Young Artist Platform

vrijdag 17 mei / 13.00 - 18.00 uur

Festival Passe-Partout

Bezoek het totale festival met maar liefst 40% korting!
€ 343,- i.p.v. € 571,-

Toegangskaart(en)

  • enkel ticket normaal € 25,-
  • enkel ticket < 30 jaar € 0,-
programma

De programma’s van de deelnemende duo’s worden in mei gepubliceerd.

biografie

Annett Andriesen / mezzosopraan – voorzitter jury Young Artist Platform
Annett Andriesen studeerde zang bij onder meer Jos Burcksen, Meinard Kraak en Ré Koster. In 1975 was zij een van de prijswinnaars van de International Vocal Competition in ’s-Hertogenbosch, waar zij van 2007 tot en met 2018 directeur zou zijn. Na haar studie vertolkte zij operarollen in producties in binnen- en buitenland en zong in premières van opera’s van Nederlandse componisten.
Andriesen was docent aan het Conservatorium van Amsterdam, maakte deel uit van diverse jury’s tijdens internationale concoursen, waaronder Dutch Classical Talent en de IVC, en is regelmatig panellid voor het NPO Radio 4 programma Diskotabel. Daarnaast is zij bestuurslid van diverse culturele stichtingen, actief als producent, adviseur van de Raad voor Cultuur en adviseur van de Commissie Kunsten van de Provincie Fryslân.

 

Tamar Brüggemann / mededirecteur Wonderfeel – jurylid Young Artist Platform
Tamar Brüggemann kreeg de liefde voor (oude) muziek met de paplepel ingegoten en speelde bugel in de dorpsfanfare. Ze studeerde Nederlands en Muziekwetenschappen in Utrecht en Berlijn. Al tijdens haar studie werkt ze voor het Festival voor Oude Muziek Utrecht waar ze in de loop van de jaren een groot aantal functies bekleedt. Van 2013 tot 2016 is zij zakelijk directeur van Holland Baroque. In die periode ontstaat het idee voor een meerdaags openluchtfestival met klassieke muziek, maar met de sfeer van een popfestival zoals Lowlands. In 2015 vindt de eerste editie van Wonderfeel plaats, waarvan zij vanaf de oprichting mededirecteur is.

 

Hans Eijsackers / piano – artistiek leider – jury Young Artist Platform – docent masterclass
Hans Eijsackers studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en de European Mozart Academy in Kraków. Zijn docenten waren Gérard van Blerk, Jan Wijn en György Sebök. Hij won prijzen bij het Europees Pianoconcours en ontving de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw. Momenteel is hij professor aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf, waar hij aan de wieg stond van de Master Liedgestaltung.
Eijsackers treedt veelvuldig op als solist, kamermusicus en liedbegeleider en vormt een bevlogen liedduo met Henk Neven. Daarnaast is hij als jurylid en masterclassdocent regelmatig te gast in binnen- en buitenland en is artistiek leider van het Internationaal Studenten LiedDuo Concours in Groningen. Sinds 2022 vormt hij samen met Henk Neven de artistieke leiding van het festival.

 

Henk Neven / bas-bariton – artistiek leider – jury Young Artist Platform
Henk Neven is een van de meest bevlogen liedvertolkers van zijn generatie. In 2009 ontving hij een Borletti-Buitoni Fellowship en nam deel aan het prestigieuze BBC Radio 3 New Generation Artists Scheme. In 2011 ontving hij de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die door het ministerie van OCW aan een musicus werkzaam in de klassieke muziek wordt uitgereikt.
Neven werkt samen met gerenommeerde orkesten en ensembles, vertolkte verscheidene grote operarollen en brengt liedrecitals met vooraanstaande pianisten als Imogen Cooper, Joseph Middleton en zijn vaste pianist Hans Eijsackers. Sinds 2011 staat hij onder contract bij het platenlabel Onyx. Zijn opnames met deze maatschappij krijgen lovende kritieken. Sinds 2022 vormt hij samen met pianist Hans Eijsackers de artistieke leiding van het festival.

