Nachtmuziek

29 oktober 2021
21.00 – 22.15 uur

Leerlingen voortgezet onderwijs
Leerlingen Music and Talent Academy van het KunstenHuis
Annemiek van der Ven, koordirigent
José Scholte, zangdocent
Inge van Keulen, zangdocent
Bas Verheijden, piano
Anita van Soest, regie

  • educatie
  • biografie
  • locatie

Jong geleerd is oud gedaan, daarom stimuleert het festival ook het plezier in (samen) zingen met een project voor leerlingen van het voorgezet onderwijs. Dit jaar is het thema Nachtmuziek.

De nacht zit vol tegenstelingen. Je kunt genieten van de stilte, of juist uitbundig feesten, alleen of juist met heel veel anderen. In het project Nachtmuziek komt alles samen. Scholieren die graag zelf zingen of liedjes schrijven, of gek zijn op fotograferen, kunnen hun creativiteit kwijt in dit multidisciplinaire project.

Zangdocenten José Scholte en Inge van Keulen studeren met de jongeren liederen in als: Sure on this shining night van Morten Lauridsen, Guten Abend, gute Nacht van Johannes Brahms en You are the new day van John David. Maar ook liedjes die de jongeren zelf aandragen. Voor wie liever schrijft dan zingt is er een workshop poëzie door niemand minder dan Ingmar Heytze.

Behalve aan het jongerenkoor, kunnen de jongeren ook meedoen aan de Nachtfestivalwedstrijd. De ingestuurde foto’s en gedichten worden beoordeeld door professionele fotografen en dichters. Tijdens het nachtmuziekconcert in het Torenlaan Theater op vrijdagavond 29 oktober worden de winnende foto’s geprojecteerd en dragen de jongeren zelf hun winnende gedicht voor, muzikaal omlijst door leerlingen van de Music and Talent Academy van het KunstenHuis. De muzikale leiding is in handen van koordirigent Annemiek van der Ven. Het jongerenkoor wordt op de piano begeleid door pianist Bas Verheijden en Anita van Soest tekent voor de regie.

Annemiek van der Ven / koordirigent
Annemiek van de Ven rondde haar studie Docent Muziek, met als bijvak klassieke zang, af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en behaalde cum laude het diploma koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam. Als eerste alt maakte ze een aantal jaren deel uit van het female a capella ensemble ‘Wishful Singing’.

Al tijdens haar studie leidde Annemiek diverse koren in verschillende genres. Momenteel is ze de vaste dirigent van het VUkoor en het vocaal ensemble The Gents, waar zij eerder al gastdirigent was. Zij is als muziekpedagoog en dirigent verbonden aan Vocaal Talent Nederland.

José Scholte / zangdocent
Na behalen van het diploma uitvoerend musicus aan het Conservatorium van Groningen vervolgt José Scholte haar studie aan de Hochschule für Musik in Detmold. Onder leiding van professor Vogel specialiseerde zij zich daar in opera. Masterclasses volgde ze onder meer bij Udo Reinemann, Hartmut Haenchen. Zanglessen kreeg zij verder van Aafje Heijnis en Jard van Nes.

Inmiddels is zij een veelgevraagd solist voor oratoria en vertolkte vele rollen in diverse opera’s. Daarnaast heeft zij een grote liefde voor kamermuziek. Regelmatig is zij te horen in recitals met diverse vooraanstaande musici. José Scholte bracht drie cd’s uit met werken van onder andere Poulenc.

Inge van Keulen / zangdocent
Inge van Keulen studeerde zang aan het conservatorium Helicon bij Mariola Niedzielska, en volgde daarnaast lessen bij Christiaan Boele en Rebecca Stewart. In 2016 voltooide ze de applicatieopleiding koordirectie voor vakmusici aan het Utrechts Conservatorium, waar zij les had van Fokko Oldenhuis en Rob Vermeulen.  Vanuit de wens om zichzelf uit te dagen en door zingen dieper tot de kern te komen en anderen aan te moedigen dat ook te doen, volgde zij diverse lessen en cursussen in onder meer solozang, barokmuziek, methodiek lichte muziek en muziekfenomelogie. Inge is onder meer actief als zangeres, koordirigent en organiseert meezingochtenden in theaters.

Bas Verheijden / piano
Bas Verheijden studeerde aan het conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn en behaalde zijn master met onderscheiding. Aansluitend werd hij als enige Nederlander ooit aangenomen bij de befaamde Accademia Pianistica in Italië. Van de masterclass die hij volgde bij Maria João Pires maakte de AVRO een documentaire.

Bas Verheijden is een eigenzinnig pianist die graag op zoek gaat naar vernieuwing en mogelijkheden voor variatie in zowel bekend als onbekend repertoire. Als concertpianist en kamermusicus heeft hij een indrukwekkende staat van dienst. Hij is tevens pianist van het Atlantic Trio, waarmee een aantal cd’s opnam en werkt regelmatig samen met Maarten Koningsberger

Anita van Soest / regisseur
Anita van Soest is een klassiek geschoolde trompettist en heeft zich ontwikkeld tot een veelgevraagd solist en ensemblemusicus. Haar werkterrein is veelzijdig. Behalve dat zij vele genres beheerst - van klassiek tot pop - organiseert ze graag theatrale concerten met bevriende musici en kunstenaars.

Daarnaast is Anita van Soest als docent Theater en Trompet verbonden aan het KunstenHuis de Bilt-Zeist en het Houtens Muziek Collectief. Ze regisseerde verscheidene amateurvoorstellingen waarbij zij muziek en toneel combineert en richtte in Den Dolder Tamar Muziektheater op, waar ze op eigen wijze invulling geeft aan het verbinden van muziek en toneel in sprankelende voorstellingen.

Torenlaan Theater / Torenlaan 38, 3701 VK Zeist

Toegang gratis na reserveren.
Reserveren doet u door een gratis toegangskaart aan te schaffen.

 

Valkenburg heeft een fraaie, ranke stem, die ze met grote muzikaliteit en zuiverheid inzet, voorbeeldig begeleid door het verfijnde toucher van Lammerts van Bueren.

Recensie Erik Voermans in het Parool 26 februari 2021

Delen met anderen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email