Haven van Zeist

26 oktober 2021
11.00 – 12.00 uur

Leerlingen primair onderwijs
Bram van Oers, theatermaker
Matthijs Overmars, piano
Annemiek van der Ven, koordirigent

Jong geleerd is oud gedaan, daarom stimuleert het festival ook het plezier in (samen) zingen met een project voor midden- en bovenbouw van het primair onderwijs. Dit jaar is het thema De haven van Zeist.

Een haven in Zeist, is dat geen fabeltje? Nee, zeker niet! Tot ongeveer 1960 werd er gevaren over de Biltse en Zeister Grift, gegraven in de 17e eeuw. Aan het einde van de Schipperssloot, een zijtak van de Grift, lag de Waterigeweg. Daar stond het Schippershuis, de woning van de beurtschipper. Zonder dat Zeist een haven had, was er tot het begin van de 19e eeuw een vaardienst naar Utrecht en Amsterdam. Door het toegenomen vrachtverkeer over de weg werd de haven, die pas in 1930 werd aangelegd, nauwelijks gebruikt. In 1965 is de haven weer gedempt.

Het gedicht De haven van Zeist werd geschreven door stadsdichter Mary Heylema en op muziek gezet door Matthijs Overmars. Theatermaker Bram van Oers maakte er met vijftien andere zeemansliederen een aansprekend verhaal van dat zich afspeelt in de jaren 30 van de vorige eeuw. Met ingang van september 2021 studeren kinderen uit de groepen 5, 6, 7 en 8 van basisscholen in Zeist en Bilthoven de liederen op school in. Dinsdagochtend 26 oktober sluit het project af met een feestelijke voorstelling in de Grote Kerkzaal van de Broedergemeente in Zeist.

Bram van Oers / theatermaker
Bram van Oers studeerde af aan de de Artez Hogeschool voor de Kunsten te Zwolle, faculteit Drama. Sindsdien werkte hij als acteur en presentator mee aan vele theater, televisie- en filmproducties. In al zijn werkzaamheden is muziek een verbindende factor.

Bij Nochem & van Luyn maakt en speelt Bram van Oers theatervoorstellingen. Daarnaast is hij acteur, regisseur, schrijver en docent bij verschillende projecten door het hele land, zoals bij Voorstelling in de Klas en Theatergroep 4Hoogachter. Hij is actief als trainer en trainingsacteur bij Jobtraining in Amsterdam en als verteller en/of presentator betrokken bij diverse grote orkesten.

Matthijs Overmars / piano
Matthijs Overmars studeerde schoolmuziek en koordirectie aan het Conservatorium van Utrecht. Tijdens zijn studie richtte hij met vier medestudenten de a capellagroep ‘Intermezzo’ op, die uitgroeide tot een professioneel en internationaal gewaardeerd vocaal ensemble met een eigen concept en signatuur.

De afgelopen jaren was Matthijs werkzaam als koordirigent, docent muziek, koorzang, handvaardigheid en fluitenbouw aan de Zeister Vrije School. Eerder was hij ook verbonden aan Academie ‘De Wervel’, Hogeschool Helicon, het Zeister Kamerkoor en als docent aan de meerjarige dirigentenopleiding van het Utrechts Centrum voor de Kunsten. In 2010 startte hij het projectkinderkoor ‘Spring’.

Annemiek van der Ven / koordirigent
Annemiek van de Ven rondde haar studie Docent Muziek, met als bijvak klassieke zang, af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en behaalde cum laude het diploma koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam. Als eerste alt maakte ze een aantal jaren deel uit van het female a capella ensemble ‘Wishful Singing’.

Al tijdens haar studie leidde Annemiek diverse koren in verschillende genres. Momenteel is ze de vaste dirigent van het VUkoor en het vocaal ensemble The Gents, waar zij eerder al gastdirigent was. Zij is als muziekpedagoog en dirigent verbonden aan Vocaal Talent Nederland.

Grote kerkzaal / Zusterplein 12 / 3703 CB Zeist

Toegang gratis na reserveren.
Reserveren doet u door een gratis toegangskaart aan te schaffen.

Valkenburg heeft een fraaie, ranke stem, die ze met grote muzikaliteit en zuiverheid inzet, voorbeeldig begeleid door het verfijnde toucher van Lammerts van Bueren.

Recensie Erik Voermans in het Parool 26 februari 2021

Delen met anderen