zondag

22 mei

13.45 - 14.30

Hafez / West-östlicher Divan

Michiel Hagdorn, literatuurwetenschapper

Toegang gratis na reserveren. Reserveren doet u door een gratis toegangskaart aan te schaffen.

Als in 1819 Goethes dichtbundel West-östlicher Divan wordt gepubliceerd, is de ontvangst bijzonder goed. Men bewondert het feit dat de dan bijna 70-jarige Goethe nog poëzie schrijft die niet alleen sprankelt van jeugdige levenslust, maar die ook levensbeschouwelijke diepgang biedt. En dat samengebald in een bonte verzameling virtuoze gedichten, waarvoor Goethe geïnspireerd raakte door de klassieke bundel Divan van de 14e-eeuwse Perzische dichter Hafez. Met West-östlicher Divan wil Goethe, zoals hij zelf schrijft, ‘het Westen en het Oosten, het verleden en het heden, het Perzische en het Duitse met elkaar verbinden.’

Maar niet alleen de liefde die bezongen wordt in de gedichten van Hafez wakkeren zijn schrijven aan. Ook zijn verliefdheid op de vijfendertig jaar jongere Marianne von Willemer – met wie hij Hafez’ werk samen leest – zet hem aan tot dichten. Zo ontstaan, dankzij de oosterse literatuur en zijn verliefdheid, gedichten die behoren tot het beste wat hij heeft geschreven, zoals Selige Sehnsucht en Ginkgo biloba.

Met deze verdiepende lezing in het achterhoofd, luistert u met andere oren naar het middagrecital. Dan nemen Henk Neven, Hans Eijsackers en Duo Saba u mee op een muzikale reis van Oost naar West en vice versa.

Michiel Hagdorn / literatuurwetenschapper
Michiel Hagdorn studeerde Literatuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij werkte als literair recensent, was journalist voor diverse dag- en weekbladen, docent in het middelbaar onderwijs en het hbo. Sinds 1997 geeft hij les aan meerdere instellingen voor Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO). Zijn specialisatie is Duitse literatuur, muziek en (cultuur-)geschiedenis. Hagdorn heeft een eigen bureau dat in cursussen, lezingen en cultuurhistorische reizen verzorgt en werkte onder andere samen met het Goethe Institut Amsterdam en het Wagner Genootschap Amsterdam.

locatie
Kleine kerkzaal / Zusterplein 20 / 3703 CB Zeist

Delen met anderen