diverse data

zie praktisch

Schubert: van zwerven verlangen en dromen​

Maarten Koningsberger, bariton
© Paul Koeleman
Bas Verheijden, piano

Deelnemen
€ 150 per persoon / maximaal 6 deelnemers

 

Meld je aan door uiterlijk maandag 14 maart het aanmeldformulier in te vullen, waarin je aangeeft aan welke twee liederen van Franz Schubert je wilt werken. Wanneer we meer dan zes aanmeldingen ontvangen zal op basis van een geluidsopname een selectie worden gemaakt. Na plaatsing wordt je repertoirekeuze afgestemd met Maarten Koningsberger.

Altijd al een masterclass willen volgen bij een vermaard liedzanger? Dan is dit je kans! Maarten Koningsberger werkt tijdens deze openbare masterclass voor gevorderde amateurs met Bas Verheijden aan de piano. Samen hebben zij al veel liedrecitals gegeven met uiteraard werken van Franz Schubert. Als er twee je meer kunnen leren over het vertolken van zijn liederen, dan zijn zij het.

Er is plaats voor zes zangers die in twee openbare masterclasses werken aan twee liederen van Franz Schubert die verschillend zijn van karakter en waarvan de inhoud aansluit bij het festivalthema van dit jaar: het dromen van verre oorden – de Oriënt! – het zoeken van verbinding met de ander, het slechten van grenzen, de kracht van de natuur en de spanning tussen droom en werkelijkheid. Veel van Schuberts liederen sluiten daarop aan. Denk aan geliefde en beroemde liederen als Der Wanderer, Sehnsucht, Taubenpost, Wohin?, Der Wegweiser, Im Frühling, Der Wanderer an den Mond of Am Bach im Frühling. En ook wat betreft de dichters is er keuze genoeg, want Schubert liet zich door velen inspireren: Goethe, Heine, Mayrhofer, Schober. Het zijn er te veel om op te noemen. Deze masterclass geeft je alle reden om je op alle fronten te verdiepen in het werk van Schubert.

In de twee openbare masterclasses worden de gekozen liederen voorbereid, waarbij Maarten Koningsberger je coacht en Bas Verheijden achter de vleugel plaatsneemt. Als afsluiting volgt een presentatierecital in de kleine kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente.

Maarten Koningsberger / bariton
Maarten Koningsberger studeerde onder meer bij Max van Egmond, Elisabeth Schwarzkopf en Margreet Honig. Inmiddels heeft hij een internationale reputatie verworven als concertzanger, liedvertolker en met vele operarollen. Die grote verscheidenheid aan stijlen is dan ook kenmerkend voor hem. Zijn recitals als liedzanger, met pianisten als Irwin Cage en Graham Johnson, voerden hem naar prestigieuze zalen over de hele wereld.
Koningsberger heeft inmiddels zo’n dertig cd’s opgenomen met repertoire dat loopt van Dowland tot Jazz. Zijn meest recente cd met drie cycli van Schumann kwam in 2018 uit. Daarnaast doceert hij aan het Conservatorium van Amsterdam en het Conservatoire National Supérieur in Parijs.

Bas Verheijden / piano
Bas Verheijden studeerde aan het conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn en behaalde zijn master met onderscheiding. Aansluitend werd hij als eerste Nederlander ooit aangenomen bij de befaamde Accademia Pianistica in Italië. Van de masterclass die hij volgde bij Maria João Pires maakte de AVRO een documentaire.
Bas Verheijden is een eigenzinnig pianist die graag op zoek gaat naar vernieuwing en mogelijkheden voor variatie in zowel bekend als onbekend repertoire. Als concertpianist en kamermusicus heeft hij een indrukwekkende staat van dienst. Hij is tevens pianist van het Atlantic Trio, waarmee een aantal cd’s opnam en werkt regelmatig samen met Maarten Koningsberger en Hans Pieter Herman.

openbare masterclasses
dinsdag 17 mei / 10.00 – 15.00 uur
donderdag 19 mei / 10.00 – 15.00 uur

podiumrepetitie, presentatierecital en nazit
zaterdag 21 mei / 16.00 – 16.30 uur
zaterdag 21 mei / 16.45 - 17.30 uur
zaterdag 21 mei / 17.30 – 18.00 uur

locatie openbare masterclasses
Koetshuys / Zusterplein 2 / 3703 CB Zeist

locatie podiumrepetitie, presentatierecital en nazit
Kleine kerkzaal / Zusterplein 20 / 3703 CB Zeist

Delen met anderen