Masterclass

performance coaching

24 oktober 2021
besloten masterclass – niet voor publiek toegankelijk

Waltraud Österreicher, performance coach

  • masterclass
  • biografie

Voor beginnende liedduo’s is het van doorslaggevend belang om in ontwikkeling te blijven na afloop van hun studie. De masterclass voorziet daarin. Deze voor het publiek toegankelijke interpretatiecursus behandelt zanger en pianist als gelijkwaardig en een onlosmakelijke eenheid. Een dergelijke benadering is uniek, gelet op de dikwijls eenzijdige aandacht voor de zanger. De docenten belichten zowel de zang- als de pianopartij en tonen aan dat een pianist een zanger wel degelijk kan stimuleren door impulsen te geven of door juist tegengestelde kleuren aan te brengen. De kennis en ervaring die zij inbrengen verlenen de masterclass bij voorbaat een bijzonder karakter. De masterclass sluit af met een presentatierecital.

Het festivalthema loopt ook als een rode draad door de masterclass heen. Er zal worden gewerkt aan zowel Franse als Duitse liederen uit het fin de siècle. De docenten zijn dit jaar Elly Ameling, Robert Holl, Wolfgang Holzmair, David Selig en Hans Eijsackers. Daarnaast krijgen de duo’s in besloten sessies taal- en performance coaching.

Waltraud Österreicher / performance coach - docent masterclass
De Duitse actrice Waltraud Österreicher is een veelzijdig persoon. Ze studeerde af aan het conservatorium, doceerde daar eveneens en trad op in binnen- en buitenland. Daarnaast heeft zij verscheidene films en theateroptredens op haar naam staan. Ze is dramacoach aan het Franz Schubert Institut in Baden bei Wien en Pro Corda in Londen.

Ze verdiepte zich onder meer in stemgebruik, dictie, pantomime, houding en beweging en groepsdynamiek. Na grondig onderzoek heeft zij een methode ontwikkeld om professionele optredens succesvoller en interessanter te laten zijn.

Valkenburg heeft een fraaie, ranke stem, die ze met grote muzikaliteit en zuiverheid inzet, voorbeeldig begeleid door het verfijnde toucher van Lammerts van Bueren.

Recensie Erik Voermans in het Parool 26 februari 2021

Delen met anderen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email