vrijdag

13 mei

11.00 - 17.00

Young Artist Platform

Een nieuwe traditie bij Internationaal Lied Festival Zeist: het Young Artist Platform. Speciaal gericht op jonge zangers en pianisten die nog aan het begin staan van een grote carrière, maar zich al wel hebben onderscheiden. Musici die opvielen, bijvoorbeeld tijdens onze masterclass of op een van andere festivals of concoursen in Europa waar wij mee samen werken, zijn uitgenodigd te auditeren. Na selectie krijgen zij de gelegenheid zich met een recital van 30 minuten te presenteren aan het publiek en een jury bestaande uit musici die hun sporen in het vak reeds hebben verdiend: voormalig directeur van het Internationaal Vocalisten Concours Annett Andriesen (voorzitter), sopraan Elly Ameling, bas-bariton Robert Holl, pianist Hans Eijsackers, bariton Henk Neven, fortepianist Olga Pashchenko.

Na afloop van de middag gaat een duo naar huis met de Young Artist Platform Prijs: de belofte dat zij terug kunnen keren op ons podium in een Winnaarsrecital én dat zij kunnen optreden bij onze partner het Oxford Lieder Festival.

De geselecteerde duo’s die u hoort, legden aan de jury een programmavoorstel voor waarin het festivalthema Auf Flügeln des Gesanges tot uitdrukking komt. Met hun programma kunnen zij hun unieke geluid benadrukken. Het in opdracht van het festival nieuw gecomponeerde lied Auf Flügeln des Gesanges, is onderdeel van elk programma. Deze compositie van Meriç Artaç beleeft dus tijdens het Young Artist Platform haar wereldpremière. U luistert dus naar zes verschillende uitvoeringen ervan, een boeiende ervaring.

Kijk hier voor het Young Artist Platform 2021 en de winnaars van vorig jaar.

De programma's van de deelnemende duo's worden begin mei gepubliceerd.

11.00 – 11.40 uur
Natalie Jurk, mezzosopraan
Albert Mena, piano

INS TIEFE GRAB

11.45 – 12.25 uur
Rachel Ridout, sopraan
Ilan Kurtser, piano

EIN KÜNSTLERLEBEN

12.30 – 13.10 uur
Helen Frances Corlett, mezzosopraan
Daniel Peter Silcock, piano

ONE MAN THROUGH COUNTLESS EYES, EICHENDORFF

13.15 – 14.00 uur
Lunch

14.00 – 14.40 uur
Yue Wang, sopraan
Sara Pavlovic, piano

AROUND HÖLDERLIN

14.45 – 15.25 uur
Tina Drole, mezzosopraan
Matthias De Smet, piano

A LIFE IN SOLITUDE

15.30 – 16.10 uur
Anna Graf, sopraan
Han-Lin Yun, piano

NACHTREISE

16.15 uur
Juryberaad

16.45 uur
Uitslag

Natalie Jurk / mezzosopraan
Momenteel rond Natalie Jurk haar master opera af aan de Universität der Künste Berlin, waar zij les heeft van Albert Pesendorfer. Jurk is prijswinnaar van de International Lied Competition Paula-Salomon-Lindberg ‘Das Lied’ en ontving een beurs van het ‘Richard-Wagner-Verband’. Ze verdiept zich in de liedkunst bij Matthias Wierig, Daniel Gerzenberg en Axel Bauni en volgde masterclasses bij Rudolph Piernay, Brigitte Wohlfart en Aris Argiris. Daarnaast geeft ze als student van de Stichting Yehudi Menuhin LiveMusikNow regelmatig concerten voor mensen die niet in de gelegenheid zijn een concertzaal te bezoeken.

Albert Mena / Piano
Albert Mena haalde zijn master aan Musikene in Spanje waarna hij zich specialiseerde in kamermuziek en liedbegeleiding aan de Universität der Künste in Berlijn bij professor Markus Groh. Inmiddels werkt hij als liedpianist aan diezelfde universiteit en was te gast bij de Staatsoper Berlin, waar hij speelde onder leiding van James Gaffigan, Andrés Orozco-Estrada en Simone Young. Mena trad verder al op tijdens festivals in onder meer San Sebastián, Berlijn en Leeds. In 2019 nam hij deel aan de masterclass van het festival.

