Masterclass donderdagmiddag

donderdag 23 mei / 14.00 - 16.30 uur

Bernarda Fink, mezzosopraan
Robert Holl, bas-bariton
Hans Eijsackers, piano

Bernarda Fink, mezzosopraan
© Shirley Suarez
Robert Holl, bas-bariton
© Ben Ealovega
Hans Eijsackers, piano
© Marco Borggreve

Festival Passe-Partout

Bezoek het totale festival met maar liefst 40% korting!
€ 343,- i.p.v. € 571,-

Dagkaart(en)

Dagkaart € 47,- ipv € 59,-.

  • masterclass ochtendsessie
  • masterclass middagsessie
  • lezing
  • avondrecital Schöne Welt, wo bist du?

Losse kaart(en)

  • enkele kaart normaal € 10,-
  • enkele kaart < 30 jaar € 0,- 
biografie

Bernarda Fink / mezzosopraan – docent masterclass
Bernarda Fink is een veelgevraagd zangeres die wordt geroemd om de veelzijdigheid van het repertoire dat zij brengt en dat uiteenloopt van oude muziek tot 20e-eeuwse werken. Ze werkte samen met vooraanstaande orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest en met dirigenten als Daniel Barenboim, Riccardo Chailly en Nicolaus Harnoncourt. Daarnaast vertolkte ze verscheidene operarollen bij de belangrijkste operahuizen in Europa en geeft regelmatig liedrecitals. In 2016 gaf ze een gedenkwaardig recital tijdens de eerste editie van het festival. Veel van de cd-opnamen waaraan zij haar medewerking verleende vielen in de prijzen.
Fink geeft ook masterclasses aan onder andere de Wiener Meisterkurse en aan het Franz-Schubert-Institut in Baden bei Wien. Verder was ze jurylid bij diverse concoursen.

 

Robert Holl / bas – beschermheer – docent masterclass
Na zijn studie groeide Robert Holl uit tot een van de meest succesvolle liedzangers van onze tijd. Hij won diverse prijzen en werkte samen met gerenommeerde dirigenten met wie hij optrad in binnen- en buitenland. Naast zijn engagementen bij verschillende operahuizen maakte hij ook naam als concertzanger met een grote voorliefde voor Duitse en Russische liederen. Holl ontving diverse hoge onderscheidingen, waaronder in oktober 2021 het erelidmaatschap van het Wagner Genootschap en in 2022 een oeuvre-Edison.
Holl wordt geroemd om de expressiviteit van zijn interpretaties en de intimiteit die hij bij zijn toehoorders weet op te roepen. Daarnaast is hij een geliefd en veelgevraagd docent. Al sinds 1998 is hij professor voor lied en oratorium aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen. In 2016 werd hij bij de oprichting artistiek leider van het Internationaal Lied Festival Zeist. In mei 2022 gaf hij het stokje door aan bas-bariton Henk Neven en pianist Hans Eijsackers. Dit jaar doceert hij voor het achtste jaar aan de masterclass van het festival.

Hans Eijsackers / piano – artistiek leider – jury Young Artist Platform – docent masterclass
Hans Eijsackers studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en de European Mozart Academy in Kraków. Zijn docenten waren Gérard van Blerk, Jan Wijn en György Sebök. Hij won prijzen bij het Europees Pianoconcours en ontving de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw. Momenteel is hij professor aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf, waar hij aan de wieg stond van de Master Liedgestaltung.
Eijsackers treedt veelvuldig op als solist, kamermusicus en liedbegeleider en vormt een bevlogen liedduo met Henk Neven. Daarnaast is hij als jurylid en masterclassdocent regelmatig te gast in binnen- en buitenland en is artistiek leider van het van het Internationaal Studenten LiedDuo Concours in Groningen. Sinds 2022 vormt hij samen met Henk Neven de artistieke leiding van het festival.

locatie

Bernarda Fink: Grote kerkzaal / Zusterplein 12 / 3703 CB Zeist

Robert Holl: Koetshuys / Zusterplein 2 / 3703 CB Zeist

Hans Eijsackers: Kleine kerkzaal / Zusterplein 20 / 3703 CB Zeist

Voor beginnende liedduo’s is het van doorslaggevend belang om in ontwikkeling te blijven na afloop van hun studie. De masterclass voorziet daarin. Deze voor het publiek toegankelijke interpretatiecursus behandelt zanger en pianist als gelijkwaardig en een onlosmakelijke eenheid. Een dergelijke benadering is uniek, gelet op de dikwijls eenzijdige aandacht voor de zanger. Beide musici vergroten daardoor als duo hun artistieke zeggingskracht. De docenten belichten zowel de zang- als de pianopartij en tonen aan dat een pianist een zanger wel degelijk kan stimuleren door impulsen te geven of door juist tegengestelde kleuren aan te brengen. De kennis en ervaring die zij inbrengen verlenen de masterclass bij voorbaat een bijzonder karakter. De masterclass sluit op zaterdag 25 mei af met een presentatierecital.

Het festivalthema loopt als een rode draad ook door de masterclass heen. De masterclass bestaat uit twee sessies per dagdeel, waarvan de meeste openbaar zijn.

Tijdens de besloten sessie wordt met de deelnemers gewerkt aan hun podiumpresentatie.

nl_NL