Masterclass woensdagochtend

woensdag 22 mei / 10.00 - 13.15 uur

Robert Holl, bas-bariton
Richard Stokes, musicoloog

Robert Holl, bas-bariton
© Ben Ealovega
Richard Stokes, musicoloog

Festival Passe-Partout

Bezoek het totale festival met maar liefst 40% korting!
€ 343,- i.p.v. € 571,-

Dagkaart(en)

Dagkaart € 51,- ipv € 64,-.

  • masterclass ochtendsessie
  • masterclass middagsessie
  • avondrecital Can you tell me where my country lies?

Losse kaart(en)

  • enkele kaart normaal € 10,-
  • enkele kaart < 30 jaar € 0,- 
biografie

Robert Holl / bas – beschermheer – docent masterclass
Na zijn studie groeide Robert Holl uit tot een van de meest succesvolle liedzangers van onze tijd. Hij won diverse prijzen en werkte samen met gerenommeerde dirigenten met wie hij optrad in binnen- en buitenland. Naast zijn engagementen bij verschillende operahuizen maakte hij ook naam als concertzanger met een grote voorliefde voor Duitse en Russische liederen. Holl ontving diverse hoge onderscheidingen, waaronder in oktober 2021 het erelidmaatschap van het Wagner Genootschap en in 2022 een oeuvre-Edison.
Holl wordt geroemd om de expressiviteit van zijn interpretaties en de intimiteit die hij bij zijn toehoorders weet op te roepen. Daarnaast is hij een geliefd en veelgevraagd docent. Al sinds 1998 is hij professor voor lied en oratorium aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen. In 2016 werd hij bij de oprichting artistiek leider van het Internationaal Lied Festival Zeist. In mei 2022 gaf hij het stokje door aan bas-bariton Henk Neven en pianist Hans Eijsackers. Dit jaar doceert hij voor het achtste jaar aan de masterclass van het festival.

 

Richard Stokes / musicoloog
Richard Stokes is professor aan de Royal Academy of Music en geeft regelmatig lezingen en masterclasses. Daarnaast is hij menigmaal jurylid bij internationale liedconcoursen. Richard Stokes vertaalde diverse opera’s en heeft meerdere boeken op zijn naam staan over onder meer de cantates van Bach en is auteur van titels als The Spanish Song Companion, A French Song Companion, The Book of Lieder. Deze laatste bevatten honderden vertalingen van vele teksten uit het liedrepertoire. In 2012 kreeg Richard Stokes de Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland toegekend.

locatie

Richard Stokes: 10.00 – 13.15 uur / Grote kerkzaal / Zusterplein 12 / 3703 CB Zeist

Robert Holl: 10.15 – 12.45 uur / Koetshuys / Zusterplein 2 / 3703 CB Zeist

 

Voor beginnende liedduo’s is het van doorslaggevend belang om in ontwikkeling te blijven na afloop van hun studie. De masterclass voorziet daarin. Deze voor het publiek toegankelijke interpretatiecursus behandelt zanger en pianist als gelijkwaardig en een onlosmakelijke eenheid. Een dergelijke benadering is uniek, gelet op de dikwijls eenzijdige aandacht voor de zanger. Beide musici vergroten daardoor als duo hun artistieke zeggingskracht. De docenten belichten zowel de zang- als de pianopartij en tonen aan dat een pianist een zanger wel degelijk kan stimuleren door impulsen te geven of door juist tegengestelde kleuren aan te brengen. De kennis en ervaring die zij inbrengen verlenen de masterclass bij voorbaat een bijzonder karakter. De masterclass sluit op zaterdag 25 mei af met een presentatierecital.

Het festivalthema loopt als een rode draad ook door de masterclass heen. De masterclass bestaat uit twee sessies per dagdeel, waarvan de meeste openbaar zijn.

Tijdens de besloten sessie wordt met de deelnemers gewerkt aan hun podiumpresentatie.

nl_NL