Rachel Ridout / sopraan
Rachel Ridout studeerde met lof af aan de Royal Academy of Music, waar zij les had bij  Mary Nelson en James Baillieu. In 2021 ontving ze de Van Smith Prize. Masterclasses volgde ze onder meer bij Elly Ameling, Robert Holl, Helmut Deutsch, Graham Johnson. Deze zomer zingt ze bij Oxenfoord International.
Haar eerste opname is te horen op een cd met de complete Goethe-liederen van Hugo Wolf die werd gemaakt ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan van de Royal Academy of Music. Ridout debuteerde op het Oxford Lieder Festival en nam vorig jaar met pianist Ilan Kurtser deel aan de masterclass van het festival.

Ilan Kurtser / piano
Ilan Kurtser studeert momenteel aan de Royal Academy of Music waar hij les heeft van Michael Dussek, James Baillieu en Malcolm Martineau. Hij is een Leeds Lieder Young Artist, Samling Artist en de winnaar van de twee grote prijzen voor liedpianisten aan de Royal Academy of Music. Vanwege zijn grote talent ontvangt Kurtser beurzen uit de Sir Jack Lyons Charitable Trust en van de Royal Academy of Music. In het kader van die laatste draagt hij bij aan de opname van de volledige Goethe-Lieder van Hugo Wolf. Onlangs debuteerde hij in Wigmore Hall als pianist tijdens de concertserie Academy's Song Circle. Vorig jaar nam Kurtser met Rachel Ridout deel aan de masterclass van het festival.

Helen Frances Corlett / mezzosopraan
Helen Frances Corlett voltooide recent haar master zang aan de Royal Academy of Music. Op dit moment woont en werkt zij in Engeland, maar later dit jaar verhuist ze naar Oslo om aan het conservatorium van Oslo te beginnen aan een master opera. Tijdens het Leeds Lieder Festival en ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van The Royal Acadamy of Music bracht zij werken in première van hedendaagse componisten. Ze trad op met gerenommeerde gezelschappen als de Scottish Opera, de British Youth Opera en met het BBC Scottish Symphony Orchestra. Corlett nam in 2021 deel aan de masterclass van het festival samen met Peter Silcock.

Daniel Peter Silcock / piano
Al op 15-jarige leeftijd maakte Daniel Peter Silcock zijn concertdebuut met Mendelssohns pianoconcert nr. 1. Hij ontwikkelde een grote liefde voor het Franse pianorepertoire aan het Royal Conservatoire of Scotland waar hij een bachelor en masterstudie afrondde. Onlangs voltooide hij zijn vervolgstudie aan de Royal Academy of Music, waar hij zich bij Mei-Ting Sun specialiseerde in het werk van Chopin. Silcock won diverse prijzen en trad recent op in Wigmore Hall. Hij was als solist te horen in een recital met werken van Chopin in Schotland. Silcock nam in 2021 deel aan de masterclass van het festival samen met Helen Frances Corlett.

Yue Wang / sopraan
Yue Wang studeerde aan het Shanghai Conservatory of Music bij de Chinees-Amerikaans bariton Zhou Zheng. Al tijdens de bachelorfase van haar studie vertolkte zij verscheidene operarollen in onder meer Dido en Aeneas, The Fairy Queen en gaf diverse concerten binnen- en buitenland. Inmiddels studeert zij Hartmut Höll en Mitsuko Shirai aan de Hochschule für Musik in Karlsruhe. Naast opera heeft Wang ook een grote liefde voor het lied.

Sara Pavlovic / piano
Sara Pavlovic studeerde cum laude af aan de Robert-Schumann-Hochschule in Düsseldorf waar zij les had van Paolo Giacometti. Vanwege haar grote liefde voor het lied studeerde zij aansluitend verder aan de Hochschule für Musik in Karlsruhe, waar zij momenteel les krijgt van Hartmut Höll. Masterclasses volgde zij bij onder andere Thomas Hampson, Eberhard Feltz, Klaus Hellwig, Bernd Götzke, Frank Peters, Anne le Bozec, Konrad Jarnot, Hans Eijsackers en Christianne Stotijn. Pavlovic wist meerdere prijzen in de wacht te slepen en was al tijdens haar studie actief als liedpianist op verscheidene, internationale muziekfestivals. Inmiddels is zij een geliefd pianist wier spel wordt omschreven als expressief en gevoelig.

