masterclass voor gevorderde amateurzangers o.l.v. Manuela Ochakovski en Heleen Vegter
.
€ 275,00 per persoon / maximaal 6 deelnemers
Aanmelden kan tot en met zondag 2 februari.
Voor aanvang van het festival in mei ontvang je één vrijkaart voor het recital van zaterdagavond 17 mei The Past and the Future door James Newby en Malcolm Martineau en een passe-partout voor de openbare masterclasses voor professionals.
Søren Kierkegaard zei al: ‘Het leven wordt voorwaarts geleefd, maar achterwaarts begrepen.’ En dat geldt ook in de muziek. Veel grote componisten*es, van wie we vandaag de namen nog kennen, waren vernieuwers. Met hun muziek richtten zij hun blik vooruit. Maar soms was er voor hen geen toekomst en hadden zij minder kans om vernieuwende muziek te schrijven. Ze stierven jong, waren vrouw of homoseksueel of moesten het heersende regime ontvluchten. Door juist hun muziek te bestuderen kun je vanuit het verleden en heden letterlijk zoeken naar een toekomst waar muziek in zit.
Tijdens deze masterclass ga je op zoek naar liederen van componisten*es met weinig, of geen, toekomstperspectief. Door twee van hun ‘verborgen parels’ te laten klinken, geven we hun opnieuw een podium. Dat kunnen liederen zijn van uit Duitsland gevluchte of door Nazi-Duitsland verboden componisten en componistes zoals: Alma Mahler, Gustav Mahler, Felix Mendelssohn, Henriette Bosmans, Kurt Weill of Hanns Eisler. Of liederen van vrouwelijke componisten als Liza Lehmann, Cécile Chaminade, Mélanie Bonis, Rebecca Clarke, of de zussen Lili en Nadia Boulanger. Zij schreven niet altijd gemakkelijke muziek, maar met prachtige klankwerelden. Bij componisten die uit hun land moesten vertrekken kun je denken aan bijvoorbeeld George Enescu, Béla Bartók of Antonín Dvořák.
Manuela Ochakovski en Heleen Vegter nodigen je uit zelf op zoek te gaan naar ‘verborgen parels’ in de breedste zin van het woord en denken met je mee als je er niet uit komt. De liederen mogen samen maximaal 9 minuten duren.
Deze masterclass voor zes gevorderde amateurzangers start op vrijdag 16 mei met een besloten masterclass waarin elke deelnemer aan het gekozen liedrepertoire werkt, met docent Heleen Vegter aan de piano. Op zaterdag 17 mei ga je tijdens een openbare masterclass aan de slag onder leiding van zangdocent Manuela Ochakovski. Op dinsdag 20 mei sluit je de masterclass af met een presentatie in de Kleine Zaal van de Evangelische Broedergemeente. Je noemt de titel en de componist en zingt jouw ‘verborgen parels’, met Heleen Vegter aan de piano.
Meld je aan door uiterlijk zondag 2 februari een mail te sturen aan educatie@ilfz.nl, waarin je aangeeft aan welke twee liederen je wilt werken. De liederen mogen samen maximaal 9 minuten duren.
Op basis van een geluidsopname selecteren de docenten zes zangers voor deelname. In de week van 24 februari hoor je of je geplaatst bent. Daarna stem je je repertoirekeuze af met de docenten.
Kosten
€ 275,00 per persoon
maximaal 6 deelnemers
Voor de betaling van de kosten ontvang je een factuur.
Deelnemers die niet geplaatst worden krijgen als eerste de kans om deel te nemen aan één van de drie Open Podia. De Open Podia worden vooraf gegaan door een oefenworkshop waarin je gecoacht wordt door pianist Gilbert den Broeder of pianiste Heleen Vegter.
Besloten masterclass
vrijdag 16 mei / 13.00 – 15.00 uur / locatie 4
Openbare masterclass
zaterdag 17 mei / 13.00 – 15.00 uur en 15.30 – 17.30 uur / locatie 5
Presentatierecital
dinsdag 20 mei / locatie 2
16.35 -17.05 uur podiumrepetitie
17.15 – 18.15 uur presentatierecital
Manuela Ochakovski / zangdocent
Manuela Ochakovski studeerde cum laude af aan de muziekacademie in Iași, Roemenië. Aansluitend op haar studie was zij als operazangeres verbonden aan de staatsopera van Timisoara. Concerttournees brachten haar naar de grote concertzalen in Italië, de Verenigde Staten, Canada, Oostenrijk, België, Luxemburg en Nederland. Op uitnodiging van de belangrijkste Roemeense symfonieorkesten verleende zij haar medewerking aan diverse radio- en tv-opnamen.
Naast haar carrière als uitvoerend musicus is Ochakovski actief als zangpedagoge. Haar zangstudio Il Portamento heeft inmiddels een internationale reputatie opgebouwd en trekt zangers uit Europa en zelfs Canada. Zij coacht professionals en geeft ook les aan amateurs.
Heleen Vegter / piano
Na haar hoofdvakstudie piano bij Frank van de Laar – aan het ArtEZ Conservatorium – bleef het lied een bijzondere aantrekkingskracht uitoefenen op Heleen Vegter. Ze volgde masterclasses bij onder anderen Elly Ameling, Robert Holl en Julius Drake. Als Britten-Pears Young Artist werkte zij samen met onder anderen Angelika Kirchschlager, Anne Sofie von Otter en Kristian Bezuidenhout. Ze was te horen op internationale festivals en speelde in onder meer Muziekgebouw aan ’t IJ en het Concertgebouw.
Vegter is initiatiefnemer en artistiek leider van Stichting Leading Lied die het klassieke lied toegankelijk wil maken voor een breder publiek. Buiten haar goedgevulde concertagenda geeft ze pianolessen in haar privépraktijk in Arnhem en is medeorganisator en bestuurslid van de landelijke graadexamens van de European Piano Teachers Association (EPTA).
locatie 4 / besloten masterclass
De Klinker KunstenHuis Idea
Markt 3, 3701 JZ Zeist
locatie 5 / openbare masterclass
Torenlaan Theater
Torenlaan 38, 3701 VK Zeist
locatie 2 / presentatierecital
Kleine Zaal Evangelische Broedergemeente
Zusterplein, 3703 CB Zeist
Om je aan te melden stuur je een mail aan educatie@ilfz.nl. We nemen dan contact met je op om je aanmelding te bevestigen.
Meld u aan voor onze digitale nieuwsbrief. Dan houden wij u op de hoogte en mist u niets!
Truus en Gerrit van Riemsdijk Stiftung