missie

Iedereen zingt. Voor zichzelf, voor anderen of met anderen. Zingen is de meest directe wijze van muziek maken. Liederen – of ze nu honderden jaren oud zijn, of vandaag gecomponeerd – geven het meest direct de menselijke zielenroerselen weer. En daarom is er het Internationaal Lied Festival Zeist: om de liedkunst toegankelijk te houden en te ontwikkelen.

Het Internationaal Lied Festival Zeist werd voor het eerst in 2016 georganiseerd. In de jaren daarna groeide het uit tot een toonaangevend evenement dat een groot publiek trekt. In die korte tijd heeft het zich ontpopt tot een uniek platform voor het kunstlied in Nederland, dat genieten van klassieke liederen en het doorgeven van kennis en kunde tot zijn speerpunten heeft gemaakt. Inmiddels behoort festival tot de top van de Europese liedfestivals.

 

 

inspiratie in de natuur

Het festival vindt plaats op een inspirerende locatie in het lommerrijke hart van Zeist. Daar liggen op steenworp afstand van elkaar Slot Zeist en de kerk van de Evangelische Broedergemeente die de centrale festivallocatie is. Deze zaal is een juweeltje, bekend van onder meer het Netwerk Oude muziek en de Zeister Muziekdagen. Hij is geliefd bij zowel musici als publiek, die hem roemen om zijn intieme ambiance en de heldere akoestiek die garant staat voor een onvergetelijke luisterervaring. De combinatie van de liedkunst, waarin de natuur vaak zo’n prominente plaats inneemt, en de locatie garanderen urenlang luisterplezier.

tradities levend houden en vernieuwen

Het samenbrengen van de absolute wereldtop in liedkunst met internationale ‘rising stars’, lokale talenten en amateurzangers staat garant voor een veelzijdig festival met aandacht voor de rijke traditie van de liedkunst en ruimte voor vernieuwing. In combinatie met de randprogrammering – met onder meer talkshows, lezingen, een rondleiding, lunchrecitals en een film – wordt het festival een feestelijke week.

Een belangrijke pijler onder het festival is de openbare internationale masterclass voor liedduo’s. De openbare sessies die plaatsvinden in de ochtend en middag, bieden de vele bezoekers een uniek kijkje in de ontwikkeling van jonge zangers en pianisten. Topsolisten van nu geven hun kennis en bezieling door aan de wereldsterren van morgen. De lezingen, inleidingen op de recitals en de masterclass dragen allemaal bij aan de focus op verdieping, vernieuwing en talentontwikkeling.

artistieke leiding en visie

Maar een liedfestival is zijn naam alleen waardig door de mensen die het dragen. In de eerste plaats is dat onze artistiek leider van het eerste uur: Robert Holl. Zonder overdrijven is hij een van de grootste zangers en pedagogen van onze tijd. Al ruim vijftig jaar raakt hij het publiek met zijn fantastische stem en expressie. Zijn inspiratie wordt voor iedereen voelbaar als hij solo of samen met zijn ensembles optreedt en wanneer hij masterclasses verzorgt.

Holls inspiratie reikt verder dan zijn stem van wereldklasse en zijn jarenlange samenwerking met talloze zangers, pianisten en andere musici van topniveau. Door zijn jarenlange studie van het liedrepertoire en de poëzie ontwikkelde hij een unieke visie op de liedkunst, waarin hij die ziet als een mogelijkheid om de humaniteit en Freundschaftlichkeit tussen mensen te bevorderen. De componist Schubert en de dichter Goethe zijn hierin centrale figuren, maar zijn kennis van het totale repertoire is onovertroffen en levert de meest doorleefde uitvoeringen op.

Robert Holl droeg zijn visie op kunst en musiceren al met verve over op generaties zangers en pianisten. In Nederland en daarbuiten zijn bariton Henk Neven en pianist Hans Eijsackers vooraanstaande musici die zijn boodschap verder dragen. Samen met Robert Holl bereidden zij de programmering van het festival van 2022 voor en namen daaropvolgend de artisitieke leiding van hem over.