Tina Drole / mezzosopraan
Tina Drole studeerde achtereenvolgens aan de Universität für Musik und darstellende Kunst Wien en het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Sinds oktober 2021 verdiept zij zich in Liedgestaltung bij Gerold Huber aan de Hochschule für Musik und Theater München. Ze volgde verscheidene masterclasses en is laureaat van de International Udo Reinemann Master Classes, waar zij samenwerkte met gerenommeerde zangers en pianisten. Drole won diverse prijzen, waaronder de eerste prijs voor de beste interpretatie van het verplichte werk van het Brahms Concours. Ze vertolkte diverse operarollen en heeft een grote passie voor het lied.

Matthias De Smet / piano
Matthias De Smet begon al op vijfjarige leeftijd met pianospelen en studeerde met onderscheiding af aan het Koninklijk Conservatorium van Gent waar hij studeerde bij Vitaly Samoshko. In de loop der jaren ontwikkelde hij een grote passie voor het lied, wat hem deed besluiten te gaan studeren aan de Guildhall School of Music & Drama. Daar specialiseert hij zich in liedbegeleiding bij onder meer Julius Drake en Graham Johnson. De Smet werd samen met zangeres Mieke Dhondt geselecteerd voor de Udo Reinemann International Masterclasses, waar hij samenwerkte met een groot aantal gerenommeerde zangers en pianisten. Hij won vorig jaar de Accompanist-prijs op de Patricia Routledge National English Song Competition in Londen. In 2021 nam hij deel aan de Masterclass van het festival.

Anna Graf / sopraan
Anna Graf studeerde af aan het North-Caucasus State Institute of Arts in de hoofdvakken koordirectie en piano. Pas na een verhuizing naar Duitsland legde zij zich toe op een studie zang aan de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen, waar zij nu studeert voor haar master. Graf won meerdere prijzen, vertolkte diverse operarollen en werkte mee aan een cd-opname van de opera Alpenkönig und Menschenfeind.
Sinds 2017 vormt zij een liedduo met pianist Han-Lin Yun, met wie zij veelvuldig optreedt. Speciale aandacht hebben zij voor minder populaire werken en minder bekende componisten. In juli van dit jaar brengen zij hun eerste cd uit.

Han-Lin Yun / piano
Han-Lin Yun begon al op jonge leeftijd met piano- en vioolspelen en studeerde aan de National Taiwan Normal University. Al tijdens de bachelorfase soleerde ze tijdens vele pianoconcerten. In 2015 werd ze toegelaten voor een master aan de Hochschule für Musik und darstellende Kunst in Frankfurt. Daarna studeerde ze achtereenvolgens aan de Hochschule für Musik Carl Maria von Weber in Dresden, en liedbegeleiding aan de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen. Sinds 2020 bereidt zij zich voor op het examen compositie voor zang en studeert tegelijkertijd hedendaagse pianomuziek bij Pierre-Laurent Aimard. Yun won de eerste prijs tijdens het internationale pianoconcours in Barletta (Italië) en kreeg meerdere beurzen toegekend.

Annett Andriesen / mezzosopraan - voorzitter jury Young Artist Platform
Annett Andriesen studeerde zang bij onder meer Jos Burcksen, Meinard Kraak en Ré Koster. In 1975 was zij een van de prijswinnaars van het Internationaal Vocalisten Concours in ’s-Hertogenbosch, waar zij van 2007 tot en met 2018 directeur zou zijn. Na haar studie vertolkte zij operarollen in producties in binnen- en buitenland en zong in premières van opera’s van Nederlandse componisten.
Andriesen was docent aan het Conservatorium van Amsterdam, maakte deel uit van diverse jury’s tijdens internationale concoursen en is regelmatig panellid voor het NPO Radio 4 programma Diskotabel. Zij is jurylid voor Dutch Classical Talent en de voorselecties van het IVC in 2022. Daarnaast is zij bestuurslid van diverse culturele stichtingen en adviseur van de Raad voor Cultuur en adviseur van de Commissie Kunsten van de Provincie Fryslân.

Elly Ameling / sopraan - beschermvrouwe
Elly Ameling studeerde zang bij onder andere Jo Bollenkamp en Jacoba Dresden-Dhont. Na haar debuut in 1953 trad zij over de hele wereld op en won op jonge leeftijd het Internationaal Vocalisten Concours ’s-Hertogenbosch. Vermaard werd zij met haar interpretaties van met name Frans- en Duitstalige liederen. Haar vertolking van de sopraanpartij in Mahlers vierde symfonie gold jarenlang als standaard.
Tot op de dag van vandaag is Elly Ameling wereldwijd betrokken bij masterclasses aan jonge zangers, meestal gewijd aan het Duitse of Franse lied. De masterclasses die zij geeft tijdens het festival zijn geliefd bij zowel deelnemers als publiek.

