Inspiratie

25 oktober 2021
20.15 – 22.00 uur

Michael Wilmering, bariton

Daan Boertien, piano

  • liedrecital
  • programma
  • biografie
  • locatie/tarieven

Michael Wilmering en Daan Boertien nemen u mee op een reis door Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Engeland en Rusland tijdens het fin de siècle. Een roerige en onzekere tijd met enerzijds verval, maar anderzijds ook hoop op een nieuw begin. De overeenkomsten met de tijd waarin wij zelf leven zijn overduidelijk: we dachten in control te zijn, maar vanuit het niets brokkelde die controle af. Maar net als tijdens het fin de siècle schuilt er soelaas in de inspiratie die weet te prikkelen, verrassen, doet groeien en troosten.

De (on)bereikbare geliefde loopt als een rode draad door het recital. In talloze vormen wordt de liefde bezongen. Van de tuinman uit Wolfs Mörike-Lieder tot aan de sneeuwballen gooiende Anne in Ravels Deux Epigrammes de Clément Marot. Daarnaast hoor u liederen van Duparc, Quilter en Rachmaninov en Beethovens liedcyclus An die ferne Geliebte. En ook daarin zit een link naar de actualiteit, want tekstdichter Jeitteles was niet alleen componist, maar ook arts tijdens een uitbraak van cholera. Deze cyclus had op verzoek van voormalig voorzitter Aat Klompenhouwer (1941 - 2020) vorig jaar al zullen klinken. Als dank voor Aats belangstelling en steun klinkt de cyclus alsnog.

Er wacht u een grenzeloze reis door de tijd vol schoonheid en inspiratie.

Ludwig van Beethoven (1770 - 1827)
An die ferne Geliebte (Jeitteles)

Franz Schubert (1797 - 1828)
Nähe des Geliebten (Goethe)

Hugo Wolf (1860 - 1903)
Scherz und Spiel (piano solo)

Uit: Mörike-Lieder
Der Genesene an die Hoffnung
Der Gärtner
Auf einer Wanderung
Der Tambour
Gebet
Begegnung
Er ist’s

Pauze

Maurice Ravel (1875 - 1937)
Deux mélodies Hébraïques
Kaddish (gebaseerd op een tekst uit het Aramees)
L'énigme éternelle (gebaseerd op een tekst uit het Jiddisch)

 Henri Duparc (1848 - 1933)
La Vie antérieure (Baudelaire)
Extase (Lahor)

Roger Quilter (1877 - 1953)
Three Shakespeare songs Opus 6
Come Away, Death (Schlegel naar Shakespeare)
O Mistress Mine (Goldschmidt)
Blow, Blow Thou Winterwind (Schlegel naar Shakespeare)

Sergej Rachmaninov (1873 - 1943)
Oh no, I beg you, do not leave Op.4, No 1 (Merezhkovsky)
In the Silence of the Night op.4, No.3 (Afanasiy Fet)

Michael Wilmering / bariton
Michael Wilmering behaalde zijn bachelor cum laude en zijn master met onderscheiding aan het Conservatorium van Utrecht. Na zijn studie was hij een jaar verbonden aan de Opera Studio in Stuttgart. Hij maakt furore op het operapodium, maar verdiept zich ook graag in de liedkunst en won als liedvertolker prijzen op diverse (inter)nationale concoursen.

Samen met choreograaf Peter Leung en regisseuse Monique Wagemakers creëerde hij de voorstelling Grenze(n)loos met de uit Syrië gevluchte danser Ahmad Joudeh. De voorstelling was te zien op het Grachtenfestival en het Boulevard Festival en ontving in 2019 een Award van de Operadagen Rotterdam.

Daan Boertien / piano
Pianist Daan Boertien begon op zijn tiende aan de Young Musician’s Academy van het Conservatorium van Tilburg, waarna hij verder studeerde in Amsterdam bij David Kuyken en Liedgestaltung aan de Hochschule für Musik und Theater Hamburg bij de Duitse liedspecialist Burkhard Kehring. Daan Boertien won vele prijzen, waaronder de Berenbergprijs met een winnaarsconcert in de Elbphilharmonie in Hamburg in 2020 en in 2018 de publieksprijs van Dutch Classical Talent samen met bariton Raoul Steffani.

Daan Boertien geeft nationaal en internationaal concerten, maar heeft een speciale interesse voor liedbegeleiding. Hij werkt samen met gerenommeerde zangers en is daarnaast docent aan het Codarts conservatorium in Rotterdam en gastdocent aan het Conservatorium van Amsterdam.

Grote kerkzaal / Zusterplein 12 / 3703 CB Zeist

Tarieven / Normaal € 32,00 / Vrienden ILFZ € 29,00 / < 30 jaar € 10,00
 

Wilmering heeft oog voor detail en kan tegelijkertijd de grote lijnen goed hanteren, hij heeft podiumpersoonlijkheid en zingt makkelijk en expressief.

Place de l'Opera

Gespecialiseerd in het begeleiden van liederen toonde Daan Boertien zich een zanger op de vleugel en is hij de ideale combinatie van meebewegend begeleider en autonoom solist.

Eindhovens Dagblad

Delen met anderen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email