Toekomstmuziek

festivalthema 2025

Henk Neven en Hans Eijsackers
© Mel Boas / Boasphoto

We leven in een, op zijn zachtst gezegd, roerige tijd waarin de actualiteit ons grote vragen voor de toekomst voorlegt. Om ons heen, dichtbij en ver, woeden oorlogen en hongersnoden die tienduizenden slachtoffers eisen. Bovendien liggen er enorme uitdagingen aan de horizon op het gebied van klimaat en een leefbaar bestaan voor iedereen waar dan ook in onze wereld. Welke rol kan muziek, en voor ons in het bijzonder het lied, daarin spelen?

Er zit muziek in de toekomst
Van Dale definieert ‘toekomstmuziek’ als volgt: ‘mooie, maar (voorlopig) irreële verwachtingen, plannen’. Internationaal Liedfestival Zeist houdt van mooie plannen. En de laatste jaren bleken zelfs irreële plannen verrassend snel werkelijkheid te kunnen worden. Daarom denken we dat muziek en taal ons troost en hoop kunnen bieden in een wereld waarin chaos en zorgen zo nadrukkelijk aanwezig zijn. Dat is niet alleen iets van nu, maar van alle tijden. Want tijdens de hoogtijdagen van het lied, aan het begin van de 19e eeuw, was er ook sprake van onderdrukking, oorlogsgeweld en onvrijheid voor velen. We durven zelfs te stellen dat alle grote componisten van wie we vandaag de namen nog kennen, vernieuwers waren. Met hun muziek richtten zij hun blik vooruit. Met die ogen kijken we vanuit het verleden naar een toekomst waar muziek in zit. Want zoals Søren Kierkegaard al zei: ‘Het leven wordt voorwaarts geleefd, maar achterwaarts begrepen.’

Toekomstmuziek
Voor 2025 kozen we daarom voor het thema Toekomstmuziek. Het is een thema dat uitnodigt om begrippen als ‘toekomst’ en ‘tijd’ op verschillende manieren te belichten. Wat betekent het dat de tijd verstrijkt? Kunnen wij ‘onze tijd vooruit’ zijn en onze toekomstdromen waarheid laten worden?

Van vrijdag 16 tot en met zondag 25 mei 2025 laten we horen hoe verleden, heden en toekomst met elkaar verbonden zijn met programma’s waarin bekende composities naast hedendaagse werken klinken. U hoort werken van componisten wiens werk in hun eigen tijd een toekomst werd ontzegd, omdat hun kunst werd gebrandmerkt als ‘entartet’, omdat ze vrouw waren, niet wit of baden tot een andere god. En er is ruimte om met de traditionele vorm van het liedrecital te experimenteren. Ondertussen verstrijken er dan tien dagen vol schoonheid en toekomstmuziek.

Next Generation
En al klinkt het cliché: de jeugd heeft de toekomst! Ook in 2025 maken we dus volop ruimte voor masterclasses voor jonge, professionele liedduo’s, en wijzen veelbelovende talenten tijdens het Young Artist Platform, het Winnaarsrecital en theatrale showcases ons op de weg die voor ons ligt. Want zij zijn de uitvoerenden van morgen. En natuurlijk laten leerlingen van het primair en secundair onderwijs van zich horen. Want als we hen nu weten te boeien, zullen zij in de toekomst het lied omarmen.

Kom luisteren, want muziek heeft de toekomst!

Henk Neven & Hans Eijsackers

nl_NL