Masterclass gevorderde amateurs

Meerdaagse besloten masterclass met openbare presentatierecital

Inschrijven vóór zondag 26 september

Hetty Gehring, zangdocent
Heleen Vegter, pianist

  • masterclass
  • biografie
  • praktische informatie

Dit is je kans om als gevorderde amateur een masterclass zang te volgen.

Hetty Gehring raakte geïnspireerd door haar eigen zangdocent Margreet Honig, die haar leerde zingen vanuit de stromende adem. Op basis van wat zij van haar leerde schreef ze het boek Zing zoals je lacht, dat vol staat met praktische aanwijzingen voor het gebruik van de adem tijdens het zingen. Deze zangtechniek staat centraal tijdens de masterclass voor amateurs.

Er is plaats voor zes deelnemers die in drie besloten bijeenkomsten werken aan twee liederen. Je kiest uit het liedrepertoire van Franse, Engelse, Italiaanse, Spaanse, Oostenrijkse of Duitse liedkunstcomponisten van de afgelopen 250 jaar. De workshop Zingen zonder woorden maakt deel uit van het voorbereidingstraject. In die workshop onderzoekt de docent diverse aspecten van lichaamstaal en hoe je die kunt inzetten om je presentatie te versterken. Tijdens de openbare masterclass werkt Hetty Gehring een half uur met elke zanger aan de twee liederen. Ter afsluiting breng je het geleerde in praktijk tijdens het presentatierecital in de Hendrik Marsmanzaal van Theater Figi.

Hetty Gehring / zangdocent
Na haar studie Nederlands, studeerde Hetty Gehring in eerste instantie zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag om later af te studeren bij Margreet Honig aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Daarnaast had zij les van onder andere Mira Zakai en Maarten Koningsberger.

In 2003 richtte Hetty Gehring Het Zangatelier in Utrecht op en verdiepte zij zich steeds meer in ademproblemen bij het zingen. Wat zij zelf leerde van Margreet Honig, door wie zij nog altijd gecoacht wordt, en van de adem- en houdingstherapeute Regine Herbig, wees haar daarbij de weg. Op basis van haar ervaring en kennis schreef zij het boek Zing zoals je lacht, dat in 2016 verscheen.

Heleen Vegter / piano
Heleen Vegter studeerde aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem. De laatste jaren legt zij zich steeds intensiever toe op het vertolken van het klassieke liedrepertoire. Ze wordt hierbij gecoacht door Hans Eijsackers en Malcolm Martineau. Masterclasses volgde Heleen onder andere bij Elly Ameling, Robert Holl en Julius Drake. Als Britten-Pears Young Artist 2017 en 2018 werkte zij samen met onder andere Angelika Kirchschlager, Anne Sofie von Otter en Kristian Bezuidenhout.

Heleen geeft regelmatig concerten als liedpianist en werkt met verschillende zangers samen aan projecten en vernieuwende, frisse programma’s. Ze is actief als repetitor, werkt mee aan operaprojecten en geeft pianolessen.

Aanmelding en kosten
Meld je aan door uiterlijk zondag 26 september een mail te zenden met in de onderwerpregel: Masterclass voor amateurs. Vermeld in je mail je muzikale cv én de twee liederen van je keuze. Mochten er meer dan zes aanmeldingen zijn, dan wordt voor de selectie om een geluidsopname gevraagd.

maximaal 6 deelnemers / kosten: € 150,00

Besloten bijeenkomsten
zaterdag 9 oktober / 9.45 - 13.15 uur
zaterdag 9 oktober / 14.00 - 17.00 uur workshop Zingen zonder woorden
zaterdag 16 oktober / 10.00 – 13.00 uur
zaterdag 23 oktober / 10.00 - 13.00 uur

Openbare masterclass
Zondag 24 oktober / 13.15 – 14.45 uur en 15.15 – 16.45 uur

Locatie besloten bijeenkomsten
KunstenHuis De Bilt-Zeist / Markt 3 / 3701 JZ Zeist

Locatie openbare masterclass
Kleine kerkzaal / Zusterplein / 3703 CB Zeist

Presentatierecital
Vrijdag 29 oktober / 16.30  – 18.00 uur

Locatie presentatierecital
Theater Figi / Hendrik Marsmanzaal / Het Rond 2 / 3701 HS Zeist

Valkenburg heeft een fraaie, ranke stem, die ze met grote muzikaliteit en zuiverheid inzet, voorbeeldig begeleid door het verfijnde toucher van Lammerts van Bueren.

Recensie Erik Voermans in het Parool 26 februari 2021

Delen met anderen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email