Ich sehe dich in Tausend Bilder

24 oktober 2021
15.00 – 17.00 uur

Rosina Fabius, mezzosopraan
Niels Fischer, orgel

Robert Holl, bas
Roger Braun, piano

Artistiek leider Robert Holl stelde een programma samen waarin hij u in één middag meeneemt door 300 jaar lied: van 1685 - het geboortejaar van Bach - tot 1984, toen hij zelf het lied Jerusalem componeerde. Het is een programma dat bijzonder goed past bij de zondag en de centrale festivallocatie: de kerk van de Evangelische Broedergemeente. Het lied Ich sehe dich in tausend Bildern - waaraan het recital zijn titel ontleent - is gebaseerd op een tekst van Novalis die opgroeide binnen de hernhuttergemeenschap. Verder klinken liederen van Bach, Schubert, Brahms, Wolf, Reger, Stephan en Robert Holl zelf, alle gecomponeerd op religieuze teksten.

In het eerste deel van het recital hoort u liederen voor zang en orgel uitgevoerd door mezzosopraan Rosina Fabius en organist Niels Fischer. Rosina Fabius wist tijdens het najaarsrecital van 2018 het publiek te ontroeren met haar gevoelige vertolking van Schuberts Marie.Dit repertoire is haar op het lijf geschreven.

Ook in het tweede deel hoort u liederen op religieuze teksten. Bas Robert Holl en pianist Roger Braun sluiten het recital af met de Vier Ernste Gesänge van Brahms, vier indrukwekkende liederen gebaseerd op bijbelse teksten. Brahms schreef deze liederen naar aanleiding van de dood van Clara Schumann, zijn beste vriendin. De vertolking van deze hymne aan de dood door Robert Holl is indringend.

Johann Sebastian Bach (1685 - 1750)
Vier geistliche Lieder nach Teksten von Paul Gerhardt
Der Tag mit seinem Lichte BWV 448
Nicht so traurig, nicht so sehr BWV 489
Gib dich zufrieden und sei stille BWV 512
Die goldne Sonne, voll Freud und Wonne BWV 451

Franz Schubert (1797 - 1828)
Evangelium Johannis (Albertinus)
In der Zeit sprach der Herr Jesus  D 607 (bewerking Robert Holl)

Robert Holl (*1947)
Jerusalem (Klettenberg)

Max Reger (1873 - 1916)
Zwei geistliche Lieder op. 105
1. Ich sehe dich in tausend Bildern (Novalis)
2. Meine Seele ist still zu Gott (psalm 62)

Hugo Wolf (1860 - 1903)
Uit: Spanisches Liederbuch
9. Herr, was trägt der Boden hier (Heyse)
10. Wunden trägst du mein Geliebter (Geibel)

Uit: Mörike-Lieder
25. Schlafendes Jesukind
26. Gebet

Pauze

Rudi Stephan (1887 - 1915)
Zwei ernste Gesänge für Bariton und Klavier (Günther)
1. Am Abend
2. Memento Vivere

Hugo Wolf (1860 - 1903)
Drei Lieder nach Gedichten von Michelangelo (vertaald uit het Italiaans door Robert Tornow)
1. Wohl denk ich oft an mein vergangnes Leben
2. Alles endet, was entstehet
3. Fühlt meine Seele das ersehnte Licht von Gott

Johannes Brahms (1833 - 1897)
Vier Ernste Gesänge  op. 121(op teksten uit het Oude en nieuwe Testament)
1. Denn es gehet dem Menschen wie dem Vieh
2. Ich wandte mich, und sahe an
3. O Tod, wie bitter bist du
4. Wenn ich mit Menschen - und mit Engelszungen

Rosina Fabius / mezzosopraan
Afkomstig uit een muzikale familie besloot Rosina Fabius op veertienjarige leeftijd operazangeres te worden. Zij studeerde zang aan het Utrechts Conservatorium, de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen en volgde masterclasses bij onder meer Ann Murray en Sarah Connolly. In 2018 won zij de Oratoriumprijs bij het 52ste Internationaal Vocalisten Concours in ’s-Hertogenbosch.

Inmiddels treedt Rosina regelmatig in binnen- en buitenland op als soliste in zowel operaproducties, oratoria als liedrecitals. Door haar muzikale achtergrond heeft zij een voorliefde voor kamermuziek ontwikkeld, in niet alleen het klassieke maar ook het moderne genre. Met haar pianiste Kanako Inoue geeft zij regelmatig liedrecitals.

Niels Fischer / orgel
Niels Fischer is cantor en organist van de Evangelische Broedergemeente in Zeist.

Robert Holl / bas - artistiek leider - docent masterclass
Na zijn middelbare schooltijd studeerde Robert Holl zang aan het Rotterdams conservatorium bij Jan Veth en David Hollestelle, om daarna uit te groeien tot een van de meest succesvolle liedzangers van onze tijd. Hij wordt geroemd om de expressiviteit van zijn interpretaties en de intimiteit die hij bij zijn toehoorders weet op te roepen. Zijn stem is er een die je herkent uit duizenden.

Robert Holl is wereldwijd een geliefd en veelgevraagd docent. Al sinds 1998 is hij professor voor lied en oratorium aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen. In 2016 werd hij bij de oprichting artistiek leider van het Internationaal Lied Festival Zeist. Dit jaar doceert hij voor het vijfde jaar op rij aan de masterclass van het festival.

Roger Braun / piano
Roger Braun begon zijn studie aan het conservatorium van Maastricht en studeerde met onderscheiding af bij Jan Wijn aan het conservatorium van Amsterdam. Daarna specialiseerde hij zich in liedbegeleiding bij Rudolf Jansen, Willem Brons en Konrad Richter. Gedurende zijn loopbaan won hij diverse prijzen.

Behalve solist is Roger een veelgevraagd kamermusicus, liedbegeleider en vaste duopartner van Robert Holl en Maarten Koningsberger. Met de laatste maakte hij succesvolle opnames van Winterreise in zowel de originele versie als de Nederlandse hertaling. Roger geeft masterclasses liedinterpretatie aan liedduo’s in binnen- en buitenland en is docent aan de Musikhochschule Köln.

Grote kerkzaal / Zusterplein 12 / 3703 CB Zeist

Tarieven / Normaal € 32,00 / Vrienden ILFZ € 29,00 / < 30 jaar € 10,00
 

Valkenburg heeft een fraaie, ranke stem, die ze met grote muzikaliteit en zuiverheid inzet, voorbeeldig begeleid door het verfijnde toucher van Lammerts van Bueren.

Recensie Erik Voermans in het Parool 26 februari 2021

Delen met anderen