10 mei 2021: Avondconcert NPO Radio 4 met Henk Neven, Hans Eijsackers, Helena Koonings en Heleen Vegter

Voorjaarsconcert op NPO Radio 4

Als opmaat naar het festival in oktober zijn bariton Henk Neven, pianist Hans Eijsackers, sopraan Helena Koonings en pianiste Heleen Vegter op maandag 10 mei te horen in het Avondconcert op NPO Radio 4.

Duo Troiana
Sopraan Helena Koonings en pianist Heleen Vegter ontmoetten elkaar in 2014 in de studio van Charlotte Margiono en vormen sindsdien een duo. Samen voerden zij al diverse programma’s uit, met telkens een ongewone indeling. ‘Het is een potpourri’, zeggen ze zelf, ‘We voegen verschillende stijlen en componisten bij elkaar, maar alle liederen hebben een overkoepelend thema.’ In hun nieuwste programma Droombeeld - dat het duo samenstelde voor hun deelname aan het Young Artist Platform - brengen zij een sprookjeswereld tot leven met een fantasierijke verzameling liederen vol elfjes, feeën, meermannen en zingende geesten. Soms sereen, maar vaak met een donker randje.

Henk Neven en Hans Eijsackers
Op vrijdag 22 oktober openen bariton Henk Neven en pianist Hans Eijsackers de vijfde editie van het festival. Het programma tijdens dit Avondconcert is daarvan een voorproefje. Vanaf 2022 nemen zij het stokje over van onze huidige artistiek leider Robert Holl. Henk Neven en Hans Eijsackers werken al vele jaren samen en namen diverse cd’s op die lovend werden ontvangen. ‘Zanger en pianist zijn volkomen op elkaar ingespeeld’, was enkele jaren geleden te lezen in een recensie, die verder ging met ‘Donkere melancholie in de laagte wisselt Neven moeiteloos af met levenslust in de hoogte, volumineuze uitbarstingen van wanhoop met gefluisterde overgave. Eijsackers is de gedroomde begeleider: volgzaam, leidend, altijd emotioneel in de pas met de zanger.’

Smaakt dit Voorjaarsconcert naar meer? U hoeft niet te wachten tot oktober! Tijdens de online festivaldag op 6 juni a.s. kunt u ook al genieten van de mooiste liederen uit het fin de siècle.

Droombeeld

Ivor Gurney (1890-1937)
Sleep (uit: Five Elizabethan Songs, no. 4; Fletcher)

Reynaldo Hahn (1874-1947)
Trois jours de vendange (uit: Mélodies 1er volume, no. 9; Daudet)

Franz Schubert (1797-1828)
Die Krähe (uit: Winterreise; Müller)

Charles Griffes (1884-1920)
The Lament of Ian the Proud, Op. 11 nr. 17 (Sharp)

Ottorino Respighi (1879-1936)
Sopra un'aria antica, P. 125 no. 4 (D'Annunzio)

Richard Strauss (1864-1949)
Das Rosenband, Op. 36 no. 1 (Klopstock)

Rebecca Clarke (1886-1979)
The Seal Man (Masefield)

Franz Liszt (1811-1886)
Die Loreley, S. 273 no. 2 (Heine)

Ernest Chausson (1855-1899)
Dans la forêt du charme et de l'enchantement, Op. 36 no. 2 (Moréas)

Alexander Zemlinsky (1871-1942)
Elfenlied, Op. 22 no. 4 (Goethe)

Hugo Wolf (1860-1903)
Die Geister am Mummelsee (uit: Mörike Lieder, nr. 47; Mörike)

Démons et Merveilles

Henk Neven, bariton
Hans Eijsackers, piano

Jacques Ibert (1890-1962)
Chansons de Don Quichotte

  1. Chanson de Départ de Don Quichotte (Ronsard)
  2. Chanson à Dulcinée (Arnoux)
  3. Chanson du Duc (Arnoux)
  4. Chanson de la Mort de Don Quichotte (Arnoux)

