Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor onze digitale nieuwsbrief. Dan houden wij u op de hoogte en mist u niets!
De eerste editie van het Internationaal Lied Festival Zeist vond plaats van dinsdag 17 tot en met zondag 22 mei 2016. Verantwoordelijk voor het festival is de Stichting Internationaal Lied Festival Zeist. De stichting werd op 5 juni 2015 opgericht. De eerste editie van het festival was geheel gewijd aan de ultieme liedcomponist Franz Schubert.
Doel
Het lied (weer) op de kaart zetten in Nederland voor een breed publiek, dat is de centrale missie van het Internationaal Lied Festival Zeist. Door het organiseren van een jaarlijks festival. Door het leggen van vernieuwende verbindingen tussen de rijke traditie en moderne interpretatie. Door hedendaagse internationaal gerenommeerde liedvertolkers in contact te brengen met nieuwe generaties. Door het bevorderen van talentontwikkeling op het gebied van klassieke muziek. Door het publiek niet alleen de gelegenheid te geven luisterend te genieten, maar ook zelf actief deel te nemen aan het festival. Door te kiezen voor een sfeervolle en groene locatie met een fantastische akoestiek, op een centrale, goed bereikbare plek in het land: de Kerk van de Evangelische Broedergemeente in de lommerijke omgeving van Slot Zeist. Zie hier de doelstellingen van dit nieuwe initiatief. Dat roept de vraag op hoe dit initiatief tot stand gekomen is?
Initiatiefnemer Steven Matthijsen: “In juli 2014 zei ik tegen mijn vrouw Marjon: ‘De menselijke stem is toch eigenlijk het mooiste instrument.’ Niet voor niets zijn er pianopedagogen die zeggen dat een pianist eigenlijk ook moet leren zingen om goed te kunnen spelen. Ook wordt de cello – mijn eigen instrument – vaak beschouwd als het meest zangerige van alle instrumenten. Herinneringen aan mijn zanglessen tijdens mijn studententijd kwamen boven. Zo heb ik op onze trouwdag voor Marjon nog Du holde Kunst, ich danke dir van Franz Schubert gezongen.
Vanuit de Zeister Muziekdagen kende ik Marcel Jansen. Hij was directeur van de Zeister Muziekschool dat in die tijd zijn 75-jarig bestaan vierde. Marcel die, zo bleek, zelf graag en veel zingt, was enthousiast over het plan voor een liedfestival en met hem heb ik een aantal sessies gehouden om het idee verder vorm te geven.
In het voorjaar van 2015 kwam ik in contact met Aat Klompenhouwer, de voorzitter van de Vereniging Vrienden van het Lied en zeer betrokken bij alles wat er speelt rond het klassieke lied. Aat speelde zelf ook met gedachte voor een festival en ik was blij dat hij ook direct enthousiast was: met al zijn jarenlange nationale en internationale contacten waaronder die met Robert Holl en Elly Ameling, was Aat vanzelfsprekend de ideale man voor artistieke zaken. Robert Holl was overigens geen onbekende, want hij heeft in het verleden ook opgetreden in het kader van de Zeister Muziekdagen.
En zo hadden we binnen enkele maanden niet alleen een compleet liedfestivalbestuur, maar ook een vriendenstichting bij elkaar. Vanaf de zomer van 2015 hebben we hard gewerkt en in mei 2016 vond het eerste festival plaats. Een festival van internationale allure, onder de bezielende, artistieke leiding van Robert Holl.”
Na het eerste festival volgden jaarlijks enthousiast ontvangen edities. 2020 had een feestelijk jaar moeten worden, maar het eerste lustrum moest worden afgezegd vanwege de coronapandemie en in september overleed Aat Klompenhouwer. Twee gebeurtenissen met een grote impact. Maar het festival staat als een huis en heeft in korte tijd een vooraanstaande plek verworven in het Nederlandse en Europese muzieklandschap. Na vijf succesvolle edities te hebben geleid, heeft Robert Holl in 2022 de artistieke leiding overgedragen aan Henk Neven en Hans Eijsackers.
Meld u aan voor onze digitale nieuwsbrief. Dan houden wij u op de hoogte en mist u niets!
Truus en Gerrit van Riemsdijk Stiftung