Tales of the Unexpected

zondag 19 mei / 19.30 - 21.30 uur

Henk Neven, bas-bariton
Hans Eijsackers, piano
Olga Zuiderhoek, verteller

Henk Neven, bas-bariton
© Tessa Posthuma de Boer
Hans Eijsackers, piano
© Marco Borggreve
Olga Zuiderhoek
© Annaleen Louwes

Festival Passe-Partout

Bezoek het totale festival met maar liefst 40% korting!
€ 343,- i.p.v. € 571,-

Dagkaart(en)

Dagkaart € 62,- ipv € 78,-.

  • middagrecital Une parole de tes lêvres
  • lezing Balladen
  • avondrecital Tales of the unexpected

Losse kaart(en)

  • enkele kaart normaal € 39,-
  • enkele kaart < 30 jaar € 10,- 

Henk Neven is de liedvertolker die het metier tot in het kleinste detail beheerst. Geholpen door zijn fluwelen, uiterst wendbare bariton kan hij zich optimaal op de tekst concentreren en daarmee fascinerende vergezichten openen. Hans Eijsackers - die als solist 'los' mag gaan - geeft zijn meesterbrevet af op het gebied van kleuring en timing. Zijn rubati en accelerandi zijn fabuleus ingebed in een diep geurende klankenrijkdom.

Mensen delen al van oudsher verhalen, gezongen of verteld, waarmee ze samen konden lachen, griezelen of gewoon genieten. In de Middeleeuwen ontstond daaruit de balladevorm, een epische dichtvorm, die tijdens de romantiek opnieuw in de belangstelling kwam te staan. Componisten als Carl Loewe, Robert Schumann en Johannes Brahms lieten zich inspireren door deze dichtvorm en voegden onverwachte verhalen, plotwendingen en cliffhangers toe aan de mooiste liederen. Tijdens dit concert laten Henk Neven en Hans Eijsackers horen hoe het lied spannend kan klinken of juist humoresk. Ze voeren uiteenlopende personages ten tonele in opera-achtige taferelen die op schilderachtige locaties vaak extreme en daardoor soms ongeloofwaardige dingen beleven. Tijdens dit recital loodst actrice Olga Zuiderhoek u door de verhalen. Na afloop draagt zij, buiten bij een kampvuur, voor uit Tales of the Unexpected van Roald Dahl.

programma

Carl Loewe (1796 – 1896)
Herr Oluf  op. 2/2 (Herder)
Tom der Reimer  op. 135 (Fontane)
Der Selt’ne Beter  op. 141 (Fitzau)

Johannes Brahms (1833 – 1897)
Ballade  op. 10/1 in d (nach der schottischen Ballade ‘Edward’ in Herders ‘Stimmen der Völker’)

Franz Schubert (1797 – 1828)
Der Vater mit dem Kinde  D 906 (Bauernfeld)

Carl Loewe (1796 – 1896)
Edward  op. 1/1 (Herder)

Franz Schubert (1797 – 1828)
Der Zwerg  D 771 (Collin)

Robert Schumann (1810 – 1856)
Die Beide Grenadiere  op. 49/1 (Heine)
Belsatzar  op. 57 (Heine)
Der Schatzgräber  op. 45/1 (Eichendorff)

Richard Wagner (1813 – 1883)
Der Tannenbaum (Scheurlin)

Robert Schumann (1810 – 1856)
Der Dichter spricht  op. 15/13 (uit: Kinderszenen)

Franz Liszt (1811 – 1886)
Die Vätergruft  S281 (Uhland)
Der Traurige Mönch  S348

biografie

Henk Neven / bas-bariton – artistiek leider – jury Young Artist Platform
Henk Neven is een van de meest bevlogen liedvertolkers van zijn generatie. In 2009 ontving hij een Borletti-Buitoni Fellowship en nam deel aan het prestigieuze BBC Radio 3 New Generation Artists Scheme. In 2011 ontving hij de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die door het ministerie van OCW aan een musicus werkzaam in de klassieke muziek wordt uitgereikt.
Neven werkt samen met gerenommeerde orkesten en ensembles, vertolkte verscheidene grote operarollen en brengt liedrecitals met vooraanstaande pianisten als Imogen Cooper, Joseph Middleton en zijn vaste pianist Hans Eijsackers. Sinds 2011 staat hij onder contract bij het platenlabel Onyx. Zijn opnames met deze maatschappij krijgen lovende kritieken. Sinds 2022 vormt hij samen met pianist Hans Eijsackers de artistieke leiding van het festival.

 

Hans Eijsackers / piano – artistiek leider – jury Young Artist Platform – docent masterclass
Hans Eijsackers studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en de European Mozart Academy in Kraków. Zijn docenten waren Gérard van Blerk, Jan Wijn en György Sebök. Hij won prijzen bij het Europees Pianoconcours en ontving de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw. Momenteel is hij professor aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf, waar hij aan de wieg stond van de Master Liedgestaltung.
Eijsackers treedt veelvuldig op als solist, kamermusicus en liedbegeleider en vormt een bevlogen liedduo met Henk Neven. Daarnaast is hij als jurylid en masterclassdocent regelmatig te gast in binnen- en buitenland en is artistiek leider van het Internationaal Studenten LiedDuo Concours in Groningen. Sinds 2022 vormt hij samen met Henk Neven de artistieke leiding van het festival.

 

Olga Zuiderhoek / actrice
Olga Zuiderhoek studeerde aan de Amsterdamse Toneelschool. Nadat zij jarenlang verbonden was aan het Werkteater, werkte ze onder andere bij toneelgezelschappen Orkater en De Mexicaanse Hond. Daar speelde zij vooral in nieuwe stukken van eigen bodem, die soms voor haar geschreven werden. Zuiderhoek werkte samen met bekende hedendaagse auteurs als Adriaan van Dis, Judith Herzberg, Paul Haenen, Wim T Schippers, Kees van Kooten en Alex van Warmerdam. Daarnaast speelde zij verschillende rollen in films en televisieseries. In samenwerking met journalist Ingrid Harms maakte zij het kookboek Ongezouten Zuiderhoek, dat werd geïllustreerd door Peter van Straaten. Met Gerard Bouwhuis brengt zij het muziektheaterstuk Maar wat er ook gebeurt, er klinkt muziek.

locatie
Grote kerkzaal / Zusterplein 12 / 3703 CB Zeist
nl_NL