Dromen van het Oosten

José Scholte, zangdocent
Inge van Keulen, zangdocent
Bas Verheijden, piano
Anita van Soest, regie

Deelnemen

€ 150 per schoolklas voor drie zangworkshops op school én deelname aan het presentatieconcert op maandagavond 16 mei. De kosten voor extra workshops (zang, poëzie of dans) zijn € 50 per workshop per klas. Ouders en andere belangstellenden bezoeken het presentatieconcert gratis na aanmelding.

 

Aanmelden is mogelijk tot 15 maart. Vermeld bij uw aanmelding met welke groep(en) en met hoeveel leerlingen u wilt meedoen.

 

Meer informatie en aanmelding

Lucie Spreij: educatie@ilfz.nl / 06 394 01 757

Iedereen kent wel liedjes over hoe mooi de natuur is, over intense liefde en liefdesverdriet of gewoon om op te dansen! Maar ook liedjes over verre bestemmingen waar je graag nog eens naartoe zou willen. Wie droomt er niet van een wereldreis? In het project Dromen van het Oosten komt alles samen. Scholieren die graag zelf zingen, dansen of gek zijn op gedichten schrijven kunnen hun creativiteit kwijt in dit multidisciplinaire project.

Jong geleerd is oud gedaan, daarom stimuleert het festival graag het plezier in (samen) zingen met een project voor leerlingen van het voorgezet onderwijs. Dit jaar is het thema Dromen van het Oosten. Het is een multidisciplinair project waaraan uw leerlingen uit de onder- en bovenbouw kunnen meedoen, maar ook het schoolkoor. Kent u leerlingen die zangles hebben? Ook zonder dat uw school zich aanmeldt voor dit project zijn zij van harte welkom.

Zelf zingen
Zangdocenten José Scholte en Inge van Keulen studeren op uw school met de leerlingen liedjes in uit Nederland, Bosnië, Bulgarije, Griekenland, Turkije, Israël, Georgië en India, zoals:

Maar ook liedjes die de jongeren zelf aandragen. Een ding hebben deze liedjes gemeen: ze gaan allemaal over verschillende culturen, van dichtbij huis tot in het verre Oosten. Door te zingen leggen we verbinding tussen jongeren in Nederland en ver weg.

Festivalwedstrijd: gedichten, liedjes en foto’s
Bij Dromen van het Oosten draait het niet alleen om zingen. Want je kunt behalve in muziek, je dromen ook verbeelden in gedichten of foto’s. Daarom kunnen jongeren ook meedoen aan de festivalwedstrijd Dromen van het Oosten en gedichten, liedjes en foto’s insturen rondom het thema Dromen van het Oosten. De ingestuurde gedichten, liedjes en foto’s worden beoordeeld door een vakjury. En wanneer het winnende gedicht nog niet op muziek is gezet, wordt dat gedaan door een componist van het festival.

Feestelijke afsluiting
Op maandag 16 mei is de feestelijke afsluiting van het project. Vanaf 20.15 uur zijn (groot)ouders, vrienden en anderen welkom om te komen kijken en luisteren in de grote kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente in Zeist. Alle deelnemende jongeren brengen dan onder leiding van José Scholte en Inge van Keulen de ingestudeerde liedjes ten gehore, met achter de vleugel Bas Verheijden. Verder spelen leerlingen van KunstenHuis Idea De Bilt-Zeist instrumentale muziek en worden de winnende gedichten worden voorgedragen of gezongen (!). En dat allemaal met op de achtergrond de winnende foto’s, die worden geprojecteerd op een groot scherm. De regie van deze avond is in handen van Anita van Soest.

Om toe te werken naar de feestelijke afsluiting van het project verzorgen docenten van het Internationaal Lied Festival Zeist op school drie workshops zang, waarin podiumpresentatie, stemtechniek en samen zingen van het repertoire voor het project aan bod komen. Wilt u uw (muziek)docent ontzien maar wel deelnemen? Het is ook mogelijk om drie aanvullende workshops zang op uw school te organiseren. Onder de enthousiaste leiding van zangdocenten José Scholte en Inge van Keulen worden alle liedjes ingestudeerd die tijdens de presentatie ten gehore worden gebracht.

