De haven van Zeist en Futura – Toekomst, de tijd van je leven!

Workshops met presentatie op school.

start: vanaf eind maart 2025 / diverse data

voor de groepen 5 t/m 8 primair onderwijs in Zeist en omstreken.

Van vrijdag 16 tot en met zondag 25 mei 2025 vindt de negende editie van het Internationaal Lied Festival Zeist plaats. Dit jaar is het thema ‘Toekomstmuziek’, waarin ‘toekomst’ en ‘tijd’ elk hun rol spelen. Wat betekent het dat de tijd verstrijkt? Kunnen wij ‘onze tijd vooruit’ zijn en onze toekomstdromen waarheid laten worden?

In het schoolproject De haven van Zeist gaan we terug in de tijd, naar de vorige eeuw, toen Zeist nog een haven had en zingen we zeemansliederen. Bram van Oers vertelt het verhaal.

In het schoolproject Futura – Toekomst, de tijd van je leven! verdiepen we ons in het verhaal van Momo en de tijdspaarders en zingen we over de tijd en over onze toekomst. Eric Borrias is de verteller.  We nodigen u uit om met leerlingen van de groepen 5, 6, 7 en/of 8 deel te nemen aan een van deze schoolprojecten met een presentatie op de eigen school.

Het doel is het zangplezier en het zangtalent van leerlingen te stimuleren en te ontwikkelen, door met de deelnemende school de projectliederen in te studeren en te werken aan een bijzondere voorstelling. Want samen zingen is de basis van de muzikale ontwikkeling. In april-mei 2025 geeft Roel Vogel, muziekdocent en koordirigent, twee zanglessen op school om de liederen in te studeren. Op dinsdag 20 mei of woensdag 21 mei vindt de feestelijke presentatie op de eigen school plaats onder leiding van Roel Vogel met aan de piano Sjoerd Brouwer. De verteller vertelt het verhaal en de ouders en de andere groepen van de school zijn het publiek. Een onvergetelijke ervaring!

projectopzet

De haven van Zeist
Een haven in het bosrijke Zeist, is dat geen fabeltje? Nee, zeker niet! Tot ongeveer 1960 werd er gevaren over de Biltse en Zeister Grift, gegraven in de 17e eeuw.  Zonder dat Zeist een haven had, was er tot het begin van de 19e eeuw een vaardienst naar Utrecht en Amsterdam. De haven werd pas gebouwd in 1930. De woning van de beurtschipper, het Schippershuis, lag aan de Waterigeweg aan het eind van de Schipperssloot, een zijtak van de Grift. Door het toegenomen vrachtverkeer over de weg werd de haven nauwelijks gebruikt. In 1965 is de haven weer gedempt.

Het verhaal bij dit schoolproject is geschreven door acteur-verteller Bram van Oers en speelt in de jaren 30:
Leendert woont in Zeist. Hij loopt met krukken omdat zijn voet het niet doet. In zijn vrije tijd gaat hij graag naar de haven, naar Officier Smal. “He Lamme Leendert, stoere Piraat”, roept de havenmeester. Leendert weet dat het een grapje is. Er zijn ten slotte geen piraten op de Grift. Alhoewel …

Projectopzet
De muzikale basis van dit project is het gedicht De haven van Zeist, geschreven door dichter Mary Heylema en op muziek gezet door koordirigent en muziekdocent Matthijs Overmars. Theatermaker Bram van Oers maakte er met andere zeemansliederen een aansprekend verhaal van dat zich afspeelt in de jaren 30 van de vorige eeuw. De schoolklassen zingen in totaal vierzeemansliederen die passen bij de verschillende scenes van dit spannende verhaal.

 

Momo en de tijdspaarders
We zijn drukker dan ooit. Hebben nog maar weinig tijd: tijd voor elkaar, tijd om niets te doen, tijd om samen te spelen. Zijn we in de greep van de tijdspaarders? De grijze mannen van wie niemand zijn tijd mag verdoen?

