Mijn Verhaal

zondag 26 mei / 12.30 - 13.45 uur

Presentatierecital van de masterclass voor amateurs o.l.v. Annelies van Gerven, Henriette Schenk, Lia Mulder, Manuela Ochakovski, zangdocenten en Gilbert den Broeder en Heleen Vegter, pianisten.

© Mel Boas

Festival Passe-Partout

Bezoek het totale festival met maar liefst 40% korting!
€ 343,- i.p.v. € 571,-

Toegangskaart(en)

  • enkele kaart normaal € 0,-
biografie

Annelies van Gerven / zangdocent
Annelies van Gerven studeerde zang aan het Conservatorium van Utrecht. Tijdens het tweede Internationaal Concours voor Liedbegeleiders in 1988 behaalde zij samen met pianiste Lidwien Boumans de prijs voor het beste Nederlandse duo. Voor Van Gerven is lesgeven een grotere passie dan zelf op het podium te staan. Zij geeft les aan jong en oud in zowel klassiek- als musicalrepertoire. Bij het KunstenHuis Idea afdeling muziek in Zeist leidde ze bijna dertig jaar Het Zangtheater. Voor haar geldt dat er niets leukers is, dan van je hobby je vak maken.

 

Lia Mulder / zangdocent
Lia Mulder studeerde aan het Sweelinck Conservatorium bij Lucienne van Dijck en Margreet Honig. Al tijdens haar studie trad ze op als soliste in Frankrijk en Duitsland, in uiteenlopende theatrale en concertante uitvoeringen van werken van ander anderen Bizet, Schönberg, Humperdinck en Hendrik Andriessen. Naast haar lespraktijk geeft zij recitals met liederen van onder anderen Brahms, Duparc, Stravinski en vele anderen. Zij werkt regelmatig samen met instrumentalisten in uiteenlopende kamermuziekprogrammaʼs en werkt mee aan festivals zoals Gaudeamus.

 

Manuela Ochakovski / zangdocent
Manuela Ochakovski studeerde cum laude af aan de muziekacademie in Iași, Roemenië. Aansluitend op haar studie was zij als operazangeres verbonden aan de staatsopera van Timisoara. Concerttournees brachten haar naar de grote concertzalen in Italië, de Verenigde Staten, Canada, Oostenrijk, België, Luxemburg en Nederland. Op uitnodiging van de belangrijkste Roemeense symfonieorkesten verleende zij haar medewerking aan diverse radio- en tv-opnamen.
Naast haar carrière als uitvoerend musicus is Ochakovski actief als zangpedagoge. Haar zangstudio Il Portamento heeft inmiddels een internationale reputatie opgebouwd en trekt zangers Europa en zelfs Canada. Zij coacht professionals en geeft ook les aan amateurs.

 

Henriette Schenk / zangdocent
Henriette Schenk studeerde zang aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, waar zij les had van Charles van Tassel. Aansluitend vervolgde zij haar studie bij Margreet Honig. Schenk werkte mee aan verscheidene operaproducties, maar richtte zich later meer op de lichte klassieke muziek. Met kinderboekenschrijver Karel Eykman maakte zij een muziektheatervoorstelling voor kinderen.
Van 2007 tot 2012 woonde en werkte zij in Moskou, waar zij doorbrak toen zij in clubs liederen van onder andere Weill en Gershwin, chansons, jiddische en Russische liederen zong. Eenmaal terug in Nederland zong zij dit repertoire ook hier, waarbij zij met verschillende musici samenwerkte.

 

Gilbert den Broeder / piano
Gilbert den Broeder specialiseerde zich in het begeleiden en coachen van zangers. Hij werkte samen met onder andere het Koninklijk Concertgebouworkest en is actief bij De Nationale Opera en Ballet, De Nederlandse Reisopera, The Dutch National Opera Studio en het Opera Forward Festival. Voor het Internationaal Theater Amsterdam coachte hij de acteurs Ramsey Nasr en Gijs Scholten van Aschat. Daarnaast is hij pianist voor diverse concoursen als de International Vocal Competition ’s-Hertogenbosch. Verder werkt hij als pianist mee aan verschillende radio- en televisieprogramma’s en begeleidde hij de masterclassweek van Thomas Quasthoff voor jonge, talentvolle zangers voor de serie Grote Zangers.

 

Heleen Vegter / piano
Na haar hoofdvakstudie piano bij Frank van de Laar – aan het ArtEZ Conservatorium – bleef het lied een bijzondere aantrekkingskracht uitoefenen op Heleen Vegter. Ze volgde masterclasse bij onder anderen Elly Ameling, Robert Holl en Julius Drake. Als Britten-Pears Young Artist werkte zij samen met onder anderen Angelika Kirchschlager, Anne Sofie von Otter en Kristian Bezuidenhout. Ze was te horen op internationale festivals en speelde in onder meer Muziekgebouw aan ’t IJ en het Concertgebouw.
Vegter is initiatiefnemer en artistiek leider van Stichting Leading Lied die het klassieke lied toegankelijk wil maken voor een breder publiek. Buiten haar goedgevulde concertagenda geeft ze pianolessen in haar privépraktijk in Arnhem en is medeorganisator en bestuurslid van de landelijke graadexamens van de European Piano Teachers Association (EPTA).

locatie
Kleine kerkzaal / Zusterplein 20 / 3703 CB Zeist

Je eigen verhaal vertellen door het zingen van liederen betekent op ontdekkingsreis gaan door bekend en onbekend repertoire, want er is zoveel moois om uit te putten. In veel liederen worden belevenissen of situaties bezongen die voor iedereen herkenbaar zijn. Soms lijkt het alsof jij zelf de hoofdpersoon bent en je eigen levensverhaal wordt bezongen.

In deze openbare masterclass werkten acht zangers onder leiding van zangdocenten Annelies van Gerven, Henriette Schenk, Lia Mulder en Manuela Ochakovski en pianisten Gilbert den Broeder en Heleen Vegter aan liederen waarin een gebeurtenis, rode draad of anekdote uit het eigen leven centraal staat. Alle facetten van het lied kwamen aan bod: zangtechniek en tekstbegrip tot en met presentatie.

Tijdens dit presentatierecital vertellen de zangers hun eigen verhaal aan de hand van de liederen waar zij aan werkten. Ze worden de piano begeleid door Gilbert den Broeder of Heleen Vegter.

nl_NL