 

Aäron Wajnberg / piano – jury Young Artist Platform
Aaron Wajnberg is een veelgevraagd liedpianist en geliefd kamermusicus die geroemd wordt om zijn gevoel voor poëzie en artisticiteit. Hij werkte samen met gerenommeerde zangers als Ann Murray, Ian Bostridge en Sophie Karthäuser en met aanstormende talenten als Jeanine De Bique. Zijn interpretaties van hedendaagse muziek – waarvan hij vele wereldpremières verzorgde – worden alom geprezen.
Naast zijn drukke concertagenda is Wajnberg een toegewijd coach voor jonge zangers en pianisten. Hij geeft masterclasses en workshops in New York, Parijs en Frankrijk en is docent lied en piano aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Verder is hij artistiek leider van Antwerp Liedfest.

 

Roderick Williams / bariton – jury Young Artist Platform – docent masterclass
Roderick Williams is een van de meest geliefde baritons van dit moment. Hij vertolkt een breed repertoire – van barok tot hedendaagse muziek – en treedt wereldwijd op als operazanger en solist in concertzalen en op festivals. In 2023 trad hij op tijdens de kroningsplechtigheid van Charles III in de Westminster Abbey.
Behalve uitvoerend musicus, is hij ook een gevestigd componist. Zijn werken gingen in première tijdens concerten en liveoptredens op de Britse radio. Dit jaar componeert Williams het verplichte werk voor het Young Artist Platform, waar hij ook plaatsneemt in de jury. In 2022 trad hij voor het eerst op tijdens het festival en was ook in dat jaar docent aan onze masterclass. Zijn manier van werken met jonge musici stal toen al de harten van studenten en publiek.
Momenteel is Williams singer-in-residence voor Music in the Round in Sheffield, waar hij concerten verzorgt en leidinggeeft aan dynamische en innovatieve leer- en participatieprojecten die amateurzangers van alle leeftijden kennis laten maken met het uitvoeren van klassiek liedrepertoire.

locatie
Grote kerkzaal / Zusterplein 12 / 3703 CB Zeist

Dit jaar dingen voor de vierde keer zes jonge, veelbelovende liedduo’s mee naar de Young Artist Platform Prijs: de belofte dat zij terug kunnen keren op ons podium in een Winnaarsrecital én dat zij kunnen optreden bij onze partner het Oxford International Song Festival. Musici die opvielen, bijvoorbeeld tijdens onze masterclass of op een van de andere festivals of concoursen in Europa waar wij mee samenwerken, zijn uitgenodigd te auditeren. Na selectie krijgen zij de gelegenheid zich met een recital van dertig minuten te presenteren aan het publiek en een jury bestaande uit musici die hun sporen in het vak reeds hebben verdiend.

De jury bestaat in 2024 uit:

  • Annett Andriesen, voorzitter – voormalig directeur International Vocal Competition
  • Hans Eijsackers, pianist en artistiek leider Internationaal Lied Festival Zeist
  • Henk Neven, bas-bariton en artistiek leider Internationaal Lied Festival Zeist
  • Roderick Williams, bariton, componist en artist-in-residence
  • Aaron Wajnberg, pianist en artistiek leider LiedFest Antwerpen
  • Tamar Brüggemann, oprichter en mede-directeur festival Wonderfeel

Voor deze editie componeerde Roderick Williams een nieuw lied dat tijdens deze spannende auditie zijn wereldpremière beleeft. Lees hier het interview waarin hij meer vertelt over zijn artist-in-residency.

Na afloop van de middag gaat één duo naar huis met de Young Artist Platform Prijs: welk duo wordt geselecteerd en keert terug op ons podium en tijdens een volgende editie van Oxford International Song Festival?

Klik hier voor de winnaars van het Young Artist Platform van voorgaande jaren >

nl_NL