Momo en de tijdspaarders, geschreven door Michael Ende, is een verhaal uit de tijd dat er nog geen computers waren en geen mobiele telefoons, lang geleden dus. Het gaat over een land in de greep van de geheimzinnige tijdspaarders. Momo woont in de oude ruïne aan de rand van de stad. Mensen komen graag bij haar, want Momo luistert, heeft alle tijd. Maar dat bevalt de tijdspaarders absoluut niet! Momo wil koste wat kost de tijdspaarders verslaan, zodat iedereen weer alle tijd van de wereld heeft! Tijd om samen te spelen, tijd om te luisteren naar elkaar, tijd om met elkaar de toekomst te bouwen.

Projectopzet
De muzikale basis van dit project is het projectlied Futura, gecomponeerd door Anne-Maartje Lemereis, Componist des Vaderlands. Verhalenverteller Eric Borrias vertelt het verhaal Momo en de tijdspaarders. De schoolklassen zingen in totaal vier liederen die passen bij de verschillende scenes van dit prachtige verhaal.

praktisch

Muziekdocent Roel Vogel geeft twee zanglessen op uw school waardoor u ziet dat het zangplezier van de leerlingen toeneemt:

  • één les half april aan elke deelnemende groep apart, waarin de projectliederen worden ingestudeerd met de stemvork en de leerlingen als koor leren zingen
  • één les na de meivakantie waarbij alle deelnemende groepen als schoolkoor samen les krijgen, met pianobegeleiding door Sjoerd Brouwer.

In de periode tussen de zanglessen oefenen de groepsleerkrachten klassikaal verder, zodat de leerlingen de liederen goed kunnen zingen tijdens de feestelijke voorstelling. De school ontvangt daarvoor de volgende materialen:

  • het projectplan met de projectliederen (inclusief uitvoeringssuggesties) en een draaiboek en scene overzicht van het verhaal
  • de bladmuziek en audiofragmenten om klassikaal te kunnen oefenen. De audiobestanden en bladmuziek zijn vanaf begin 2025 ook beschikbaar via de pagina Zelf Zingen op onze website ilfz.nl
  • een powerpointpresentatie met alle liedteksten voor het oefenen op school en voor het zingen tijdens de schoolpresentie.
aanmelding en kosten

Kosten
Deelname aan schoolproject A. De haven van Zeist of B. Futura – Toekomst, de tijd van je leven! kost € 270 per school op basis van een of twee deelnemende groepen. Als er meerdere groepen van een school deelnemen wordt er per extra groep € 135 extra in rekening gebracht.

Aanmelden
Aanmelden is mogelijk tot en met 30 september 2024 door een mail te sturen of te bellen met Lucie Spreij: educatie@ilfz.nl / 06 3940 1757.

Vermeld bij uw aanmelding aan welk schoolproject u wilt deelnemen A of B en met hoeveel groepen. Er is plaats voor vier scholen. Plaatsing is in volgorde van binnenkomst. In oktober nemen wij contact met u op over de plaatsing.

De eerste school heeft zich al aangemeld, dus wacht niet te lang!

planning en tijdpad

registration

tot en met 30 september 2024

plaatsing

oktober 2024

schoolbezoek projectleiding

projectinformatie en afstemmen rooster zanglessen op school

februari 2025

start oefenen op de eigen school

vanaf eind maart 2025

eerste zangles per groep door Roel Vogel

april 2025

tweede zangles met alle deelnemende groepen samen door Roel Vogel met Sjoerd Brouwer aan de piano

in de week van 12 t/m 16 mei 2025

schoolpresentatie A. De Haven van Zeist

dinsdag 20 mei 2025

schoolpresentatie B. Futura – Toekomst, de tijd van je leven!

woensdag 21 mei 2025

registration

Aanmelden is mogelijk tot en met 30 september 2024 door een mail te sturen of te bellen met Lucie Spreij: educatie@ilfz.nl / 06 3940 1757.

Vermeld bij uw aanmelding aan welk schoolproject u wilt deelnemen (A) of (B) en met hoeveel groepen. Er is plaats voor vier scholen. Plaatsing is in volgorde van binnenkomst. In oktober nemen wij contact met u op over de plaatsing.

De eerste school heeft zich al aangemeld, dus wacht niet te lang!

share

en_GB