maandag

16 mei

20.00 - 21.15

Vrede en vrijheid voor Oekraïne

Anniek Brouwer, trompet
Samuel ‘t Hart, harp
Fama Koning, cello
Vitto van Leeuwen, piano
leerlingen Stichtse Vrije School
jonge solisten uit de Nationale Koren
Nationaal Vrouwen Jeugdkoor
Bas Verheijden, piano
Wilma ten Wolde, koordirigent
Anita van Soest, regie

Jong geleerd is oud gedaan, daarom stimuleert het festival graag zangtalent en het plezier in (samen) zingen en musiceren met een project voor jongeren. Voor het project voor scholieren uit het voortgezet onderwijs koos het festival dit jaar als thema: Dromen van het Oosten. Een thema dat aansluit op het festivalthema Auf Flügeln des Gesanges. Met het uitbreken van de oorlog in Oekraïne veranderden de dromen van de bevolking echter in nachtmerries.

Inmiddels zijn ongeveer tweehonderd vluchtelingen uit Oekraïne in en om Zeist ondergebracht, waaronder ook jongeren en hun families. Als elke andere jongere hebben zij behoefte om samen te kunnen sporten, te musiceren of elkaar te ontmoeten. Uit betrokkenheid met hen organiseert het festival een benefietconcert door jongeren voor jongeren. Met de opbrengst steunt het festival de actie ‘Zeist voor Oekraïne’ waarin verscheidene organisaties hun krachten bundelen om het mogelijk te maken dat de Oekraïners hier een zo gewoon mogelijke tijd tegemoet kunnen zien.

Tijdens dit concert heten we een aantal Oekraïense jongeren en hun familieleden van harte welkom. Vanavond zijn zij onze gasten.

Op het programma staan optredens van het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor onder leiding van Wilma ten Wolde. Verder hoort u optredens van enkele jonge solisten uit de Nationale Koren die gecoacht zijn door Irene Verburg, en van getalenteerde jongeren uit de regio Zeist zoals Anniek Brouwer, trompet, Fama Koning, cello, Sterre Verheijden, zang, Vitto van Leeuwen, piano, Samuel ’t Hart, harp en leerlingen van de Stichtse Vrije School. De pianobegeleiding wordt verzorgd door Bas Verheijden. Aan het slot van de avond zingen we gezamenlijk het Oekraïense volkslied.

Ook doneren?
Scan de QR-code om te doneren voor Oekraïne Welkom in Zeist.

Gebruik de camera-app op je telefoon.
Of klik op de volgende link: https://bit.ly/doneren-oekraine

Wilma ten Wolde / koordirigent
Wilma ten Wolde studeerde koordirectie, kerkmuziek en muziekwetenschap en specialiseerde zich na haar studie in het vocaal onderwijs voor jongeren en jeugd. Ze was docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag op de vakgebieden solfège en ensemble-zang. Door haar succesvolle werk met de Nationale Koren werd zij al snel nationaal en internationaal actief en bereidde inmiddels meer dan zeventig producties voor in samenwerking met gerenommeerde orkesten en dirigenten.
Ten Wolde is directeur van Vocaal Talent Nederland en artistiek leider van het Nationaal Kinderkoor, het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor en het Nationaal Gemengd Jeugdkoor. Onder haar leiding hebben de Nationale Koren zich ontwikkeld tot een nationaal instituut, dat op het gebied van koorscholing en muzikale prestaties tot de wereldtop behoort.

Bas Verheijden / piano
Bas Verheijden studeerde aan het conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn en behaalde zijn master met onderscheiding. Aansluitend werd hij als eerste Nederlander ooit aangenomen bij de befaamde Accademia Pianistica in Italië. Van de masterclass die hij volgde bij Maria João Pires maakte de AVRO een documentaire.
Bas Verheijden is een eigenzinnig pianist die graag op zoek gaat naar vernieuwing en mogelijkheden voor variatie in zowel bekend als onbekend repertoire. Als concertpianist en kamermusicus heeft hij een indrukwekkende staat van dienst. Hij is tevens pianist van het Atlantic Trio, waarmee een aantal cd’s opnam en werkt regelmatig samen met Maarten Koningsberger en Hans Pieter Herman.

Anita van Soest / regisseur
Anita van Soest is een klassiek geschoolde trompettist en heeft zich ontwikkeld tot een veelgevraagd solist en ensemblemusicus. Haar werkterrein is veelzijdig. Behalve dat zij vele genres beheerst - van klassiek tot pop - organiseert ze graag theatrale concerten met bevriende musici en kunstenaars.
Daarnaast is Anita van Soest als docent Theater en Trompet verbonden aan het KunstenHuis de Bilt-Zeist en het Houtens Muziek Collectief. Ze regisseerde verscheidene amateurvoorstellingen waarbij zij muziek en toneel combineert en richtte in Den Dolder Tamar Muziektheater op, waar ze op eigen wijze invulling geeft aan het verbinden van muziek en toneel in sprankelende voorstellingen.

Benefietconcert voor jongeren, door jongeren
maandag 16 mei / 20.00 tot 21.15 uur

Locatie
Grote kerkzaal / Zusterplein, 3703 CB Zeist

Delen met anderen