De Dierentuin van Zeist, de bizon en het manenschaap

Annemiek van der Ven, dirigent
José Scholte, zangdocent
Bram van Oers, theatermaker
Matthijs Overmars, piano

Deelnemen
€ 110 per school, ongeacht het aantal groepen dat meedoet. De kosten inclusief vijf extra zanglessen op school door zangdocent José Scholte zijn € 220 per school. Ouders en andere belangstellenden bezoeken de open repetities en de afsluitende voorstelling gratis.

 

Aanmelden is mogelijk tot 15 maart. Vermeld bij uw aanmelding met welke groep(en) en met hoeveel leerlingen u wilt meedoen.

 

Meer informatie en aanmelding
Lucie Spreij: educatie@ilfz.nl / 06 394 01 757

Alle kinderen zingen: op de fiets naar school of op het plein tijdens de pauze. Zingen is jezelf uitdrukken met taal en muziek. Helaas kun je op school niet altijd onbekommerd zingen, zeker de afgelopen twee jaar niet. Daarom nodigen we u juist nu uit om met leerlingen uit de groepen 5 t/m 8 deel te nemen aan het basisschoolproject De dierentuin van Zeist en samen met ons het plezier in zingen en het zangtalent van uw leerlingen te stimuleren en te ontwikkelen.

De dierentuin van Zeist
Een dierentuin met bizons en manenschapen, is die in Zeist te vinden? Je zou het niet geloven, maar aan het begin van de twintigste eeuw leefden er in Europa bizons in het wild. Maar ze werden ernstig bedreigd, omdat er veel op gejaagd werd. Op zijn buitenplaats Gooilust in ’s-Graveland bezat meneer Blauuw al een bijzondere privédierentuin. In 1926 besloot hij de gemeente Zeist een bizonpaartje te schenken: Jupiter en Juno, die in Zeist al snel voor nakomelingen zorgden. De dieren konden er rustig in het Bisonpark – het huidige Bisonveld – leven en hadden er de Bisonstal tot hun beschikking. Niet ver van het Bisonpark was ook toen al ’t Jagershuys gevestigd, dat destijds geëxploiteerd werd door de heren A. en W. Kolfschoten. Zij richtten zes jaar later vlak achter hun uitspanning een dierentuin op: het Zeister Dierenpark. De dierentuin trok duizenden bezoekers, die kwamen kijken naar de kakatoes, bontkleurige amazone papagaaien, shetland pony’s, neus- en wasberen, dwerggeiten, kangoeroes, dam- en edelherten, struisvogels, apen, steenbokken, manenschapen, een tamme ooievaar en de vijver met flamingo’s. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het dierenpark steeds kleiner en in 1945 sloot de dierentuin definitief zijn poorten.

Projectlied: De dierentuin van Zeist
Speciaal voor dit project schreef Mary Heylema – stadsdichter van Zeist – een gedicht, dat door muziekdocent en koordirigent Matthijs Overmars op muziek werd gezet. Dit projectlied vormt met twaalf andere dierentuinliederen de basis voor het project. Theatermaker Bram van Oers schreef er een verbindend verhaal bij over Mees, een jongen uit Zeist die bij de padvinderij zit. Wanneer hij bij de scouting is, droomt hij weg op het Bisonveld. Als hij wakker schiet, is hij ervan overtuigd dat er op deze plek vroeger wilde bizons leefden. Zijn vrienden lachen hem uit en denken dat hij te vaak indiaantje heeft gespeeld. Kan hij de anderen overtuigen van zijn gelijk?

Beluister hieronder het projectlied:

Van begin april tot eind juni 2022 studeren zangdocenten van het liedfestival en de eigen leerkrachten met hun eigen klas het projectlied en de andere liederen in.

De feestelijke voorstelling is op dinsdagochtend 21 juni in de grote kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente. De muzikale leiding is dan in handen van koordirigent Annemiek van der Ven, met verteller Bram van Oers en achter de vleugel Matthijs Overmars. Het publiek bestaat uit (groot)ouders en belangstellenden, de toegang is gratis na aanmelden.

De groepsleerkracht en/of muziekleraar van de school studeert met de leerlingen het projectlied De bizon en het manenschaap in én drie andere dierentuinliederen uit het project. Uw school ontvangt de volgende ondersteuning:

  • het projectoverzicht met de projectliederen (inclusief uitvoeringssuggesties) en het dierentuinverhaal
  • de bladmuziek en audiofragmenten om klassikaal te kunnen oefenen
  • een powerpointpresentatie met alle liedteksten voor het zingen op school en in de grote kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente
  • begeleiding door zangdocent José Scholte bij de eerste repetitie op de eigen school om het projectlied in te studeren
  • een repetitie op de eigen school in de week van 13 t/m 20 juni waarbij aan de afwerking van de liederen wordt gewerkt. Deze repetitie wordt verzorgd door koordirigent Annemiek van der Ven met aan de piano Matthijs Overmars.

