Winterreise

19 maart 2022
20.15 –  21.30 uur

Robert Holl, bas-bariton
David Lutz, piano

i.s.m. Schubert Stichting

  • liedrecital
  • programma
  • biografie
  • locatie/tarieven

Op 19 maart 2021 vieren het Internationaal Lied Festival Zeist en de Schubert Stichting de 75ste verjaardag van de wereldberoemde zanger Robert Holl, die samen met pianist David Lutz Winterreise ten gehore zal brengen. De stem van Robert Holl herken je uit duizenden, hij zingt met een ongelooflijke doorleefde expressie. 

Schuberts Winterreise uit 1827 is misschien wel zijn meeste bekende en geliefde liedcyclus. Dit verhaal over liefde, hoop en wanhoop spreekt nog altijd tot de verbeelding. In de 24 liederen op gedichten van Wilhelm Müller volgen we een diep teleurgestelde jongeman die door een winters landschap doolt. Steeds wanhopiger over het verlies van de liefde raakt hij meer en meer in zichzelf gekeerd. Tegen het einde vraagt hij zich zelfs af of de dood een beter alternatief is. Toch gloort in het laatste lied een sprankje hoop, wanneer hij een oude speelman aanspreekt die er net zo ellendig aan toe lijkt te zijn als hij.

Winterreise ligt Robert Holl na aan het hart, in zijn lange carrière als liedzanger heeft hij Winterreise misschien wel het meest gezongen. Het is een werk dat altijd weer diepe indruk maakt.

Dit recital maakt deel uit van de manifestatie Leve het lied!, waarin overdag de vereniging Vrienden van het Lied haar 60-jarig bestaan viert.

Een toegangskaart voor dit recital biedt u ook gratis toegang tot het dagprogramma! Meer informatie over dit dagprogramma vindt u op de website van de Vrienden van het Lied >

Franz Schubert (1797-1828)

Winterreise  D 911

Gute Nacht
Die Wetterfahne
Gefror'ne Thränen
Erstarrung
Der Lindenbaum
Wasserflut
Auf dem Flusse
Rückblick
Irrlicht
Rast (twee versies)
Frühlingstraum
Einsamkeit (twee versies)
Die Post
Der greise Kopf
Die Krähe
Letzte Hoffnung
Im Dorfe
Der stürmische Morgen
Täuschung
Der Wegweiser
Das Wirtshaus
Mut
Die Nebensonnen
Der Leiermann (twee versies)

Robert Holl / bas-bariton
Na zijn middelbare schooltijd studeerde Robert Holl zang aan het Rotterdams conservatorium bij Jan Veth en David Hollestelle, om daarna uit te groeien tot een van de meest succesvolle liedzangers van onze tijd. Hij wordt geroemd om de expressiviteit van zijn interpretaties en de intimiteit die hij bij zijn toehoorders weet op te roepen. Zijn stem is er een die je herkent uit duizenden.

Robert Holl is wereldwijd een geliefd en veelgevraagd docent. Al sinds 1998 is hij professor voor lied en oratorium aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen. In 2016 werd hij bij de oprichting artistiek leider van het Internationaal Lied Festival Zeist. Dit jaar doceert hij voor het vijfde jaar op rij aan de masterclass van het festival.

David Lutz / piano
David Lutz studeerde piano aan de Universtiy of Delaware en Boston University. Van 1978 tot aan 2001 werkte hij als gastdocent lied en oratorium aan het conservatorium van Wenen en was aansluitend docent liedbegeleiding aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in dezelfde stad. In 2015 ging hij met emeritaat. Als pianist werkte hij samen met zangers als Robert Holl, Thomas Hampson, Hermann Prey en vele anderen tijdens concerten en festivals wereldwijd. David Lutz gaf masterclasses aan liedduo’s over de hele wereld en heeft vele radio- tv- en cd-opnamen op zijn naam staan.

TivoliVredenburg / Vredenburgkade 11 / 3511 WC Utrecht / Hertz

Tarieven / Normaal € 35 / Vrienden ILFZ € 20 / < 30 jaar € 20

Een toegangskaart voor dit recital biedt u ook gratis toegang tot het dagprogramma! Meer informatie over dit dagprogramma vindt u op de website van de Vrienden van het Lied >

Holls stem is met de jaren zwaarder geworden. Aan expressieve kracht is niets ingeboet. Integendeel zelfs, er heerst een sfeer die zich niet gemakkelijk laat beschrijven, hoogstens met enige voorzichtigheid kan worden aangeduid: het herfstachtige, met bomen en struiken in herfsttooi, wellicht aan de grenzen der mensheid maar ook in de overtuiging dat boven alle toppen uiteindelijk toch rust heerst.

Aart van der Wal in Opus Klassiek, februari 2021

Pianist David Lutz die al jaren met Robert Roll samenwerkt en hem daardoor muzikaal als geen ander 'aanvoelt'. Waarvan ik mij zo voorstel dat een paar woorden tussen hen beiden gewisseld al voldoende zijn om het vocale discours van de gewenste verdieping te realiseren.

Aart van der Wal in Opus Klassiek, februari 2021

Delen met anderen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email