Geloof, hoop en liefde

woensdag 22 mei / 10.00 - 15.30 uur

Maarten Koningsberger, bariton
Bas Verheijden, piano

Maarten Koningsberger
© Paul Koeleman
Bas Verheijden, piano

Festival Passe-Partout

Bezoek het totale festival met maar liefst 40% korting!
€ 343,- i.p.v. € 571,-

Toegangskaart(en)

  • enkele kaart normaal € 0,-
biografie

Maarten Koningsberger / bariton
Maarten Koningsberger studeerde onder meer bij Max van Egmond, Elisabeth Schwarzkopf en Margreet Honig. Inmiddels heeft hij een internationale reputatie verworven als concertzanger, operazanger en liedvertolker. Die grote verscheidenheid aan stijlen is dan ook kenmerkend voor hem. Zijn recitals als liedzanger, met pianisten als Irwin Cage en Graham Johnson, voerden hem naar prestigieuze zalen over de hele wereld.
Geroemd om zijn warme stemgeluid en beeldende tekstbehandeling is Koningsberger zeer geliefd om zijn liedrecitals, waarin hij naast het traditionele liedrepertoire het experiment niet schuwt. Zijn discografie omvat zo’n dertig cd’s opgenomen met repertoire dat loopt van Dowland tot Jazz. Daarnaast was hij docent aan conservatoria in Amsterdam en in Parijs.

 

Bas Verheijden / piano
Bas Verheijden heeft als concertpianist en kamermusicus een indrukwekkende staat van dienst. Hij won verscheidene prijzen en werd als eerste Nederlander ooit aangenomen aan de Accademia Pianistica incontri in Imola.
Verheijden is een eigenzinnig pianist die graag op zoek gaat naar vernieuwing en mogelijkheden voor variatie in zowel bekend als onbekend repertoire, zoals in zijn succesvolle kamermuziekserie MaestrosvanDichtbij waarin hij bijzondere combinaties maakt met onbekend, onterecht vergeten repertoire in samenwerking met jong talent en bekende musici. Daarnaast is hij pianist van het Atlantic Trio, waarmee hij een aantal cd’s opnam en werkt regelmatig samen met bariton Maarten Koningsberger en tenor Hans Pieter Herman.

locatie
Torenlaan Theater / Torenlaan 38 / 3701 VK Zeist

Zingen is verhalen vertellen. Dat wordt nog wel eens vergeten. Elk lied, hoe kort ook, vertelt een verhaal. Dat begint al bij de dichter en zijn gedicht, maar de muziek vertelt óók een verhaal en vaak begint dat verhaal al vóór de zanger heeft ingezet.  De pianopartij speelt een essentiële rol in de schildering van de tekst, geeft er kleur en diepte aan, leidt in, illustreert, ondersteunt, (bege)leidt en gidst de zanger.

 

Tijdens deze openbare masterclass werken zes zangers onder leiding van bariton Maarten Koningsberger en pianist Bas Verheijden aan liederen van Schubert en de verhalen die daarin verteld worden:  wat gebeurt er? Hoe heeft Schubert dat vormgegeven en hoe communiceer je dat het beste? Met welke zangtechniek komt de betekenis van de tekst het best naar voren? En op welke manier ondersteunt de pianopartij de tekst en het verhaal?

 

Tijdens het presentatierecital op zondag 26 mei brengen de deelnemers prachtige liederen van Schubert, met verhalen over geloof, hoop en liefde van beroemde tekstdichters met achter de vleugel pianist Bas Verheijden.

nl_NL