vrijdag

20 mei

10.15 - 13.00 14.00 - 16.45

Masterclass Elly Ameling

Elly Ameling, master
© Frank Ruiter

Losse kaarten
Normaal € 8 / Vrienden ILFZ € 7 / < 30 jaar € 0

Dagkaart
Normaal € 44 / Vrienden ILFZ € 40
De dagkaart voor 20-05-2021 geeft toegang tot de ochtend- en de middagsessie van de masterclass, de talkshow én het avondrecital.

Passe-Partout
Normaal € 350 / Vrienden ILFZ € 315
Bezoek met maar liefst 40% korting:
- 14 recitals,
- 16 masterclasses,
- 4 lezingen en meer.
Een passe-partout geeft toegang tot alle voor publiek toegankelijke evenementen van het festival.

Vrienden ILFZ
Bent u geen Vriend van het festival maar wilt u wél gebruik maken van het gereduceerde Vriendentarief? Kies dan bij kaarten bestellen de optie ‘Vriendentarief’ en voeg in de winkelmand ‘Vriend worden’ toe.

Voor beginnende liedduo’s is het van doorslaggevend belang om in ontwikkeling te blijven na afloop van hun studie. De masterclass voorziet daarin. Deze voor het publiek toegankelijke interpretatiecursus behandelt zanger en pianist als gelijkwaardig en een onlosmakelijke eenheid. Een dergelijke benadering is uniek, gelet op de dikwijls eenzijdige aandacht voor de zanger. Beide musici vergroten daardoor als duo hun artistieke zeggingskracht. De docenten belichten zowel de zang- als de pianopartij en tonen aan dat een pianist een zanger wel degelijk kan stimuleren door impulsen te geven of door juist tegengestelde kleuren aan te brengen. De kennis en ervaring die zij inbrengen verlenen de masterclass bij voorbaat een bijzonder karakter. De masterclass sluit op zaterdag 21 mei af met een presentatierecital.

Het festivalthema loopt als een rode draad ook door de masterclass heen. Er zal in elk geval worden gewerkt aan liederen van Schubert, Mendelssohn en Brahms, maar wellicht ook aan werken van Messiaen en/of liederen op vertaalde teksten van Heinrich Heine. De docenten zijn dit jaar Elly Ameling, Robert Holl, Iain Burnside, Roderick Williams en Hans Eijsackers. De masterclass bestaat uit twee sessies per dagdeel, waarvan de meeste openbaar zijn. Tijdens de besloten sessie wordt met de deelnemers gewerkt aan hun podiumpresentatie en krijgen zij taalcoaching. Daarnaast gaan zij tijdens de openbare poëziesessies met Natasha Loges en Robert Holl dieper in op de teksten van de liederen waaraan gewerkt wordt en de dichters Heine en Groth.

Elly Ameling / sopraan - beschermvrouwe
Elly Ameling won in 1956 cum laude het Internationaal Vocalisten Concours ’s-Hertogenbosch en in 1958 de eerste prijs op het Concours International de Musique de Geneve. Het was de start van een opmerkelijke carrière. Met de juiste een mix van talent, ambitie en vastberadenheid werd zij een van ’s werelds grootste liedzangers en een uiterst fantasierijke en tegelijk trouwe vertolker van het liedrepertoire. Elly Ameling gaf wereldwijd recitals en werkte samen met vooraanstaande pianisten, orkesten en dirigenten. Vermaard werd zij met haar interpretaties van met name Frans- en Duitstalige liederen. Van haar talrijke studio-opnamen werden er meerdere bekroond met internationale prijzen.
Na haar afscheid van het concertpodium in 1996 stelde het Concertgebouw Amsterdam de ‘Elly Ameling Ring’ in. Tot op de dag van vandaag is Elly Ameling wereldwijd betrokken bij masterclasses aan jonge zangers, meestal gewijd aan het Duitse of Franse lied. De masterclasses die zij dit jaar al voor de zesde keer geeft tijdens het festival zijn geliefd bij zowel deelnemers al publiek.

In 2020 nam zij de serie videos op met de titel: Some Thoughts on the Heart of Art Song. U vindt deze serie hier >

locatie
10.15 - 12.45 / Grote kerkzaal / Zusterplein 20 / 3703 CB Zeist
14.00 - 16.30 / Grote kerkzaal / Zusterplein 20 / 3703 CB Zeist

Delen met anderen