Mythen en Sagen

vrijdag 24 mei / 20.15 - 22.00 uur

Raoul Steffani, bariton
Sholto Kynoch, piano
Suze van der Poll, letterkundige en verteller

Raoul Steffani, bariton
© Dana van Leeuwen
Sholto Kynoch, piano
© 2. Raphaelle Photography

Festival Passe-Partout

Bezoek het totale festival met maar liefst 40% korting!
€ 343,- i.p.v. € 571,-

Dagkaart(en)

Dagkaart € 47,- ipv € 59,-.

  • masterclass ochtendsessie
  • masterclass middagsessie
  • lezing
  • avondrecital Mythen en Sagen

Losse kaart(en)

  • enkele kaart normaal € 39,-
  • enkele kaart < 30 jaar € 10,- 

Raoul Steffani zingt niet enkel, maar hij spreekt en communiceert via de muziek met zijn publiek. Dictie, verstaanbaarheid, taalgevoel, en vooral een zeer eigen en persoonlijke klanksignatuur karakteriseren zijn optredens. Hij reikt zijn tekst zingend aan zijn publiek en trekt de zaal naar zich toe op een zeer expressieve en persoonlijke wijze.

Sholto Kynoch, die elk van de zangers met zoveel empathie en aandacht begeleidde, verdient een speciale vermelding voor zijn opmerkelijke bijdrage. Partnerschap zou een betere manier zijn om de relatie tussen zanger en begeleider te beschrijven, aangezien de piano een gelijkwaardige partner is en vaak het laatste woord heeft.

De woorden ‘mythe’ en ‘sage’ zijn etymologisch aan elkaar verwant. Mythe is ontstaan uit het Griekse woord mythos, sage verwijst naar het Middelnederlandse ‘zage’ oftewel: wat men zegt. Het zijn verhalen die van oudsher mondeling werden doorgegeven om kennis over te brengen over de wereld om ons heen en het wezen van de mens. De belevenissen van (half)goden, natuurwezens als trollen, tovenaars of reuzen, verhaalden over natuurverschijnselen die onverklaarbaar leken. Of maakten het onderscheid tussen goed en kwaad duidelijk. In elke cultuur zijn dit soort verhalen te vinden. Raoul Steffani en Sholto Kynoch voeren u mee door de geschiedenis van de mythologie met liederen van onder meer Franz Schubert, Wilhelm Stenhammar, Edvard Grieg en Agathe Backer-Grøndahl.

programma

Franz Schubert (1797-1828)
Die Götter Griechenlands  D 677 (Schiller)
Dithyrambe  D 801 (Schiller)
Lied eines Schiffers an die Dioskuren  D 360 (Mayrhofer)
Fahrt zum Hades  D 526 (Mayrhofer)

***

Wilhelm Stenhammar (1871-1927)
Orfeus med sin lutas klang: ur Henrik III (uit: Fem Sånger nr. 5; Shakespeare)
Florez och Blanzeflor  op. 3 (Levertin)

pauze

Jean Sibelius (1865-1957)
Drömmen  op. 13/5 (Runeberg)
Var det en dröm?  op. 37/4 (Wecksell)
Demanten på marssnön  op. 36/6 (Wecksell)
Den första kyssen  op. 37/1 (Runeberg)
Flickan kom ifrån sin älsklings möte  op. 37/5 (Runeberg)

***

Edvard Grieg (1843-1907)
En Svane  op. 25/2 (Ibsen)
Med en Vandlilje!  op. 25/4 (Ibsen)
Våren  op. 33/2 (Vinje)
Jeg elsker dig  op. 5/3 (Andersen)

***

Agathe Backer-Grøndahl (1847-1907)
Aftnen er stille, timerne trille  op. 3/1 (Bjørnson)
Lyse nætter  op. 17/5 (Drachmann)
Til mit hjertes dronning  op. 1/3 (Caralis

biografie

Raoul Steffani / bariton
Raoul Steffani studeerde summa cum laude af aan de conservatoria van Tilburg en Amsterdam en vervolgde zijn studie aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen. In 2023 ontving hij de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die door de Nederlandse staat aan een musicus kan worden uitgereikt. Eerder won hij onder meer in 2018 de GrachtenfestivalPrijs. Daarnaast is hij lid van Equilibrium, het young artists program van Barbara Hannigan.
Steffani is thuis in het oratorium- en operarepertoire, maar heeft een grote liefde voor het klassieke lied. Het Scandinavische repertoire kan daarbij op zijn bijzondere belangstelling rekenen. Hij bracht inmiddels drie cd’s uit waarvoor hij samenwerkte met Gerold Huber, Magdalena Kožená, Barbara Hannigan en Camerata RCO.

 

Sholto Kynoch / piano
Sholto Kynoch is een veel gevraagd pianist, gespecialiseerd in kamermuziek en liedbegeleiding. Hij is oprichter en artistiek leider van het Oxford International Song Festival, dat geroemd wordt om haar brede en verdiepende programmering. Daarnaast ontving hij in 2018 de titel Fellow of the Royal Academy, die verleend wordt aan musici die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het muzikale vak.
Sholto Kynoch was te horen op de belangrijkste concertpodia en werkt samen met vele gerenommeerde zangers als Benjamin Appl, Robert Holl en Christoph Prégardien . Samen met violist Jonathan Stone en cellist Christian Elliott vormt hij het Phoenix Piano Trio. Hij nam verscheidene cd’s op, waaronder de complete werken van Hugo Wolf.

 

Suze van der Poll / taalkundige
Suze van der Poll is als universitair docent Scandinavische en Europese Letterkunde verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. In 2009 promoveerde zij op een dissertatie over de terugkeer van het realisme in de hedendaagse Noorse literatuur. Haar onderzoek richt zich op de hedendaagse Scandinavische literatuur – en dan met name op de verbeelding van het concept ‘thuis’. Ook publiceert zij met regelmaat over het werk van een aantal klassieke Scandinavische auteurs als Henrik Ibsen.

locatie
Grote kerkzaal / Zusterplein 12 / 3703 CB Zeist
nl_NL