Start: zaterdag 22 april / diverse data

De haven van Zeist

Schoolproject voor de groepen 5 t/m 8 primair onderwijs in Zeist en omstreken.
© Mel Boas

Van vrijdag 12 tot en met zondag 21 mei 2023 vindt de zevende editie van het Internationaal Lied Festival Zeist plaats. Dit jaar is het thema Wanderlust: het verlangen te reizen en de wereld te ontdekken. Natuurlijk organiseert het festival ook een schoolproject: De haven van Zeist. In 2021 werd dit project met enorm succes uitgevoerd. We nodigen u uit om met leerlingen uit de groepen 5, 6, 7 en/of 8 deel te nemen aan dit liedklasproject voor basisscholen.

Het doel is het zangplezier en het zangtalent van leerlingen te stimuleren en te ontwikkelen, door met alle deelnemende scholen zeemansliederen in te studeren en te werken aan een bijzondere voorstelling. Want samen zingen is de basis van de muzikale ontwikkeling. Vanaf eind februari 2023 krijgen de leerlingen zangles op school om de zeemansliederen in te studeren. Op dinsdagochtend 16 mei vindt de feestelijke presentatie plaats in de grote kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente. Een onvergetelijke ervaring!

De haven van Zeist
Een haven in het bosrijke Zeist, is dat geen fabeltje? Nee, zeker niet! Tot ongeveer 1960 werd er gevaren over de Biltse en Zeister Grift, gegraven in de 17e eeuw.  Zonder dat Zeist een haven had, was er tot het begin van de 19e eeuw een vaardienst naar Utrecht en Amsterdam. De haven werd pas gebouwd in 1930. De woning van de beurtschipper, het Schippershuis, lag aan de Waterigeweg aan het eind van de Schipperssloot, een zijtak van de Grift. Door het toegenomen vrachtverkeer over de weg werd de haven nauwelijks gebruikt. In 1965 is de haven weer gedempt.

Projectopzet
De muzikale basis van dit project is het gedicht De haven van Zeist, geschreven door stadsdichter Mary Heylema en op muziek gezet door koordirigent en muziekdocent Matthijs Overmars. Theatermaker Bram van Oers maakte er met vijftien andere zeemansliederen een aansprekend verhaal van dat zich afspeelt in de jaren 30 van de vorige eeuw.

Leendert woont in Zeist.
Hij loopt met krukken omdat zijn voet het niet doet.
In zijn vrije tijd gaat hij graag naar de haven.
Naar Officier Smal.
“He Lamme Leendert, stoere Piraat”, roept de havenmeester.
Leendert weet dat het een grapje is.
Er zijn ten slotte geen piraten op de Grift.
Alhoewel …

Het project sluit af met een feestelijke voorstelling op dinsdagochtend 16 mei 2023 in de grote kerkzaal aan het Zusterplein in Zeist, waar de leerlingen de liederen zingen met piano- en accordeonbegeleiding en Bram van Oers het verhaal vertelt. Het publiek bestaat uit (groot)ouders, belangstellenden en festivalbezoekers. De toegang is gratis.

Praktisch
De groepsleerkracht en/of muziekleraar van de school studeert met de leerlingen het projectlied De haven van Zeist in én drie andere zeemansliederen uit het project. Uw school ontvangt de volgende ondersteuning:

  • het projectoverzicht met de projectliederen (inclusief uitvoeringssuggesties) en het verhaal
  • de bladmuziek en audiofragmenten om klassikaal te kunnen oefenen
  • een powerpointpresentatie met alle liedteksten voor het oefenen op school en voor het zingen in de grote kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente
  • begeleiding door zangdocent José Scholte bij de eerste repetitie op de eigen school om het projectlied in te studeren
  • een repetitie op de eigen school in de week van 8 t/m 12 mei 2023 waarbij aan de afwerking van de liederen wordt gewerkt. Deze repetitie wordt verzorgd door koordirigent Annemiek van der Ven met aan de piano Matthijs Overmars.


Extra ondersteuning
Wilt u uw groepsleerkracht of muziekdocent ontzien? Het is ook mogelijk om alle liederen in te studeren onder enthousiaste begeleiding van zangdocent José Scholte. Zij verzorgt dan na de eerste zangles nog vijf zanglessen op uw school. In de periode tussen de zanglessen oefent uw leerkracht klassikaal verder, zodat de leerlingen de liederen goed kunnen zingen tijdens de voorstelling. Uiteraard ontvangt u daarnaast ook de hierboven omschreven materialen en ondersteuning.

Planning en tijdpad

Aanmelden tot en met 31 oktober 2022

Plaatsing – november 2022

Schoolbezoek projectleiding
Projectinformatie en afstemmen rooster zanglessen op school – januari 2023

Start
Aanleren op de eigen school door zangdocent José Scholte
vanaf eind februari

Extra zanglessen (facultatief) door José Scholte – maart / april

Repetitie op de eigen school met koordirigent Annemiek van der Ven en pianist Matthijs Overmars in de week van 8 t/m 12 mei 2023

Generale repetitie
Grote kerkzaal Evangelische Broeder Gemeente 
dinsdag 16 mei – 9.00 – 10.15 uur

Voorstelling
Grote kerkzaal Evangelische Broeder Gemeente
dinsdag 16 mei – 11.00 – 12.00 uur

Deel met anderen:

oefenmateriaal

• A boat to cross the ferry
• A sailor went to sea, sea, sea
• De haven van Zeist
• Dear Angelina
• Fifteen men
• Hullabaloo Belay
• My ship sailed from China
• Storm op zee
• The bonny blue-eyed sailor
• The drunken sailor
• Wellerman
nl_NL