Robert Holl / bas - artistiek leider
Na zijn middelbareschooltijd studeerde Robert Holl zang aan het Rotterdams conservatorium bij Jan Veth en David Hollestelle, om daarna uit te groeien tot een van de meest succesvolle zangers en zangpedagogen van onze tijd. Hij wordt geroemd om de expressiviteit van zijn interpretaties en de intimiteit die hij bij zijn toehoorders weet op te roepen. Zijn stem is er een die je herkent uit duizenden.
Robert Holl is wereldwijd een geliefd en veelgevraagd docent. Al sinds 1998 is hij professor voor lied en oratorium aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen. In 2016 werd hij bij de oprichting artistiek leider van het Internationaal Lied Festival Zeist. Dit jaar doceert hij voor het vijfde jaar op rij aan de masterclass van het festival.

Hans Eijsackers / piano
Hans Eijsackers studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en de European Mozart Academy in Kraków. Zijn docenten waren Gérard van Blerk, Jan Wijn en György Sebök. Hij won prijzen bij het Europees Pianoconcours en ontving de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw. Momenteel is hij professor Liedgestaltung aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf.
Eijsackers treedt veelvuldig op als solist, kamermusicus en liedbegeleider en vormt een bevlogen liedduo met Henk Neven. Daarnaast is hij als jurylid en masterclassdocent regelmatig te gast in binnen- en buitenland en is artistiek leider van het van het Internationaal Studenten LiedDuo Concours in Groningen. In 2022 neemt hij samen met Henk Neven de artistieke leiding van het festival over van Robert Holl.

Henk Neven / bariton
Henk Neven is een van de meest bevlogen liedvertolkers van zijn generatie. Hij ontving in 2009 een Borletti-Buitoni Fellowship en nam deel aan het prestigieuze BBC Radio 3 New Generation Artists Scheme. In 2011 ontving hij de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die door het ministerie van OCW aan een musicus werkzaam in de klassieke muziek wordt uitgereikt.
Neven werkt met diverse orkesten en ensembles, en is actief op zowel nationale als internationale operapodia in diverse rollen. Hij staat onder contract bij het platenlabel Onyx. Zijn opnames met deze maatschappij krijgen lovende kritieken. In 2022 geeft artistiek leider Robert Holl het stokje door en neemt hij samen met Hans Eijsackers de artistieke leiding van het festival over.

Olga Pashchenko / fortepiano
Olga Pashchenko’s pianospel viel al op jonge leeftijd op bij concoursen en recitals. Zij studeerde cum laude af aan achtereenvolgens het Tsjaikovski Conservatorium in Moskou en het Conservatorium van Amsterdam en sleepte vele prijzen in de wacht.
Inmiddels is Pashchenko een van de meest veelzijdige musici van dit moment die tijdens optredens wereldwijd te horen is als (forte)pianist, klavecinist en organist. Met haar gepassioneerde persoonlijkheid geeft zij haar spel virtuositeit en een rijkdom aan kleur mee, met een goed oog voor het brede repertoire dat voor deze instrumenten geschreven is. Buiten haar volle concertagenda is Pashchenko docent fortepiano aan het Conservatorium van Amsterdam.

Meriç Artaç / componist
Meriç Artaç studeerde cum laude af aan Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam. Al tijdens haar studie componeerde zij graag werken voor dans- en theatervoorstellingen en films. Inmiddels heeft zij meerdere interdisciplinaire producties op haar naam staan, die goed werden ontvangen.
Sinds 2016 is Artaç artistiek leider van het AKOM Ensemble in Rotterdam, dat werk van jonge componisten ten gehore brengt en een nieuw publiek probeert aan te spreken met eigentijdse composities. Daarnaast werkt zij ook samen met het ASKO/Schönberg Ensemble en het Doelen Ensemble. Dit jaar componeert zij het verplichte werk voor deelnemers aan het Young Artist Platform.

locatie
Grote kerkzaal / Zusterplein 12 / 3703 CB Zeist

Valkenburg heeft een fraaie, ranke stem, die ze met grote muzikaliteit en zuiverheid inzet, voorbeeldig begeleid door het verfijnde toucher van Lammerts van Bueren.

Recensie Erik Voermans in het Parool 26 februari 2021

Delen met anderen