Extra ondersteuning
Wilt u uw groepsleerkracht of muziekdocent ontzien? Het is ook mogelijk om alle liederen in te studeren onder enthousiaste begeleiding van zangdocent José Scholte. Zij verzorgt dan na de eerste zangles nog vijf zanglessen op uw school. In de periode tussen de zanglessen oefent uw leerkracht klassikaal verder, zodat de leerlingen de liederen goed kunnen zingen tijdens de voorstelling. Uiteraard ontvangt u daarnaast ook de hierboven omschreven materialen en ondersteuning.

maart
Schoolbezoek door projectleider Lucie Spreij: projectinformatie en afstemmen liedkeuze

vanaf april
Start aanleren op de eigen school: 1 of 6 zanglessen door zangdocent José Scholte op de eigen school

juni
repetitie op de eigen school o.l.v. Annemiek van der Ven
datum in overleg

doorloop
datum
: dinsdag 21 juni / 9.00 - 10.15 uur
locatie: Grote kerkzaal / Zusterplein 12 / 3703 CB Zeist

Voorstelling (met publiek)
datum: dinsdag 21 juni / 11.00 - 12.00 uur
Locatie: Grote kerkzaal / Zusterplein 12 / 3703 CB Zeist

Annemiek van der Ven / koordirigent
Annemiek van de Ven rondde haar studie Docent Muziek, met als bijvak klassieke zang, af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en behaalde cum laude het diploma koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam. Als eerste alt maakte ze een aantal jaren deel uit van het female a capella ensemble ‘Wishful Singing’.
Al tijdens haar studie leidde Annemiek diverse koren in verschillende genres. Momenteel is ze de vaste dirigent van het vocaal ensemble The Gents, waar zij eerder al gastdirigent was. Daarnaast gaf ze twee jaar les aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag, afdeling Docent Muziek, als docent ensembleleiding.

José Scholte / zangdocent
Na behalen van het diploma uitvoerend musicus aan het Conservatorium van Groningen vervolgt José Scholte haar studie aan de Hochschule für Musik in Detmold. Onder leiding van professor Vogel specialiseerde zij zich daar in opera. Masterclasses volgde ze onder meer bij Udo Reinemann, Hartmut Haenchen. Zanglessen kreeg zij verder van Aafje Heijnis en Jard van Nes.
Op dit moment begeleidt zij meerdere zangensembles en probeert zij haar missie ‘meer muziek in de klas’ op het basis- en voortgezet onderwijs te verwezenlijken.

Matthijs Overmars / piano
Matthijs Overmars studeerde schoolmuziek en koordirectie aan het Conservatorium van Utrecht. Tijdens zijn studie richtte hij met vier medestudenten de a capellagroep ‘Intermezzo’ op, die uitgroeide tot een professioneel en internationaal gewaardeerd vocaal ensemble met een eigen concept en signatuur.
De afgelopen jaren was Matthijs werkzaam als koordirigent, docent muziek, koorzang, handvaardigheid en fluitenbouw aan de Zeister Vrije School. Eerder was hij ook verbonden aan Academie ‘De Wervel’, Hogeschool Helicon, het Zeister Kamerkoor en als docent aan de meerjarige dirigentenopleiding van het Utrechts Centrum voor de Kunsten. In 2010 startte hij het projectkinderkoor ‘Spring’.

Bram van Oers / theatermaker
Bram van Oers studeerde af aan de Artez Hogeschool voor de Kunsten te Zwolle, faculteit Drama. Sindsdien werkte hij als acteur en presentator mee aan vele theater, televisie- en filmproducties. In al zijn werkzaamheden is muziek een verbindende factor.
Bij Nochem & van Luyn maakt en speelt Bram van Oers theatervoorstellingen. Daarnaast is hij acteur, regisseur, schrijver en docent bij verschillende projecten door het hele land, zoals bij Voorstelling in de Klas en Theatergroep 4Hoogachter. Hij is actief als trainer en trainingsacteur bij Jobtraining in Amsterdam en als verteller en/of presentator betrokken bij diverse grote orkesten.

Delen met anderen