Maurice Thiriet (1906-1972)
Deux ballades Médiévales (uit: Les visiteur du soir; Prévert)
Démons et Merveilles

Gabriel Fauré (1845-1924)
Claire de lune Op. 46 no. 2 (Verlaine)
Prison Op. 83 no. 1 (Verlaine)
Spleen Op. 51 no. 3 (Verlaine)
Après un rêve Op. 7 no. 1 (Bussine)

Henri Duparc (1848-1933)
Sérénade (Marc)
Le manoir de Rosemonde (Bonnières)
Soupir (Prudhomme)

Gabriel Fauré (1845-1924)
Poèmes d’un jour Op. 21 (Grandmougin)
Rencontre
Toujours
Adieu

Helena Koonings / sopraan

Helena Koonings studeerde in 2019 af aan de Dutch National Opera Academy waar zij onder andere de rollen van Female Chorus (The Rape of Lucretia), Fiordiligi (Mozart, Così Fan Tutte) en A Bird (Weir, Blond Eckbert) zong. Sinds 2012 studeert zij bij de Nederlandse sopraan Charlotte Margiono en sinds 2018 ook bij Amerikaanse zangpedagoog Don Marazzo. In september 2018 won Helena de speciale Wagnerprijs, een Bayreuth Festspiele Stipendium, uitgereikt door de Wagner-vereniging tijdens het 52e Internationaal Vocalisten Concours. Onlangs volgde Helena via de Jonge Grote Zangers een masterclass van Thomas Quasthoff, afgesloten door een concert in het Concertgebouw van Amsterdam.

Heleen Vegter / piano

Heleen Vegter studeerde aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem. De laatste jaren legt zij zich steeds intensiever toe op het vertolken van het klassieke liedrepertoire. Ze wordt hierbij gecoacht door Hans Eijsackers en Malcolm Martineau. Masterclasses volgde Heleen onder andere bij Elly Ameling, Robert Holl en Julius Drake. Als Britten-Pears Young Artist 2017 en 2018 werkte zij samen met onder andere Angelika Kirchschlager, Anne Sofie von Otter en Kristian Bezuidenhout.

Heleen geeft regelmatig concerten als deel van een liedduo en werkt met verschillende zangers samen aan langlopende projecten en liedprogramma’s. Ze is actief als repetitor, werkt mee aan operaprojecten en geeft pianolessen.

Henk Neven / bariton

Henk Neven is een van de meest bevlogen liedvertolkers van zijn generatie. Hij ontving in 2009 een Borletti-Buitoni Fellowship en nam deel aan het prestigieuze BBC Radio 3 New Generation Artists Scheme. In 2011 ontving hij de Nederlandse Muziekprijs.

Henk Neven was te horen in diverse operarollen en werkte samen met gerenommeerde orkesten, ensembles en dirigenten als Daniel Barenboim, Sir Simon Rattle en Jaap van Zweden. Regelmatig is hij te gast in Wigmore Hall en het Concertgebouw. Met pianist Hans Eijsackers nam hij diverse cd’s op die lovend werden ontvangen. Daarnaast is Henk docent aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam.

Hans Eijsackers / piano

Hans Eijsackers studeerde met onderscheiding af aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en vervolgde zijn studie aan de European Mozart Academy in Krakòw.  Hij won diverse prijzen. Sinds 2013 is hij werkzaam als professor Liedgestaltung aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf en is docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Hij treedt veelvuldig op als solist, kamermusicus en liedbegeleider van onder meer Xenia Meijer en Henk Neven. Met de laatste nam hij inmiddels ook een aantal zeer gewaardeerde cd’s op. Sinds 2004 is Hans vaste pianist bij het Internationaal Vocalisten Concours in ’s-Hertogenbosch en directeur van het International Student Lied Duo Competition.