Hans en de draak

start: januari 2024 / diverse data

voor de groepen 5 t/m 8 primair onderwijs in Zeist en omstreken.

Van vrijdag 17 tot en met zondag 26 mei 2024 vindt de achtste editie van het Internationaal Lied Festival Zeist plaats. Dit jaar is het thema ‘Vertel, vertel, vertel!’. Verhalen in alle vormen en kleuren vormen de rode draad tijdens het hele festival, want iedereen heeft een onbedwingbare behoefte aan verhalen: om ze te vertellen of om ze te horen. Ook volgend jaar organiseert het festival natuurlijk een schoolproject In 2024 is dat: Hans en de draak uit Sprookjes van de Lage Landen. Verhalenverteller Eric Borrias bewerkte het tot een eigentijds verhaal. We nodigen u uit om met leerlingen uit de groepen 5, 6, 7 en/of 8 deel te nemen aan dit liedklasproject voor basisscholen.

Het doel is het zangplezier en het zangtalent van leerlingen te stimuleren en te ontwikkelen, door met alle deelnemende scholen de projectliederen in te studeren en te werken aan een bijzondere voorstelling. Want samen zingen is de basis van de muzikale ontwikkeling. Vanaf eind februari 2024 krijgen de leerlingen zangles op school om de liederen in te studeren en krijgt elke school een bodypercussieworkshop. Op vrijdagochtend 24 mei vindt de feestelijke presentatie plaats in de grote kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente. Een onvergetelijke ervaring!

Hans en de draak
Niet ver van Zeist ligt een oud kasteel: kasteel Drakensteyn. Daar woont een echte prinses. Maar weet jij ook hoe het aan zijn naam komt? In een tijd lang, lang geleden stond op de plek van Kasteel Drakensteyn een heel ander kasteel. Er woonde een koning en natuurlijk ook een prinses. Nee, niet de prinses die er nu woont, maar misschien wel haar over- over- overgrootmoeder. En dat ze er nu woont komt allemaal door Hans.

Hans is een gewone jongen die zijn kostje verdient met van alles en nog wat. Hij is goede vrienden met de dieren in het bos en in ruil voor zijn diensten schieten ze hem te hulp als het nodig is. En dat is het, want Hans moet de prinses uit het verhaal redden uit de handen van een draak. Al meer dan zeshonderd jaar houdt hij haar gevangen in zijn toren. Op zijn weg ernaartoe bedwingt Hans allerlei hindernissen en zelfs als hij is aangekomen is zijn avontuur nog niet ten einde. Zou dat goed aflopen?

projectopzet

De muzikale basis van dit project is het gedicht over Hans en de draak, geschreven door Mary Heylema en op muziek gezet door koordirigent en muziekdocent Matthijs Overmars. Verhalenverteller Eric Borrias vertelt het verhaal over Hans en de draak, de schoolklassen zingen de projectliederen die passen bij de verschillende scenes van dit spannende verhaal.

Het project sluit af met een feestelijke voorstelling op vrijdagochtend 24 mei 2024 in de Grote kerkzaal aan het Zusterplein in Zeist, waar de leerlingen de liederen zingen met pianobegeleiding en Eric Borrias het verhaal vertelt. Het publiek bestaat uit (groot)ouders, belangstellenden en festivalbezoekers. De toegang is gratis.

praktisch

De groepsleerkracht en/of muziekleraar van de school studeert met de leerlingen het projectlied Hans en de draak in én drie andere projectliederen uit het project. Uw school ontvangt de volgende ondersteuning:

  • het projectoverzicht met de projectliederen (inclusief uitvoeringssuggesties) en het verhaal
  • de bladmuziek en audiofragmenten om klassikaal te kunnen oefenen. De audiobestanden en bladmuziek zijn vanaf begin 2024 ook beschikbaar via de pagina Zelf Zingen op onze website;
  • een powerpointpresentatie met alle liedteksten voor het oefenen op school en voor het zingen in de Grote kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente;
  • begeleiding door zangdocent José Scholte bij de eerste repetitie op de eigen school om het projectlied in te studeren;
  • een bodypercussieworkshop op school door muziekdocent Heiko De Jonge, waarbij de leerlingen de ritmes van een aantal liederen leren spelen;
  • een repetitie op de eigen school in de week van 13 t/m 17 mei 2024 waarbij aan de afwerking van de liederen wordt gewerkt. Deze repetitie wordt verzorgd door koordirigent Annemiek van der Ven met aan de piano Matthijs Overmars.

 

Extra ondersteuning
Wilt u uw groepsleerkracht of muziekdocent ontzien? Het is ook mogelijk om alle liederen in te studeren onder enthousiaste begeleiding van zangdocent José Scholte. Zij verzorgt dan na de eerste zangles nog vijf lessen op uw school. In de periode tussen de zanglessen oefent uw leerkracht klassikaal verder, zodat de leerlingen de liederen goed kunnen zingen tijdens de voorstelling. Uiteraard ontvangt u daarnaast ook de hierboven omschreven materialen en ondersteuning.

aanmelding en kosten

Kosten
Deelname aan het liedklasproject kost € 125 per school. De kosten inclusief vijf extra zanglessen door zangdocent José Scholte bedragen € 250 per school. Als er meerdere groepen van een school deelnemen en de zanglessen voor twee of meer groepen elk apart ingeroosterd moeten worden, wordt er per extra groep € 125 extra in rekening gebracht. Ouders en andere belangstellenden bezoeken de afsluitende voorstelling gratis. Tijdens de voorstelling is er mogelijkheid voor het publiek een vrijwillige bijdrage te doen voor het project.

Aanmelden
Aanmelden is mogelijk tot en met 28 januari 2024 door een mail te sturen of te bellen met Lucie Spreij: educatie@ilfz.nl / 06 3940 1757. Vermeld bij uw aanmelding met hoeveel leerlingen u wilt deelnemen.

Er is nog plaats voor één groep, dus wacht niet te lang!

planning en tijdpad

aanmelden

tot en met 30 september 2023

plaatsing

oktober 2023

schoolbezoek projectleiding

projectinformatie en afstemmen rooster zanglessen op school

januari 2024

start aanleren op de eigen school door zangdocent José Scholte

vanaf eind februari

extra zanglessen door José Scholte (facultatief)

maart – april

bodypercussieworkshop op de eigen school door muziekdocent Heiko de Jonge

april

repetitie op de eigen school met koordirigent Annemiek van der Ven en pianist Matthijs Overmars

in de week van 13 t/m 17 mei 2024

generale repetitie

Grote kerkzaal EBG 9.00 – 10.15 uur

vrijdag 24 mei 2024

voorstelling

Grote kerkzaal EBG 10.45 – 11.45 uur

vrijdag 24 mei 2024

aanmelden

Aanmelden is mogelijk tot en met 28 januari 2024 door een mail te sturen of te bellen met Lucie Spreij: educatie@ilfz.nl / 06 3940 1757. Vermeld bij uw aanmelding met hoeveel leerlingen u wilt deelnemen.

Er is nog plaats voor één groep, dus wacht niet te lang!

Deel met anderen:

nl_NL