young artist platform

In 2021 introduceerde het festival een nieuw element: het Young Artist Platform. Een auditie waarin zes jonge, getalenteerde duo’s uit binnen- en buitenland meedingen naar twee engagementsprijzen. Musici die opvielen – bijvoorbeeld tijdens onze masterclass of op een van de andere festivals of concoursen in Europa waar wij mee samen werken – worden uitgenodigd om een zo oorspronkelijk mogelijk programma rondom een nieuw gecomponeerd opdrachtwerk te presenteren voor een internationale jury. Het duo dat de jury het meest aanspreekt, wordt uitgenodigd voor een recital in een van de volgende edities van Internationaal Lied Festival Zeist én Oxford Lieder Festival. Het is ons streven om de komende jaren de mogelijkheden voor optredens van deze uitmuntende duo’s te vergroten om hen een springplank te bieden naar de grote podia. 

2023

Op vrijdag 12 mei dongen opnieuw zes jonge, veelbelovende liedduo’s mee naar de Young Artist Platform Prijs. Voor deze editie componeerde Componist des Vaderlands Martin Fondse een nieuw lied op het thema Wanderlust dat tijdens deze spannende auditie zijn wereldpremière beleeft. 

Martin Fondse zegt zelf over zijn compositie Sensation op een tekst van Arthur Rimbaud: ‘Rimbaud nodigt ons uit deel te nemen aan een reis vol avontuur. Zoals zijn woorden ons uitnodigen om te zwerven en te dwalen, zo nodigt mijn compositie uit ons te laten meevoeren op een muzikale reis en je te laten meenemen naar de uiteinden van muzikale stijlen. Zwervend door het muzikale materiaal kent iedere uitvoering zijn eigen verloop en bestemming.’

Bariton Tomas Kildišius en pianist Ani Ter-Martirosyan wonnen de derde editie van het Young Artist Platform in 2023. In 2022 namen zij nog deel aan onze masterclass en vielen toen al op. Tijdens een volgende editie van het Internationaal Lied Festival Zeist en het Oxford Lieder Festival zullen zij te horen zijn.

Sopraan Jessica Harper en pianist Anna Alvizou kregen een eervolle vermelding voor hun interpretatie van het verplichte werk Sensation van Componist des Vaderlands Martin Fondse.

2022

Twee jonge vrouwen die naast elkaar zitten en een bos bloemen vasthouden.

Sopraan Yue Wang en pianist Sara Pavlovic wonnen de tweede editie van het Young Artist Platform in 2022. Zij zullen te horen zijn tijdens het Internationaal Lied Festival Zeist en het Oxford Lieder Festival in 2024.

De opdrachtcompositie waarvan zij de wereldpremière verzorgden was Auf Flügeln des Gesanges van Meriç Artaç.

2021

Tijdens de eerste editie van het Young Artist Platform in 2021 werden twee winnende duo’s aangewezen:

  • bariton Vincent Kusters & pianist Charlie Bo Meijering. In oktober 2022 waren zij te beluisteren in Oxford en op 20 mei keren zij terug naar Zeist tijdens het winnaarsrecital New Roads.
  • sopraan Karola Pavone & pianist Boris Radulović. Zij traden op tijdens het Winnaarsrecital op zaterdag 21 mei 2022 en zijn uitgenodigd voor het Oxford Lieder Festival in 2023.

De opdrachtcompositie waarvan zij de wereldpremière verzorgden was EldoradoEldorado van Hanna Kulenty.

nl_NL