocaal ensemble Het Coco Collectief, dat inmiddels een eerste cd uitbracht.

Ellen Valkenburg | sopraan - Coco Collectief
Ellen Valkenburg studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Maria Acda en Sasja Hunnego en haalde in 2004 haar master. Ze volgde masterclasses bij onder andere Elly Ameling en Robert Holl en had les van onder meer Margreet Honig en Meinard Kraak. In 2012 kreeg ze het Margit Widlund Stipendium toegekend, dat is bestemd voor jonge zangeressen met een bijzondere podiumpresentatie.

Samen met pianiste Andrea Vasi won zij verscheidene prijzen, waaronder de 'Prijs van de Vrienden van het IVC’. Al enkele jaren vormt zij een duo met pianist Maurice Lammerts van Bueren. Met hem en vier andere zangeressen maakt zij deel uit van het Coco Collectief.

Maurice Lammerts van Bueren / piano - Coco Collectief
Pianist Maurice Lammerts van Bueren studeerde af bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam en behaalde aansluitend de aantekening kamermuziek. Hij kreeg les in liedbegeleiding van onder meer Graham Johnson en Rudolf Jansen. Voordat hij zich volledig toegelegde op liedbegeleiding, werkte hij als kamermusicus samen met vele instrumentalisten en werkte samen met zangers als Angelika Kirchschlager, Henk Neven, Robert Holl, Thomas Oliemans, Ellen Valkenburg en Lilian Farahani.

Hij is ook oprichter en pianist van het Coco Collectief. Maurice is als coach verbonden aan de zangafdeling van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en gaf als gastdocent lessen en masterclasses in liedbegeleiding aan het Utrechts Conservatorium en ArtEz conservatorium.

Grote kerkzaal / Zusterplein 12 / 3703 CB Zeist

Tarieven / Normaal € 32,00 / Vrienden ILFZ € 29,00 / < 30 jaar € 10,00
 

Ik ben nog nooit zo vrolijk geweest na een voorstelling ...

Bezoeker Internationaal Lied Festival Zeist 2019

Delen met anderen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email