Prometheus

30 oktober 2021
20.15 – 22.00 uur

Florian Boeschbas bariton

Justus Zeyenpiano

  • liedrecital
  • programma
  • biografie
  • locatie/tarieven

In de Griekse mythologie was Prometheus een hardnekkig opstandeling tegen de goden: hij roofde het vuur uit de hemel en werd daarvoor zwaar gestraft. Volgens een van de mythen die over hem bewaard zijn gebleven vormde hij mensen uit aarde en water. Daarmee is Prometheus de personificatie van het menselijk geslacht en is zijn lijden een symbool voor het menselijk leven. Het menselijk leven en lijden, vreugde en verdriet, verbondenheid en eenzaamheid vormen dan ook de rode draad in dit programma, waarin Florian Boesch en Justus Zeyen liederen brengen van Schumann en Wolf. Op het programma staan onder meer het grootse en indringende Prometheus van Hugo Wolf en Gesänge des Harfners en Dichterliebe van Robert Schumann.

Met dit recital maakt Florian Boesch zijn debuut op ons festival. Iets waar we buitengewoon blij mee zijn. Hij specialiseerde zich in het lied- en oratoriumrepertoire bij Robert Holl in Wenen. Pianist Justus Zeyen is een veelgevraagd begeleider. Hij wordt geroemd om zijn warme toon en zijn kleurrijke spel.

Hugo Wolf (1860 - 1903)
Der Musikant (Eichendorff)
Der Scholar (Eichendorff)
Der Schäfer (Goethe)
Wer in die Fremde will wandern (Eichendorff)
Die Nacht (Eichendorff)
Phänomen (Goethe)
Anakreons Grab (Goethe)

Robert Schumann (1810 - 1856)
Lieder nach Texten von Hans Christian Andersen Op.40
1. Märzveilchen
2. Muttertraum
3. Der Soldat
4. Der Spielmann

Gesänge des Harfners aus ‘Wilhelm Meister’ (Goethe) Op.98a
1. Wer nie sein Brot mit Tränen ass
2. Wer sich der Einsamkeit ergibt
3. An die Türen will ich schleichen

Hugo Wolf (1860 - 1903)
Prometheus (Goethe)

Pauze

Robert Schumann (1810 - 1856)
Dichterliebe Op.48 (Heine)
1. Im wunderschönen Monat Mai
2. Aus meinen Tränen sprießen
3. Die Rose, die Lilie, die Taube, die Sonne
4. Wenn ich in deine Augen seh’
5. Ich will meine Seele tauchen
6. Im Rhein, im heiligen Strome
7. Ich grolle nicht
8. Und wüßten’s die Blumen, die kleinen
9. Das ist ein Flöten und Geigen
10. Hör’ ich das Liedchen klingen
11. Ein Jüngling liebt ein Mädchen
12. Am leuchtenden Sommermorgen
13. Ich hab’ im Traum geweinet
14. Allnächtlich im Traume seh’ ich dich
15. Aus alten Märchen
16. Die alten, bösen Lieder

Florian Boesch / bariton
Florian Boesch kreeg zijn eerste zanglessen van zijn grootmoeder, de Oostenrijkse sopraan Ruthilde Boesch, en specialiseerde zich later in het lied- en oratoriumrepertoire bij Robert Holl in Wenen. Als een van de meest vooraanstaande liedzangers is hij regelmatig te gast in de belangrijkste concertzalen over de hele wereld. De uitvoering van alle liederen van Schubert met pianist Malcolm Martineau vormde een hoogtepunt in zijn carrière. Florian Boesch - die wordt gezien als een geweldige zanger/acteur - verscheen de afgelopen jaren regelmatig op het operatoneel en werkt samen met gerenommeerde orkesten en dirigenten. Zijn cd’s worden telkens lovend ontvangen en vielen al meer dan eens in de prijzen.

Justus Zeyen / piano
Justus Zeyen studeerde in Hannover bij onder meer Karl Engel en Bernhardt Ebert en volgde cursussen bij Erik Werba en Hartmut Höll. Inmiddels is hij een veelgevraagd pianist die optreedt als solist, kamermusicus en liedbegeleider. In die laatste hoedanigheid werkte hij samen met grootheden als Dorothea Röschmann, Diana Damrau, Florian Boesch en Thomas Quasthoff met wie hij ook enkele cd’s opnam. Daarnaast is Justus Zeyen als docent verbonden aan de Hochschule für Musik, Theater und Medien in Hannover.

Grote kerkzaal / Zusterplein 12 / 3703 CB Zeist

Tarieven / Normaal € 35,00 / Vrienden ILFZ € 32,00 / < 30 jaar € 10,00
 

Hij kwam op, brak in een mum het ijs, deed in geuren en kleuren zijn verhaal en ging gezegevierd weer af. Al na een paar minuten wordt duidelijk dat Florian Boesch allerminst tot de grijze muizen in het recitalcircuit behoort. Vlotte outfit, onbevreesde blik, levendige lichaamstaal: hij staat er duidelijk op zijn gemak. En voor zijn plezier. Nog voor hij begint te zingen, heeft hij al een klik met het publiek.

Jordi Kooijman - Place de l'Opera

Delen met anderen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email