Start: dinsdag 16 mei / diverse data

Drang in die Ferne

Openbare masterclass voor amateurzangers 
o.l.v bariton Maarten Koningsberger en pianist Bas Verheijden
Maarten Koningsberger
© Paul Koeleman
Bas Verheijden
© Bas Verheijden

Deze masterclass biedt je de kans om je op alle fronten te verdiepen in het werk van Schubert. Bariton Maarten Koningsberger coacht je bij de interpretatie van de tekst en het gebruik van de juiste zangtechniek. Pianist Bas Verheijden begeleid je op de vleugel en legt uit op welke manier Schubert met de pianopartij de tekst ondersteunt en mede vormgeeft. Het resultaat is dat je je veel comfortabeler gaat voelen wanneer je liederen van Schubert uitvoert.

toelichting

Geheel in lijn met het festivalthema Wanderlust ga je tijdens deze masterclass voor gevorderde amateurzangers aan de slag met liederen van Schubert. In veel van zijn liederen is immers sprake van een verlangen naar, soms onbereikbare, vertes waar het geluk wél zal zijn. Vaak gaan de teksten over gedroomde plaatsen, maar bijvoorbeeld ook over de dood. Hoe het verlangen ook verwoord wordt, wat telkens terugkeert is het gevoel dat achter de horizon iets beters te vinden is. Deze masterclass bied je de kans om je op alle fronten te verdiepen in het werk van Schubert.

 

Er is plaats voor zes zangers die in twee openbare masterclasses werken aan liederen van Franz Schubert die aansluiten bij het festivalthema van dit jaar: Wanderlust, het verlangen om te reizen en begaande wegen of nieuwe paden te bewandelen. Je geeft vooraf een keuze op van drie liederen, waarvan er aan twee gewerkt zal worden. Om je de kans te bieden je zo breed mogelijk te ontwikkelen raden we je aan om liederen te kiezen die verschillend zijn van karakter. In de repertoirelijst vind je enkele suggesties, maar voel je vooral ook vrij om zelf door Schuberts schatkamer te grasduinen en andere liederen aan te dragen. Een maand voor aanvang van de masterclass wordt over het door jou gekozen repertoire overlegd. De masterclass sluit af met een presentatierecital in de kleine kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente Zeist waarin een afwisselend programma zal klinken.

 

Bariton Maarten Koningsberger en pianist Bas Verheijden hebben samen al veel liedrecitals gegeven met uiteraard werken van Franz Schubert. Als er twee je meer kunnen leren over het vertolken van zijn liederen, dan zijn zij het dus. Tijdens de masterclass zal Maarten Koningsberger jou als zanger coachen bij de interpretatie van de tekst en het gebruik van de juiste zangtechniek(en). Pianist Bas Verheijden begeleid je en legt uit op welke manier Schubert met de pianopartij de tekst ondersteunt en mede vormgeeft. Het resultaat is dat je je veel comfortabeler gaat voelen wanneer je liederen van Schubert uitvoert.

 

Tijdens presentatierecital op 21 mei laten ook de deelnemers aan de masterclass Wandelen met … horen waar ze aan hebben gewerkt.

docenten

Maarten Koningsberger / bariton

Maarten Koningsberger studeerde onder meer bij Max van Egmond, Elisabeth Schwarzkopf en Margreet Honig. Inmiddels heeft hij een internationale reputatie verworven als concertzanger, operazanger en liedvertolker. Die grote verscheidenheid aan stijlen is dan ook kenmerkend voor hem. Zijn recitals als liedzanger, met pianisten als Irwin Cage en Graham Johnson, voerden hem naar prestigieuze zalen over de hele wereld.
Geroemd om zijn warme stemgeluid en beeldende tekstbehandeling is Koningsberger zeer geliefd om zijn liedrecitals, waarin hij naast het traditionele liedrepertoire het experiment niet schuwt. Zijn discografie omvat zo’n dertig cd’s opgenomen met repertoire dat loopt van Dowland tot Jazz. Daarnaast was hij docent aan conservatoria in Amsterdam en in Parijs.

 

Bas Verheijden / piano

Bas Verheijden heeft als concertpianist en kamermusicus een indrukwekkende staat van dienst. Hij won verscheidene prijzen en werd als eerste Nederlander ooit aangenomen aan de Accademia Pianistica incontri in Imola.
Verheijden is een eigenzinnig pianist die graag op zoek gaat naar vernieuwing en mogelijkheden voor variatie in zowel bekend als onbekend repertoire, zoals in zijn succesvolle kamermuziekserie MaestrosvanDichtbij waarin hij bijzondere combinaties maakt met onbekend, onterecht vergeten repertoire in samenwerking met jong talent en bekende musici. Daarnaast is hij pianist van het Atlantic Trio, waarmee hij een aantal cd’s opnam en werkt regelmatig samen met Maarten Koningsberger en Hans Pieter Herman.

repertoire

Suggesties voor repertoirekeuze

 

Auf dem Brück D 853

Auf dem See D 543

An die Entfernte D 765

Der Schiffer D 536

Der Wanderer D 493 of D 649

Der Wanderer an den Mond D 870

Das Wandern (Schöne Müllerin)

Die Vögel D 691

Drang in die Ferne D 770

Kennst du das Land D 321

Pilgerweise D 789

Nähe des Geliebten D 162

Schäfers Klagelied  D 121

Sehnsucht D 516 / D 636

Wilkommen und Abschied D 767

Wiedersehen D 855

data

openbare masterclasses

dinsdag 16 mei / locatie A

13.30 – 17.30 uur – masterclass

17.30 – 18.00 uur – plenair napraten aan de hand van vragen uit het publiek

 

vrijdag 19 mei / locatie B

10.00 – 15.00 uur – masterclass / inclusief lunch

15.00 – 15.30 uur – plenair napraten aan de hand van vragen uit het publiek

 

Presentatierecital

zondag 21 mei / locatie C

14.45 – 15.15 uur podiumrepetitie

15.30 – 17.30 uur presentatierecital

17.30 – 18.00 uur nazit

locatie

locatie A / openbare masterclass
Torenlaan Theater / Torenlaan 38 / 3701 VK Zeist

 

locatie B / openbare masterclass
Koetshuys / Zusterplein / 3703 CB Zeist

 

Locatie C / presentatierecital
Kleine kerkzaal / Zusterplein / 3703 CB Zeist

Aanmelden

Deel met anderen:

aanmelden en kosten

deelname: € 200,- per persoon

maximaal 6 deelnemers

De aanmelding voor deze masterclass is gesloten.

De geselecteerde deelnemers ontvangen na toelating één vrijkaart voor een recital naar keuze en een passe-partout voor de openbare masterclasses voor professionals.

nl_NL