Hugo Wolf: leven en liederen

25 oktober 2021
17.00 – 18.00 uur

Richard Stokes, spreker

  • lezing
  • biografie
  • locatie/tarieven

Richard Stokes is een gerenommeerd muziekwetenschapper en de schrijver van het standaardwerk The Book of Lieder - 1000 liederen gekozen, vertaald en toegelicht. In augustus van dit jaar komt zijn nieuwste werk uit: The Complete Songs of Hugo Wolf. Life. Letters. Lieder. De boekpresentatie op 2 oktober a.s. zal plaatsvinden in Wigmore Hall en muzikaal omlijst worden met liederen van Wolf, uitgevoerd door niemand minder dan Christoph Prégardien, Julia Kleiter en Florian Boesch.

Hugo Wolf (1860 - 1903) - een laatromantische, Oostenrijkse componist - was bevriend met studiegenoot Mahler en groot bewonderaar van Wagner. Hij staat te boek als zeer begaafd én eigengereid. Vanwege zijn wankele lichamelijke en geestelijke gezondheid, leefde Wolf vaak in grote armoede en was geregeld op de zorg van goede vrienden aangewezen. Het leeuwendeel van zijn repertoire bestaat uit liederen. Hij schreef er honderden. De teksten koos hij met grote zorg uit, waardoor elk gedicht de bron vormt voor de zo verfijnde tekstexpressie die de muziek van Wolf typeert.

Tijdens zijn lezing zal Richard Stokes ingaan op het leven en de liederen van Hugo Wolf en bijzondere aandacht schenken aan zeven van Wolfs Mörike-Lieder die aansluitend tijdens het avondrecital worden uitgevoerd door bariton Michael Wilmering en pianist Daan Boertien.

Richard Stokes / spreker
Richard Stokes is professor aan de Royal Academy of Music en geeft regelmatig lezingen en masterclasses. Daarnaast is hij menigmaal jurylid bij internationale liedconcoursen. Richard Stokes vertaalde diverse opera’s en heeft meerdere boeken op zijn naam staan over onder meer de cantates van Bach en is auteur van titels als The Spanish Song Companion, A French Song Companion, The Book of Lieder. Deze laatste bevatten honderden vertalingen van vele teksten uit het liedrepertoire. In 2012 kreeg Richard Stokes de Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland toegekend.

Grote kerkzaal / Zusterplein 12 / 3703 CB Zeist

Tarief / toegang gratis na reserveren
 

Valkenburg heeft een fraaie, ranke stem, die ze met grote muzikaliteit en zuiverheid inzet, voorbeeldig begeleid door het verfijnde toucher van Lammerts van Bueren.

Recensie Erik Voermans in het Parool 26 februari 2021

Delen met anderen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email