Can you tell me where my country lies?

woensdag 22 mei / 20.15 - 22.00 uur

Olivia Vermeulen, mezzosopraan
Hans Eijsackers, piano
Pynarello: Rieneke Brink, fluit / Jesse Faber, klarinet / Laura Oomens, viool & altviool / Joel Siepmann, cello / Gonçalo Martins, slagwerk / Ramon Lormans, slagwerk / Astrid Haring, harp

Olivia Vermeulen, mezzosopraan
© Felix Broede
Hans Eijsackers, piano
© Marco Borggreve

Festival Passe-Partout

Bezoek het totale festival met maar liefst 40% korting!
€ 343,- i.p.v. € 571,-

Dagkaart(en)

Dagkaart € 51,- ipv € 64,-.

  • masterclass ochtendsessie
  • masterclass middagsessie
  • avondrecital Can you tell me where my country lies?

Losse kaart(en)

  • enkele kaart normaal € 44,-
  • enkele kaart < 30 jaar € 10,- 

Met haar plooibare mezzo fladdert Olivia Vermeulen als een mysterieuze vlinder van het ene gevoel naar het andere. Ze kleurt de liederen karaktervol in, maar nooit overdreven nadrukkelijk, zodat er genoeg overblijft voor de verbeelding van luisteraars zelf.

Hans Eijsackers geeft zijn meesterbrevet af op het gebied van kleuring en timing. Zijn rubati en accelerandi zijn fabuleus ingebed in een diep geurende klankenrijkdom.

Pynarello is een rebellencollectief dat het anders doet dan anderen. Het resultaat is een bonte verzameling musici waar het spelplezier van afspat.

Elke cultuur kent haar eigen volksliedjes, vaak anoniem en mondeling overgeleverd met streek- en soms tijdgebonden onderwerpen en verhalen. Ze hebben allemaal een eigen karakter, afhankelijk van de regio waar ze ontstonden, lokale gebruiken en dialecten. Ze vormen daarmee een uitgelezen manier om ons te verdiepen in andere culturen, omdat talen ook hun invloed hebben op de klank van de muziek. Olivia Vermeulen en Pynarello voeren ons langs de Verenigde Staten, de Balkan, Turkije, Italië, Spanje en Frankrijk, aan de hand van muziek van Luciano Berio, Béla Bartók, Theo Loevendie en Manuel de Falla.

programma

Theo Loevendie (*1930)
Six Turkish Folkpoems

Gaspar Cassadó (1897 – 1966)
Uit: Suite voor cello solo
I Preludio – Fantasia
III Intermezzo e Danza Finale – a Jota

Manuel de Falla (1876 – 1946)  
Siete canciones populares españolas
1. El paño moruno
2. Seguidilla murciana
3. Asturiana
4. Jota
5. Nana
6. Canción
7. Polo

pauze

Béla Bartók (1181 – 1945)
Roemeense Volksdansen  Sz.56

Luciano Berio (1925 – 2003)
Folk Songs
1. Black Is the Colour (Niles, VS)
2. I Wonder as I Wander (Niles, VS)
3. Loosin yelav (Armenië)
4. Rossignolet du bois (Frankrijk)
5. A la femminisca (Sicilië, Italië)
6. La donna ideale (Berio, Italië)
7. Ballo (Berio, Italië)
8. Motettu de tristura (Sardinië)
9. Malurous qu’o uno fenno (Auvergne, Frankrijk)
10. Lo fiolairé (Auvergne, Frankrijk)
11. Azerbaijan Love Song (Azerbeidzjan)

biografie

Olivia Vermeulen / mezzosopraan
Olivia Vermeulen studeerde in Detmold en Berlijn, waar zij les had van Julie Kaufmann en volgde masterclasses bij onder meer Dietrich Fischer-Dieskau, Andreas Scholl, Thomas Quasthoff en Irwin Gage. Sindsdien maakte ze naam als een van de meest vooraanstaande zangers in de wereld van klassieke muziek. Ze wordt geroemd om de kleurenrijkdom van haar stem. Haar optredens – met een repertoire dat varieert van oude muziek tot hedendaagse werken – zijn bij publiek en pers bijzonder geliefd.
Vemeulen is regelmatig te horen in opera’s, werkte samen met gerenommeerde orkesten en dirigenten en wordt veelvuldig uitgenodigd op te treden tijdens grote festivals. Opnamen waaraan zij haar medewerking verleenden werden lovend ontvangen en de cd Dirty Minds, die zij met pianist Jan Philip Schulze uitbracht werd bekroond met een Edison.

 

Hans Eijsackers / piano – artistiek leider – jury Young Artist Platform – docent masterclass
Hans Eijsackers studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en de European Mozart Academy in Kraków. Zijn docenten waren Gérard van Blerk, Jan Wijn en György Sebök. Hij won prijzen bij het Europees Pianoconcours en ontving de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw. Momenteel is hij professor aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf, waar hij aan de wieg stond van de Master Liedgestaltung.
Eijsackers treedt veelvuldig op als solist, kamermusicus en liedbegeleider en vormt een bevlogen liedduo met Henk Neven. Daarnaast is hij als jurylid en masterclassdocent regelmatig te gast in binnen- en buitenland en is artistiek leider van het Internationaal Studenten LiedDuo Concours in Groningen. Sinds 2022 vormt hij samen met Henk Neven de artistieke leiding van het festival.

 

Pynarello / ensemble
Pynarello is een rebellencollectief gesneden uit flexibel schuimrubber bestaande uit de grootste talenten van dit moment. Het wil klassieke muziek op vernieuwende wijze naar het publiek brengen: avontuurlijker, spontaner, directer, zonder dirigent en zonder bladmuziek.
In 2023 won Pynarello De Ovatie, de prijs die de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) uitreikt aan musici die een bijzondere podiumpresentatie hebben geleverd en daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan het Nederlandse klassieke muziekleven. De jury schreef in haar rapport over het programma Vrijheid & Overwinning – met onder andere de Negende Symfonie van Sjostakovitsj: ‘Het resultaat is een bonte verzameling musici waar het spelplezier van afspat.’

locatie
Grote kerkzaal / Zusterplein 12 / 3703 CB Zeist
nl_NL