Daarnaast is het mogelijk om extra workshops te organiseren op uw school, al dan niet in aanvulling op de workshops die al op school worden gegeven:

  • workhops zang in aanvulling op de drie workshops die al deel uitmaken van het project;
  • workshop poëzie om het schrijven van gedichten beter onder de knie te krijgen en leerlingen te enthousiasmeren voor taal en creatief schrijven;
  • dans en/of lichaamsexpressie waarin de leerlingen volksdansen leren die passen bij het liedrepertoire of werken aan podiumpresentatie bij het uitvoeren van de liedjes die worden ingestudeerd.

Het project staat open voor:

  • scholen voor voortgezet onderwijs in Zeist, De Bilt en omgeving die bijvoorbeeld in het kader van CKV met hun leerlingen activiteiten willen ondernemen
  • leerlingen van zangdocenten in en om Zeist, Bunnik, De Bilt, Bilthoven en Driebergen die met hun eigen zangdocent liedjes rondom het thema Dromen van het Oosten willen instuderen en op het podium ten gehore willen brengen.

Leerlingen kunnen hun gedichten, liederen en foto’s tot en met dinsdag 26 april insturen door:

  • een mail te sturen aan: educatie@ilfz.nl (gedichten en liedjes)
  • een WhatsApp bericht te sturen aan Lucie Spreij: 06 394 01 757 (foto’s en de titel van de foto)

Vergeet niet in de mail of het bericht de voor- en achternaam van de leerling, de leeftijd en school te vermelden.

Het project start eind maart en eindigt met de feestelijke presentatie op maandag 16 mei.
Data in overleg

Presentatie
datum: maandag 16 mei / 20.15 - 21.30 uur
locatie: Grote kerkzaal / Zusterplein 12 / 3703 CB Zeist

José Scholte / zangdocent
Na behalen van het diploma uitvoerend musicus aan het Conservatorium van Groningen vervolgt José Scholte haar studie aan de Hochschule für Musik in Detmold. Onder leiding van professor Vogel specialiseerde zij zich daar in opera. Masterclasses volgde ze onder meer bij Udo Reinemann, Hartmut Haenchen. Zanglessen kreeg zij verder van Aafje Heijnis en Jard van Nes.
Op dit moment begeleidt zij meerdere zangensembles en probeert zij haar missie ‘meer muziek in de klas’ op het basis- en voortgezet onderwijs te verwezenlijken.

Inge van Keulen / zangdocent
Inge van Keulen studeerde zang aan het conservatorium Helicon bij Mariola Niedzielska, en volgde daarnaast lessen bij Christiaan Boele en Rebecca Stewart. In 2016 voltooide ze de applicatieopleiding koordirectie voor vakmusici aan het Utrechts Conservatorium, waar zij les had van Fokko Oldenhuis en Rob Vermeulen.  Vanuit de wens om zichzelf uit te dagen en door zingen dieper tot de kern te komen en anderen aan te moedigen dat ook te doen, volgde zij diverse lessen en cursussen in onder meer solozang, barokmuziek, methodiek lichte muziek en muziekfenomelogie. Inge is onder meer actief als zangeres, koordirigent en organiseert meezingochtenden in theaters.

Bas Verheijden / piano
Bas Verheijden studeerde aan het conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn en behaalde zijn master met onderscheiding. Aansluitend werd hij als eerste Nederlander ooit aangenomen bij de befaamde Accademia Pianistica in Italië. Van de masterclass die hij volgde bij Maria João Pires maakte de AVRO een documentaire.
Bas Verheijden is een eigenzinnig pianist die graag op zoek gaat naar vernieuwing en mogelijkheden voor variatie in zowel bekend als onbekend repertoire. Als concertpianist en kamermusicus heeft hij een indrukwekkende staat van dienst. Hij is tevens pianist van het Atlantic Trio, waarmee een aantal cd’s opnam en werkt regelmatig samen met Maarten Koningsberger en Hans Pieter Herman.

Anita van Soest / regisseur
Anita van Soest is een klassiek geschoolde trompettist en heeft zich ontwikkeld tot een veelgevraagd solist en ensemblemusicus. Haar werkterrein is veelzijdig. Behalve dat zij vele genres beheerst - van klassiek tot pop - organiseert ze graag theatrale concerten met bevriende musici en kunstenaars.
Daarnaast is Anita van Soest als docent Theater en Trompet verbonden aan het KunstenHuis de Bilt-Zeist en het Houtens Muziek Collectief. Ze regisseerde verscheidene amateurvoorstellingen waarbij zij muziek en toneel combineert en richtte in Den Dolder Tamar Muziektheater op, waar ze op eigen wijze invulling geeft aan het verbinden van muziek en toneel in sprankelende voorstellingen.

Delen met anderen